Çelik proje Kontrol ve merdiven

Merhaba;
2 araçlık bir otopark ve üstünde park sakinlerinin zaman geçireceği bir alan düşündük. Tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum

- Raporlarda, göreli kat ötelemesi ve çelik tasarım da sorun yok görünüyor. statik açıdan sorun var mı?
- Youtube da kolon kirişleri bağladıktan sonra mesnet aktaran çerçeve diye işaretleme yaptı. Bunu yapmamıza gerek var mı?
- Merdiven makrosuyla değil de manuel merdiven yapmayı denedim. Fakat basamakları tek tek yapmak mı gerekiyor. Basamakları merdiven boyunca nasıl otomatik kopyalayabilirim.

Şimdiden çok teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • araba otopark.cde
    571.5 KB · Görüntüleme: 23
a.png1.png

Öncelikle basamaklar için modelleme yaparken ana çelik merdiven kirişini seçip - sağ tuş - obje üzeri yakalama noktası oluştur seçeneğini kullanınız. Kac adet basamak oluşturacaksanız ona göre bölüm sayısına değer giriniz. Ardından ilk modellediğiniz basamağı klonla komutu ile bu düğüm noktalarını kullanarak çoğaltabilirsiniz.
klonla.png

* Modelde önemli bir hatanız ar, aslında bu durum videolarda anlatılır ama o kısmı atlamış olabilirsiniz. Döşeme altına tali kiriş girmeniz gerekir. Kaplama ve aşık komutları da çatı ve cepheler içindir. Siz aşık üzerine döşeme girmişsiniz. Bu iki eleman arasında yük akısı olmamaktadır. Modelinizde bu durum düzeltildi.
* Videoda izlediğiniz seçimler bina tipi yapılar için deprem etkilerini taşıyan elemanların seçimidir. Siz zaten alttaki temele kolonları mafsallı bağlantı yapmışsınız. Bu doğrultuda yorumlayabilirsiniz, seçim yapıp yapmamayı. Ayrıca süneklik sınırlı seçimi yapıp ona göre R seçimi yaparsanız bu seçimi yapmadan da güvenli kalabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • merdiven.cde
    667.7 KB · Görüntüleme: 28
Kutu ve boru profiller için kesit artışı sırasında et kalınlığını da artırırsanız sorun çözülecektir.
Moment aktaran bağlı kirişleriniz için de ; özelliklerine girip aşağıdaki görseldeki seçeneği seçiniz.

1.png
 
Nurgül hanım;
kesitleri artırdım, tasarımdan moment diyagramına göre açıklığı belirledim. aşıkları tali kiriş olarak değiştirdim. merdiven de tamam.
kontrol edebilir misiniz? pmm, sehim ve öteleme yok şuan
 

Ekli dosyalar

  • araba otopark2.cde
    674.3 KB · Görüntüleme: 8
Merhabalar.
-Taşıyıcı sistemi moment aktarmayan olarak ve analiz olarak R katsayısı olarak C16 yı seçtim. Pmm, sehim ve öteleme hatası almadım. Çelik olarak ilk ciddi projem kontrol ederseniz çok sevinirim.
-Resimdeki merdiven yapısı olarak ahşap düşünülüyor. merdiven sistemini nasıl yapmalıyım? Nasıl bir iskelet kullanmalıyım?

merdiven.png
 

Ekli dosyalar

  • araba otopark3.cde
    1.5 MB · Görüntüleme: 8
1.png
1- Sonuncu tali kirişi de kaldırmanız gerekir.
2- Kolon kesitlerini düşürebilirsiniz.
3- Korkuluklar taşıyıcı elemanlar olmadığı için aslında onları tasarım raporunu aldıktan sonra çizimler için girmeniz daha uygun olabilir.

Son olarak demoda çizim ve rapor çıktısı alamazsınız, bilginize.
 
Öncelikle teşekkür ederim.
Kolon ve kirişleri SHS 175x8 den SHS 150x5 ye düşürdüm kurtarmadı. Orta çerçeveyi 150x8 yaptım. bu sefer kurtardı ama rijitlik hatası aldım
1663336686815.png
1663337271475.png
 

Ekli dosyalar

  • 1663337239070.png
    1663337239070.png
    4.2 KB · Görüntüleme: 8
Geri
Üst