V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

ÜST RİJİT BODRUM KAT NUMARASI

SAYIN FORUM YETKİLLİLERİMİZ EKTE YOLLAMIŞ OLDUĞUM PROJE ÜZERİNDE ÇEVREMDE YAPMIŞ OLDUĞUM TARTIŞMALAR VE ARAŞTIRMALARDA HERKESDEN FARKLI CEVAPLAR VE FİKİRLER ALDIM BU KONU İLE ÖNCEDENDE SORU OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUM VE SON KEZ BÜTÜN KAFAMIZDAKİ SORU İŞARETLERİNİ GİDERMEK İÇİN VERMİŞ OLDUĞUM ÖRNEK VE SİZİNDE VERECEĞİNİZ ÖRNEKLERLE PEKİŞTİRMEK İSTİYORUM. EKTEKİ PROJE BODRUMLU OLUP BODRUM PERDE İŞLENEREK ÇÖZÜLMÜŞTÜR.BU NEDENLE ÜST RİJİT KAT NUMARASI -1 ALINMIŞTIR. ANCAK YERİNDEKİ APLİKEDE PERDE GEREKSİNİMİ ORTADAN KALKTIĞINDAN BODRUMDAKİ PERDELERİN İPTALİ SÖZ KONUSU OLMUŞTUR. BUDURMDA VE DİĞER VERMENİZİ UMDUĞUM ÖRNEKLER ÇERÇEVESİNDE RİJİT KAT NUMARASI NE OLMALIDIR. BENİM KENDİ DÜŞÜNCEM VE BODRUMLU YAPIDA PERDE KALKTIĞI ZAMAN RİJİT KAT NUMARASININ (-2 ) OLACAĞIDIR. ANCAK (0) OLMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEYENLERDE VAR. ÇÜNKÜ PERDE İPTAL EDİLDİĞİNDE ALACAĞIMIZ KAT NUMARASI ANALİZDE AŞIRI DERECEDE SİSTEMİ ETKİLEDİĞİNDEN KONUYLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİNİZ ACİLEN BEKLİYORUM. ŞİMDİDEN İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM.
 
Merhaba;

Projenizde mevcut haliyle (yani bodrum kat çevre perdeleri mevcutken) ÜST RİJİT BODRUM KATI NUMARASI = -1 girilmelidir.
Eğer bodrum kat çevre perdelerini silecek olursanız, yani bodrum katın rijitliğini ortadan kaldırırsanız ÜST RİJİT BODRUM KATI NUMARASI = -2 girilmelidir. Böylelikle projenizde rijit kat sayısı sıfır olarak alınacaktır. Bunu raporlarınızda göre bilirsiniz, eğer ÜST RİJİT BODRUM KATI NUMARASI = 0 girilirse projenizde ilk 2 katı rijit kat olarak tanımlamış olursunuz.

Saygılarımla.
 
dedinize aynen katılyor ve ilginize teşekkür ediyorum peki normal kat boyunca 280 cm yüksekliğinde değilde 100 cm subasman perdesi tanımlasak yine bodrum perde sınıfında -1 mi girmeliyiz yoksa -2 değerini mi
 
Merhaba;

Sorunuzdan şunu anladım; Bodrum katımda cevre perdelerim var ve buna ilaveten zemin kattada 1m yüksekliğinde subasman perdelerim mevcut. Öyleyse zemin katta tanımladığınız 1m yüksekliğindeki subasman perdelerini seçip Özellikler/Statik-Betonarme başlığından subasman yada tüm katlarda devam etmeyen perde olarak tanımlamalısınız. bu şekilde tanımlama yaptığınız taktirde ÜST RİJİT BODRUM KATI NUMARASI = -1 olarak girilmelidir.

Ayrıca göndermiş olduğunuz projede bodrum katta bodrum perdeleri ve kirişler üst üste tanımlanmıştır, sanırım bu çok doğru bir tanımlama şekli değil. Bu durumda kirişleri silerek sadece panellerle bir tanımlama yapmanız daha uygun olacaktır. Birde Bodrum katınızı Rijit kat olarak kabul edecekseniz bu kattaki panelleri Su basman yada Tüm katlara devam etmeyen panel eleman olarak işaretlemenize gerek yoktur.

Saygılarımla.
 
ilginize teşekkürler asıl sorum bodrum kat arazi koşulu nedeninden tam gömülü değil yalnızca 1metre gömülü o yüzden 280 cm tanımlamış olduğum perdeleri silerek yerine 100 cm subasman perdesi tanımlayacağım işte bu zaman tanımlamış olduğum 100cm lik perdelerden dolayı rijir katnumarası -1 mi yoksa -2 mi olacak subasman perdeside aynı 280 cm lik bodrum perdesi yerinemi geçecek
 
tavsiyem bodrum perdeleri üst seviyesine kadar kat tanımlamanız... perdeli olan 1 metre yüksekliğindeki katı rijit olarak tanımlarsınız.... zaten perde üst seviyesine kadar beton atılır sonra tekrar kalıp kurulur... şu halde 1. bodrum katınız rijit olmaz ve 2. bodrum katınız (1 metre yüksekliğindeki kat) rijit olur. üst rijit bodrum -2 olarak girilir. rapordan rijit bodrum kat sayısı 1 olarak görülür. analiz ederken de 2. bodrumu rijit diyaframsız olarak çözebilirsiniz.
 
Geri
Üst