Son kullanıcı ve upgrade fiyat listeleri 15 Haziran 2025 tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihten sonra yeni fiyatlar geçerli olacaktır.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Çelik Makas Göreli Kat Ötelemesi

Merhaba,

Çelik makaslarla çizmeye çalıştığım projemde göreli kat ötelemesi sorununu çözemedim. Forumda araştırma yaptım lakin bir çözüme kavuşturamadım.

Teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Projenizde genel anlamda değerlendirilmesi sonucu olarak
Aşıkları birleşim noktalarından bölün.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

1748261806951.png

Projenizde çelik elemanlar arasında birleşim tanımlamalarının yapılmadığı görülmektedir. Birleşimlerin tanımlanmaması tüm düğüm noktaları rijit kabulu yapılır. Tüm çelik taşıyıcı sistem elemanlarının doğru bir şekilde modellenebilmesi için, uygun birleşim türlerinin (moment aktarır, mafsallı, ankrajlı vb.) tanımlanması gerekmektedir. Bu tanımlar yapıldıktan sonra sistem, iç kuvvet dağılımlarını ve deformasyonları uygun şekilde değerlendirilir.

1748261846537.png

Projenizde taşıyıcı sistem davranış katsayısının (R katsayısı) uygun seçilmediği görülmektedir. Davranış katsayısı, sistemin deprem etkisi altındaki enerji sönümleme kapasitesini temsil eder ve doğru yapı sistemi tipine göre belirlenmelidir. Yanlış tanımlanan R katsayısı, analizde elde edilen deprem yüklerinin gerçekte olduğundan farklı değerlendirilmesine yol açar ve bu durum, yapı güvenliğini doğrudan etkileyebilir. Lütfen yapınızın taşıyıcı sistem tipine (örneğin moment aktaran çerçeve, çaprazlı sistem, perdeli sistem vb.) uygun olacak şekilde davranış katsayısını yönetmeliğe göre yeniden kontrol ederek doğru değeri tanımlayınız.

1748262166599.png

Projenizde taşıyıcı sistem davranış katsayısının (R katsayısı) uygun seçilmediği görülmektedir. Davranış katsayısı, sistemin deprem etkisi altındaki enerji sönümleme kapasitesini temsil eder ve doğru yapı sistemi tipine göre belirlenmelidir. Yanlış tanımlanan R katsayısı, analizde elde edilen deprem yüklerinin gerçekte olduğundan farklı değerlendirilmesine yol açar ve bu durum, yapı güvenliğini doğrudan etkileyebilir. Lütfen yapınızın taşıyıcı sistem tipine (örneğin moment aktaran çerçeve, çaprazlı sistem, perdeli sistem vb.) uygun olacak şekilde davranış katsayısını yönetmeliğe göre yeniden kontrol ederek doğru değeri tanımlayınız.

Ekli dosyayı görüntüle 51749
Yanıtınız için teşekkür ederim.
X yönünde makas olduğu için C16 seçtim.
Y yönünde çaprazlar olduğundan (Buraya yüklerken sildim) C12 idi. C11 olarak değiştirdim.
Tekrar teşekkürler.

Geri