V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Çelik Spiral Merdiven

Projesini yüklediğim kule statiği üzerinde çalışıyorum. Orta bölümde spiral merdiven istediler tasarımını yapıyorum ancak analizini yapamıyorum. Merdivenin her basamağına Q,= 0.5 t/m2 yayılı yük de ekledim. Bu şekilde çelik merdiven için öneriniz var mı ?

Ekli dosyalar

O yükseklikte spiral merdiven kolonunu yatayda bağlamazsanız çok sallanır. Ayrıca her bir basamağı kiriş olarak modellemek mantıklı bir yaklaşım değil.

1696927614908.png

Ek bir uyarı : şuralarda kolon olduğu için mesnet oluşuyor, bu model ile analizi yapabileseniz bile hatalı sonuçlar alırsınız.
Merdiven kolonunun altında ise herhangi bir mesnet yok (muhtemelen tam o noktadan basamak olan kiriş bağlandığı için), bu sebeple yapı çözülemiyor.

Ekli dosyayı görüntüle 38503

Ek bir uyarı : şuralarda kolon olduğu için mesnet oluşuyor, bu model ile analizi yapabileseniz bile hatalı sonuçlar alırsınız.
Merdiven kolonunun altında ise herhangi bir mesnet yok (muhtemelen tam o noktadan basamak olan kiriş bağlandığı için), bu sebeple yapı çözülemiyor.
orda basamak yok aslında 17cm yukarıdan başlıyor ama neden mesnet olmadığını anlamadım

Program o elemanları kolon ve kiriş olarak normal bir çerçeve sistemmiş gibi işleyip analiz modelini kuruyor, onun yan etkisidir muhtemelen.

@miralay 'ın da yazdığı gibi basamakları kiriş olarak girmeniz böyle sıkıntılara sebep olabilir, basamakları kolona yük olarak tanımlamanız daha temiz bir modelleme olur. Tek bir basamağın elle kaynak ve kendi taşıma hesabı yeterli olacaktır hepsi aynı olduğu için.
Analiz modeline fazla ıvır zıvır girilirse o kadar hatalı hesap yapma riski olur, temiz model=temiz hesap.

Ancak illa da böyle isterim derseniz dışarıdan elle mesnet tanımlayabilirsiniz o noktaya, ya da en alttaki tek basamağı silebilirsiniz, sonucu fazla değiştirmez.

Program o elemanları kolon ve kiriş olarak normal bir çerçeve sistemmiş gibi işleyip analiz modelini kuruyor, onun yan etkisidir muhtemelen.

@miralay 'ın da yazdığı gibi basamakları kiriş olarak girmeniz böyle sıkıntılara sebep olabilir, basamakları kolona yük olarak tanımlamanız daha temiz bir modelleme olur. Tek bir basamağın elle kaynak ve kendi taşıma hesabı yeterli olacaktır hepsi aynı olduğu için.
Analiz modeline fazla ıvır zıvır girilirse o kadar hatalı hesap yapma riski olur, temiz model=temiz hesap.

Ancak illa da böyle isterim derseniz dışarıdan elle mesnet tanımlayabilirsiniz o noktaya, ya da en alttaki tek basamağı silebilirsiniz, sonucu fazla değiştirmez.
basamak hesabını ve kaynak hesabını yaparım onda sorun yok ama kolona 17cm de bir 100-150kg yatay yük mü girmeliyim o kısmı tam anlamadım ? Diğer sorumda alttaki basamağı silmeme rağmen yine de kolon altında mesnet oluşmuyor basamaklarla alakalı tamamını temizlediğimde sorun yok o yüzden basamak çizmeden sadece kolona yük verip analizi tamamlayıp daha sonra basamakları kaynakla bağlayıp çizimleri almak mantıklı geldi bana

Yatay değil düşey yük (merdiven basamağının ağırlığı) girmeniz gerek. Yazdığınız gibi 17 cm'de bir de girebilirsiniz, ya da ortalama yayılı yük olarak da girebilirsiniz.
Bu şekilde yük olarak girerseniz dinamik davranışı doğru yakalamak için kolonu birkaç parçaya bölmeniz gerekir, yoksa tek uzun bir analiz elamanı oluşur.

En alttaki basamağı sildikten sonra analiz sistemini tekrar oluşturursanız mesnet görünüyor:

1696937962881.png

En alttaki tek basamağı silmek bu manada daha pratik olacak gibi.

Tipik bina türü bir yapı olmadığı için her halükarda çözümden sonra 3 boyutlu modeli ve yapı davranışını incelemek doğru olacaktır. (Hoş tam ideal bina gibi binalarda bile incelemek gerekir, ama burada ekstra bir ihtimam ister :) )

Geri