V11'i Online Satın Alın

Üst Rijit bodrum kat numarası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan M.atalay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

M.atalay

Yeni Üye
Mrb arkadaslar herkese kolay gelsin..

Bir sorum olacak mesela çift bodrumlu bır yapıda Üst rijit bodrum kat numarası yerine ne yazmam gerekir. Programda otomatık olarak hep -1 degerı yer alıyor. Yapıda bodrum var ama topraga gomulu degıl yanı rijit bodrum degil. Bu durumda o deger yerıne 0 yazmamız gerekmıyomu ?
Bunun mantıgını bı turlu cozemedım bu konuda yardımlarınız beklıyorum tşk edıyorum.

M.atalay":38sg1cmx' Alıntı:
Programda otomatık olarak hep -1 degerı yer alıyor. Yapıda bodrum var ama topraga gomulu degıl yanı rijit bodrum degil. Bu durumda o deger yerıne 0 yazmamız gerekmıyomu ?

Kat genel ayarlarındaki rijit kata denk gelen katın nosuna göre değişir.

Rijit kat numarası olarak, Kat Genel Ayarları diyalogundaki katın nosu önemlidir. Proje genel ayarlarında üst rijit kat nosu olarak o katın nosu yazılır. Rjit kat numarası verilen kat ile o katın altında kalan tüm katlar rijit bodrum kabul edilir. Projenizde rjit bodrum olmayan kat varsa, olmayan bir katın nosu rijit kat nosu olarak verilir.

Verdiğiniz örneğe göre, zemin katınız kat genel ayarlarında sıfır nolu kat olarak tanımlı ise ve zemin katta rijit bodrum olmayacaksa, üst rijit bodrum kat numarası -1 verilir. (olmayan katın nosu)

Başka bir örnek; zemin katınız kat genel ayarlarında sıfır nolu kat olarak tanımlı ise ve zemin katta rijit bodrum tanımlı ise üst rijit bodrum kat numarası 0 verilir.

Başka bir örnek; örneğin 1. ve 2. bodrum katlarınız kat genel ayarlarında -1 ve -2 nolu kat olarak tanımlı ise ve o katlarda rijit bodrum tanımlı ise üst rijit bodrum kat numarası -1 verilir. (-1 ve -2 nolu katlar rijit bodrum olur)

M.atalay":2tt53drf' Alıntı:

Bir sorum olacak mesela çift bodrumlu bır yapıda Üst rijit bodrum kat numarası yerine ne yazmam gerekir. Programda otomatık olarak hep -1 degerı yer alıyor. Yapıda bodrum var ama topraga gomulu degıl yanı rijit bodrum degil. Bu durumda o deger yerıne 0 yazmamız gerekmıyomu ?
Bunun mantıgını bı turlu cozemedım bu konuda yardımlarınız beklıyorum tşk edıyorum.
Merhaba,
Programda Kat Genel Ayarları Diyaloğunda -N- sütununda her kata bir numara verilir.

-Üst rijit bodrum katı numarası- satırına girilen kat numarası hangi kattan itibaren rijit bodrum alınacağını belirler. Projenizde 1. ve 2. bodrum katta çevre perdeleri varsa ve Kat Genel Ayarları Diyaloğunda 1.Bodrum Katın önünde -1 yazdığı için -üst rijit bodrum katı numarası- satırına -1 yazılmalıdır. Bu -1 numaralı ve altındaki katların rijit kabul edileceği anlamına gelir. Eğer buraya -sıfır- yazılırsa Sıfır(0) rakamı Zemin katın önünde olduğu için zemin kat ve altındaki katların rijit kabul edilmesi demektir.
Ayrıca Yapı Genel Bilgileri Raporunda projede alınan rijit kat sayısı bilgisi verilmektedir. Buradan girdiğiniz rijit kat numarasının doğruluğu kontrol edebilirsiniz.

