V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Üst Yapı Etkileşimli Çözüm Seçeneğinin Yorumlanması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Rodya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Rodya

Yeni Üye
Selamun aleyküm, sayın forum yöneticileri, değerli meslektaş büyüklerim ve siz sevgili kardeşlerim merhabalar;

C25 - B420C; Ss=0.921, S1=0.273, XO, YZS=ZD, BKS=3, I=1.0, BYS=7, DTS=1, Ta=0.11, Tb=0.54, RX=5.6, RY=5.6, DX=2.5, DY=2.5 parametlerine sahip B+Z+1 normal kattan oluşan betonarme bir yapının statik çözümünün ön tasarımını tamamladım. Nihai tasarım 2D proje çıktısını ve İdecad 10.17 proje dosyasını yapı denetim firmasına gönderdim. Proje incelendikten sonra yapı denetim firması tarafından Analiz ----> Analiz Ayarları ----> Temel - Zemin sekmesinde bulunan analiz opsiyonları içerisindeki üst yapı etkileşimli çözüm sekmesinin mevcut yapımda kullanılamayacağı yönünde sözlü olarak uyarı aldım. Bu veya benzer opsiyonların proje müellifi inisiyatifinde olduğu ayrıca bu zemin parametlerinde alınmasını, 2018 TBDY'de de kısıtlama veya engel olmadığı ve statik açıdan sistem için daha sağlıklı bulduğum için bu seçeneği etkinleştirerek analizimi gerçekleştirdim.

Böyle bir durum ile ilk defa bu yapı denetim firmasında karşılaştım. Bu başlık altında, alınabilecek daha doğru, rasyonel tüm cevapları ve tecrübelerinizi lütfen paylaşınız. Savımı desteklemek için bu başlığı kullanacağım.

Analiz opsiyonu ekran görüntüsünü, İdeCad bilgilendirme metninin ekran görüntüsünü ve TBDY 2018 yapı-zemin etkileşim başlığındaki ilgili maddenin ekran görüntüsünü paylaşıyorum.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Burada özetle diyor ki ; siz eğer daha buyuk kesit tesirlerine razı iseniz zemin yapı etkileşimi ile hesap yapmadan da hesap yapabilirsiniz. Dolayisiyla zemin yapı etkileşimi yapıyı olumlu etkiler ve bu hesap etkileşimsiz hesaba göre daha doğru bir hesaptır. Çunkü siz etkileşimsiz hesap yaparken kolon ve perdeleri ankastre kabul etmiş olursunuz. Halbuki sizin kolon ve perdeleriniz temelde hiçbir zaman ankastre davranmaz. Bu ise üst yapının hatalı hesaplanmasına sebep olur.

Kısaca zemin durumunuz her ne olursa olsun her zaman üst yapı etkileşimli çözümü seçin.

İsmail Hakkı Bey yardımlarınız için teşekkür ederim, iyi çalışmalar olsun esenlikler diliyorum.

Açıkça söylemek gerekir ki ben de ilk başta zemindeki dönmelerin yapıyı biraz daha rahatlatacağını ve daha ekonomik sonuçlar vereceğini düşünüyordum. Yönetmelikte de bu maddeyi görünce şaşırmıştım. Belediyedeki proje inceleyen bir abimizle konuştum ve buraya da yazdım sonra baktım ki etkileşimsiz çözüm çok da mantıklı gelmedi. zaten yönetmelik de böyle yapacaksınız demiyor kesinlik yok tavsiye var.
son olarak ilgili yapı denetim deki meslektaşlarımız bir mühendis olarak nasıl yorumlamışlar. düz yönetmeliği okumuşlar mı. ortaya bir mühendislik ürünü çıkartılacaksa bence karşılıklı konuşulması gerekiyor.
kolay gelsin iyi çalışmalar.

Bu maddenin yorumlanacak karşlıklı konuşalacak bir tarafı yok . Yönetmelikteki ender kesin madelerden.

2018 yönetmeliğine iki türlü ifade var .

