V11'i Online Satın Alın

Çizim Yazıları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yeni
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

yeni

Üye
kardeşlr bu 2 fotoğrafı bana anlatırmısnıız olayı yeni yeni kavramaya çalışıyorum...

1-kiriş açılımı : burada çizim özelliklerine hiç karışmadan düzgün bir şekilde çıkıyor ama yazılar ve açılımlari çok küçük olduğu için biraz büyütmek istedim çizim özellikleri ile biraz uğraşınca fotoğraftaki gibi görüntü çıkıyor buna nasıl bir çözüm sağlarım

2-temel apl. : abilerim burdada bir radye temel oluşturdum çizim isteyince x ve y doğrultusunda verilen donatıları anladım ama perde etrafında ve bazı kolon kenarlarında kısa mesafeli ve alt lı üst lü donatı atıyor bunuda bana açıklarmısınz

şimdiden teşekkrler

Ekli dosyalar

• temel aplikasyon.png
    temel aplikasyon.png
    35.5 KB · Görüntüleme: 8,217
  • kiriş açılımı.png
    kiriş açılımı.png
    52 KB · Görüntüleme: 8,218
Re: yardım !!!!!

yeni":1bnibnvg' Alıntı:
1-kiriş açılımı : burada çizim özelliklerine hiç karışmadan düzgün bir şekilde çıkıyor ama yazılar ve açılımlari çok küçük olduğu için biraz büyütmek istedim çizim özellikleri ile biraz uğraşınca fotoğraftaki gibi görüntü çıkıyor buna nasıl bir çözüm sağlarım

Kiriş açılımı ayarlarında default donatı boyu yazısı 4.8 cm dir. Bu değerin 1/20 ölçekteki karşılığı 2.4 mm.dir ve genelde kiriş açılımları için yeterlidir. Eğer siz yine de yazı boyutlarını daha büyük görmek istiyorsanız, kiriş açılımı aldıktan sonra 2 boyut olanaklarını kullanarak düzenleme yapabilirsiniz.(Hızlı taşı, taşı vb komutlar)

yeni":1bnibnvg' Alıntı:
2-temel apl. : abilerim burdada bir radye temel oluşturdum çizim isteyince x ve y doğrultusunda verilen donatıları anladım ama perde etrafında ve bazı kolon kenarlarında kısa mesafeli ve alt lı üst lü donatı atıyor bunu da bana açıklar mısınz

Bahsettiğiniz donatılar ilgili koordinatlardaki eğilme momentlerini karşılamak için atılan ilave donatılardır. Betonarme /Radye Döşeme/İlave Donatılar Sekmesinden ilave donatıların bilgileri incelenebilir.

Ekli dosyalar

• radyeilave.PNG
    radyeilave.PNG
    72 KB · Görüntüleme: 8,169

hocam kısacası ben bunu ellemi düzeltecem ğer öyle ise diyelimki 10 katlı bi etüd yaparsam bu düzeltmeyle baya uğraşmam gerekmeyecekmi bunun kolay bir yolu yok mu ?

yeni":1oi7w3ba' Alıntı:
hocam kısacası ben bunu ellemi düzeltecem ğer öyle ise diyelimki 10 katlı bi etüd yaparsam bu düzeltmeyle baya uğraşmam gerekmeyecekmi bunun kolay bir yolu yok mu ?
Yazı boyutlarını gereğinden fazla büyütmezseniz düzenleme işleriyle de fazla uğraşmanıza gerek kalmaz.

hocam çıktı alınınca yazılar çok ufak çıkıyor neredeyse hiç okunmuyor baya yakından ve dikkatli bakmak gerekiyor...kısacası düzenleme yapmak istemezsen çizim özelliklerine hiç karışılmayacak ve ölçekte 1/20 olarak kalacak bumudur ?

yeni":pk44p0di' Alıntı:
hocam çıktı alınınca yazılar çok ufak çıkıyor neredeyse hiç okunmuyor baya yakından ve dikkatli bakmak gerekiyor...kısacası düzenleme yapmak istemezsen çizim özelliklerine hiç karışılmayacak ve ölçekte 1/20 olarak kalacak bumudur ?