Ekli dosyalar

• katnumarası.PNG
    katnumarası.PNG
    21.3 KB · Görüntüleme: 14,033
  • yapı_genel.PNG
    yapı_genel.PNG
    22.1 KB · Görüntüleme: 14,031
Başka bir örnek; örneğin 1. ve 2. bodrum katlarınız kat genel ayarlarında -1 ve -2 nolu kat olarak tanımlı ise ve o katlarda rijit bodrum tanımlı ise üst rijit bodrum kat numarası -1 verilir. (-1 ve -2 nolu katlar rijit bodrum olur)[/quote' Alıntı:
Tşk ederim şimdi anladım yalnız bu son soyledıgınızde farkında olmadan yanlış yazdınız sanırım.. üst rijit bodrum kat nosuna -1 verdigimiz zaman bu ornekte 1. bodrum deil sadece 2. bodrum rijit bodrum olmuş olmuyormu. Çünkü sizin soylediklerinize gore -1 verdigimizde -1 nonun altındaki nolarda rijitlik var demektir dediniz. Yani eger zeminin altındaki 2 bodrumda rijit göstermek istersek yine 0 yazmamız gerekiyor sizin soylediklerinize gore dogrumu ?

Z+2 kat olan projem sadece 1m lik su basman perdesi ile çevrilidir. Bu nedenle üst rijit bodrum kat numarasını -1 mi almalıyım??
Arkadaşlar programın yeni kullanıcısıyım yardımcı olursanız sevinirim tşklr....

engineer_8707:dal93hw7' Alıntı:
Z+2 kat olan projem sadece 1m lik su basman perdesi ile çevrilidir. Bu nedenle üst rijit bodrum kat numarasını -1 mi almalıyım??
Arkadaşlar programın yeni kullanıcısıyım yardımcı olursanız sevinirim tşklr....
Verdiğiniz bilgilere göre üst rijit bodrum katı mumarası -1 girilmeli. Rijit kat numarasının ne girileceğine ilişkin bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

hakan bey ;

anladığım kadarıyla arkadaşımızın verdiği örnekte zeminin altında 2 adet bodrum var ve -1,-2 olarak geçiyor.
ve hiçbir katın gömülü olmadığı yani rijit olmadığı söyleniyor...
önceki yazılarda ve bazı çalışmalardan anladığım... burada arkadaş rijit bodrum katı numarası bölümüne -3 yazacak (olmayan kat numarası)...doğrumudur.?

efsane":2toai7qv' Alıntı:
anladığım kadarıyla arkadaşımızın verdiği örnekte zeminin altında 2 adet bodrum var ve -1,-2 olarak geçiyor.ve hiçbir katın gömülü olmadığı yani rijit olmadığı söyleniyor...önceki yazılarda ve bazı çalışmalardan anladığım... burada arkadaş rijit bodrum katı numarası bölümüne -3 yazacak (olmayan kat numarası)...doğrumudur.?

Evet, rijit bodrum yoksa olmayan kat nosu -3 girilecek ...

HakanŞahin":3lwicoab' Alıntı:
efsane":3lwicoab' Alıntı:
anladığım kadarıyla arkadaşımızın verdiği örnekte zeminin altında 2 adet bodrum var ve -1,-2 olarak geçiyor.ve hiçbir katın gömülü olmadığı yani rijit olmadığı söyleniyor...önceki yazılarda ve bazı çalışmalardan anladığım... burada arkadaş rijit bodrum katı numarası bölümüne -3 yazacak (olmayan kat numarası)...doğrumudur.?

Evet, rijit bodrum yoksa olmayan kat nosu -3 girilecek ...

teşekkür ederim...bu arada 6.54 versiyon olarak programımı aldım.çalışmalarınız çok güzel.başarılarınızın devamını dilerim...süpersiniz...

Yanlışım varsa düzeltin, zira yeni bir mühendis olarak ahkam kesmek haddim değildir lakin burada yazılan pek çok mesajda sanki bazı arkadaşlar bodrumun zemine gömülmesiyle rijit bodrum katı niteliği kazandığı kanısındalar. Bildiğim kadarıyla herhangi bir katın rijit kat olarak değerlendirilebilmesi için kat rijitliğinin belirli bir seviyeye (R=1.5 ile çözüldüğünde deprem yükünü karşılayabilecek rijitlikte) gelmesi gerekmektedir ki deprem kuvvet dağılımı bu katın üzerinden başlayabilsin. Yoksa yeter rijitliğe ulaşmamış bir katı zemine gömünce deprem anında (kaldı ki bazen depreme de gerek kalmadan toprak suyu basıncı işini yapabilir) yanal toprak yüklerinin etkisi altında o kolonların "çıt" diye kırılabileceğini düşünmek lazım değil midir? Kaldı ki V7 gelmediğine göre çoğu kişi de zemine gömülmüş ve perde dönülmemiş katlara toprak yükü etkitmiyordur heralde diye düşünmekteyim. Yani demek istediğim gömülü olması değil rijit olması kavramının yerleşmesi gerekmektedir. Saygılar.