Birinci tür İfade ; "yapılmalıdır" şeklinde bitenler
A1 Burulma düzensizliği hesabında Mutlaka 4.7 göre yapılacaktır ifadesi
B2 için yine aynı ifade Yapılacaktır şeklinde

ikinci tür ifade ; kullanıcaya icazet veren, ama sonuçların da olumsuz çıkacağını bildiren ifadeler. Aşağıdaki söz konusu maddede olduğu gibi

Bu maddede eşdeğer deprem yuklerini azaltır diyor. Bu maddeye göre deprem hesabını eşdeğer deprem yükleriyle bile yapsanız. Yönetmelik size eşdeğer deprem yükü hesabında ust yapı etkileşimini almayın demiyor. Kaldı ki eğer modal hesap yöntemleriyle hesap yapıyorsanız bu madde sizi kulliyen bağlamaz.

Ayrıca burada İhmal edilebilir diyor. Mühendislikte bu kavram vardır. Ancak ihmal edince ihmal ettiğiniz durumun katkısını dikkate almamış olursunuz. Bu maddeye göre kullancı isterse kendisi böyle bir hesap tercih edebilir. Ancak bunu kontrol makamı istememeli ister ise , yönetmeliğe aykırı davranmış olur. Yönetmelikler Anayasa ve Kanunlar dan hemen sonra gelen yasal yaptırımlardır. Hem mühendisi hem deneticiyi bağlar.

Bu madde yönetmelik ne demek istemiş diye tartışılmaz bu çok açık
Kullanıcı bu madeye göre dilerse etkileşimsiz çozum yapabilir. Bu durum da tartışılmaz.
Denetici bu maddeye istinaden kullanıcıyı etkileşimsiz çözüme zorlayamaz. Bu da tartışılmaz.

Ekli dosyalar

• zemin yapı etkilesimi.png
    zemin yapı etkilesimi.png
    200.4 KB · Görüntüleme: 3,051
Herkese iyi çalışmalar. Bugün bizzat yaşadığım olay ; Belediyedeki arkadaşa yönetmeliği ve üstteki konuşmaları kabul ettiremedim... Biz böyle istiyoruz konu tartışmaya kapalı deyip kestirip attı... Ekteki projede üst yapı etkileşimsiz çözdüğümde temeldeki yetersiz donatı sorununu aşamıyorum. Bakabilecek varsa çok sevinirim. Şimdiden Teşekkürler.

Ekli dosyalar

özellikle kamuda görev yapan teknik elemanlar, aldıkları eğitimi ve yönetmelikleri bir kenara bırakıp " biz böyle istiyoruz " demeyi marifet sanmaya başladılar. radye temel parametrelerinden minimum ilave donatı aralığını azaltın. yada radye betonarme sekmesinde ki ilave donatı çap ve aralıklarını düzenleyin sorununuz düzelir. ilave donatı aralıkları çok sık çıkar ise temel kalınlığını ve donatı çap ve aralığını düzenleyip öyle analiz yapın. perdelerinizi su basman/tüm katlarda devam etmeyen panel olarak işaretleyin.

Son düzenleme:
özellikle kamuda görev yapan teknik elemanlar, aldıkları eğitimi ve yönetmelikleri bir kenara bırakıp " biz böyle istiyoruz " demeyi marifet sanmaya başladılar. radye temel parametrelerinden minimum ilave donatı aralığını azaltın. yada radye betonarme sekmesinde ki ilave donatı çap ve aralıklarını düzenleyin sorununuz düzelir. ilave donatı aralıkları çok sık çıkar ise temel kalınlığını ve donatı çap ve aralığını düzenleyip öyle analiz yapın. perdelerinizi su basman/tüm katlarda devam etmeyen panel olarak işaretleyin.
evet maalesef 6 şubat 2023 sonrası tüm imzacı onaycı idareciler tutuşmuşçasına aman başım yanmasın tadımız kaçmasın ali rıza bey modunda limitleri yukarı çekiyorlar veya anlamsız çözümlere sürüklüyorlar bizleri gerçekten bu yetkiyi kullanamazlar bunun bir şekilde önü alınmalı zira hiçbir dayanak olmadan ahkam kesmek mafyaya yakışır belediyelere değil

Geri