Merhaba,

Programdaki yazı büyükleri, açılımlar için 1/20, kalıp ve aplikasyon planları 1/50 standart ölçeklere göre, yazıcıdan test edilerek belirlenmiştir. Şu ana kadar bir çok kullanıcımız da bu yazı büyükleriyle sayısız proje yapmıştır ve çizdirmiştir.

Yazıları hem çok büyütmüşsünüz hem de tüm katlarda ilave donatıları yazdırmışsınız. Yazıyı büyütmek demek , dar alanlarda karışmayı da göze almak demektir. Eklediğiniz örnek resimlerden yola çıkarsak; bu büyüklükteki yazıları, aynı formatta elle yazmaya kalksanız da yazacak yer bulamakta zorlanırsınız. Optimum yazı büyüklüğü/karışma oranını sağlayacak yazı büyüklüğünü kullanmalısınız.

Öncelikle çizimle alakalı bir şeyler söylemek istiyorum: Muhtemelen diğer arkadaşların dediği gibi çizim ayarlarıyla oynamışsınızdır. Hiç değişiklik yapmadığınız takdirde bir problem olmuyor. Ekteki resimdeki ayarlar bunun için genel olarak uygun ayarlardır. Ayrıca ikinci resimde bir çizimin kağıtta nasıl görüneceği ile ilgili bir açıklama vardır.

Ekranın sağ alt köşesinde ölçek faktörü ve yüze oranı bulunmaktadır. Bu ölçek faktörüne tıkladığınızda kağıda hangi ölçekte çizdireceğinizi girin. Daha sonra ekran büyüklüğünüzü girin. Ekranın alt köşesinde ölçeğiniz ve %100 yazısı görünecektir. Zoom yapmadan, kaydırmalar yaparak çiziminizin kağıtta nasıl görüneceğiniz, yazı boyutlarını buradan algılayabilirsiniz.

Dilerseniz projenizi ekleyin ayarlarına bir bakalım. Kolay gelsin iyi çalışmalar.

Not: Çiziminizden gördüğüm kadarıyla kirişinizde çok miktarda gövde donatısı ve ilaveler mevcut. Söz konusu kirişiniz aşırı zorlanmaktadır. Bu kadar yoğun donatı aslında size başka bir şeyi de ifade etmektedir. Bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.

Ekli dosyalar

• Kağıtta görünürlük.png
    Kağıtta görünürlük.png
    50.6 KB · Görüntüleme: 8,177
  • Kiriş açılımı.png
    Kiriş açılımı.png
    64.9 KB · Görüntüleme: 8,179

hocam çizim ayarlarına baktım aynı gönderdiğiniz resimdeki gibiydi ben biraz yazıları ve ölçüleri büyüteyim derken öyle birbirine girdiler.....sonuç olarak bu ayarlada kiriş açılımı aldığım zaman kağıt üzerinde okunur bir vaziyette olur değil mi bunumu anlamalıyım

kısa kirişlerdeki mesnet demirlerini kaldırın onun yerine alt/üst düz demirleri artırın. böylece çizim daha okunaklı olur ve uygulama daha kolay olur. gövde demirlerini de çaplarını artırarak adetlerini düşürme imkanı olabilir. yazı boyutu ile ilgili tüm problemleriniz zaman zarfında kendiliğinden cevap bulur. şu an benim idecad ile ilgili yazılım ayarlarım ve kalem ayarlarım sabitlenmiş vaziyette ve tıkır tıkır işliyor sistem. ölçekleme bilgisi sizde de zamanla oturur. bir de katlarda "benzer kiriş çizimi" seçilmiş. bu yüzden donatı yazıları iç içe giriyor.

Geri