eğer binada 1 adet bodrum kat var(eski binalarda durum böyle) ve rijit değilse bu durumda -2 mi gireceğiz o zaman...kolay gelsin iyi çalışmalar...

aksualigurbuz":3e0ub7wa' Alıntı:
eğer binada 1 adet bodrum kat var(eski binalarda durum böyle) ve rijit değilse bu durumda -2 mi gireceğiz o zaman...kolay gelsin iyi çalışmalar...
Kat Genel Ayarları diyaloğunda 1. Bodrum katın önünde -1 yazıyorsa ve 1. bodrum kat rijit değilse, bu durumda üst rijit bodrum katı numarası -2 yazılmalı.
İyi çalışmalar

M.atalay":y7sx0tbp' Alıntı:

Flaş flaş flaş... "ÜST RİJİT BODRUM KAT KARIŞIKLIĞINA SON"

Üst rijit bodrum kat numarasında en pratik şeklini söylüyorum: " Yukarıdan aşağıya doğru geliniz, karşılaştığınız ilk rijit kat, üst rijit bodum kat numarasıdır. Eğer hiç rijit kat yoksa projenizde olmayan katın numarasıdır." ekteki iki adet resimde de bunun kolaylıkla anlaşılacağını umuyorum. Resimlerde de görüldüğü gibi okları takip edince daha kolay anlayacaksınız.

Ekli dosyalar

• Üst rijit B.png
    Üst rijit B.png
    28.1 KB · Görüntüleme: 23,104
  • Üst rijit A.png
    Üst rijit A.png
    22.6 KB · Görüntüleme: 23,097
efsane":1uj0qsz4' Alıntı:
hakan bey ;

anladığım kadarıyla arkadaşımızın verdiği örnekte zeminin altında 2 adet bodrum var ve -1,-2 olarak geçiyor.
ve hiçbir katın gömülü olmadığı yani rijit olmadığı söyleniyor...
önceki yazılarda ve bazı çalışmalardan anladığım... burada arkadaş rijit bodrum katı numarası bölümüne -3 yazacak (olmayan kat numarası)...doğrumudur.?

Merhaba, NYILMAZ arkadaşım görseller ile çok güzel açıklamış. Ben de bir kaç kelam edeyim.

Rijit kat tanımı deprem yüklerinin hesaplanmasında esas alınan bir veridir. Bir katın toprak seviyesinin altında olması ile direkt alakalı degildir. Genel yaklaşım, kattaki yatay kuvvetler sadece perdeler tarafından taşınıyorsa bu kat rijit kattır. Genelde toprak altında olan bir katın 4 tarafı perde ile çevrili olduğu için toprak altındaki katlar doğal olarak rijit kat olur.

Peki 3 tarafı perde ile çevrili olan bir katı rijit bodrum kat olarak kabul edebilir miyiz?

Şevli olan zeminlerde genelde zemin katın hemen altındaki bodrum katta tüm cephelerde perde olmaz. Yürürlükteki 2007 deprem yönetmeliği ne yazık ki bu tür durumları açıklamıyor. Bu tür durumda muhendis olarak yapmamız gereken fiktif yükleme yaparak o kattaki kat kesme kuvvetini eleman bazında dağılımını kontrol etmektir. Perdeler kat kesme kuvvetinin %90 ve üzerini taşıyorsa rijit kat kabul edilebilir kanaatindeyim.

Neyseki 2016 sonunda yürürlüğe girmesi planlanan yeni yönetmelikte bu konuya açıklık getirip periyot karşılaştırması yaparak o katın rijit kat olup olmadığı belirleniyor.

Sevgiler, iyi çalışmalar.

Geri