Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
çelik makas kirişi kesiti büyütmeme rağmen sehim şartı sağlamıyor. Ne yapmalıyım?
merhabalar,
çelik makas kirişimde sehim şartını kesit büyütmeme rağmen sağlamıyor. Ipe-330 kirişi ıpe 400 yapıyorum yinede yeterli gelmiyor. Fazla büyük boyutlar ile ekonomik bir projeden uzaklaşmak istemiyorum.
Bir diğer husus göreli kat ötelemesini de gideremedim gerekli olan stabilite elemanlarını attım.
Verilen cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Öncelikle sehim hesabında bu kirişleriniz moment aktardığı için hesap yöntemini değiştirmeniz gerekir. Bunun için kirişleri seçip özelliklerine giriniz. Tasarım sekmesine geçiniz. Sehim hesabı için 2. şık olan moment aktaran seçeneğini işaretleyiniz. Tamam diyip çıkınız.
Ardından bu kirişleriniz yaklaşık 20 m geçiyor. Kirişlerin verimli olmayı bıraktığı genel olarak portal kiriş değil de makas kullanılmaya başlanan sınır 12 - 15 m arasındadır. Siz makasa geçmeyi tercih etmemişsiniz. Kesitlerinizi arttırmanız gerekecektir veya modeli farklı kaydedip makas ile modelleme yapıp hangisi daha hafif olacak diye 2 farklı taşıyıcı sistem ile ilerleyebilirsiniz.
Göreli öteleme için ise orta akslarda yer alan kolonlar sadece tepe noktalarından bağlı, orta noktalarından da kiriş geçirmek veya bu Y yönünde başlıkları yer alan kolonların kesitlerini arttırmak fayda sağlayacaktır. Zira bu kolonlarda 8 m boyunca tutulu olmasını sağlayan hiç bir destek elemanı mevcut değil.