V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

çelik oturtma çatı

Betonarme yapı üzerine çelik oturtma çatı çizmem gerekiyor. Kutu profil tercih etmeyi düşünüyorum. Idecad çelik yönünden çok kaynak bulamadım elinde örnek çelik çatı projesi olan varsa paylaşabilir mi birleşimleri vs nasıl yaparsam doğru olur kararsızlık yaşıyorum.

profillerle kiriş tanımlamışsınız. tavsiyem makas kullanmanız. aşıklarınız da kutu profil olacaksa 4 metreyi geçmezseniz ideal profil kullanırsınız. makasları plaka ile ankrajlamak için döşeme kalınlığını en az 20 cm tutmanızı öneririm. mahyaların kesişim noktaları döşemelere denk gelmiş. merdiven kovasında ki kolonların yanına çelik kolon koymanıza gerek yok makasların ilk elemanlarını kaldırıp betonarme kolonlara mesnetleyiniz. çizimini elle düzenleyebilirsiniz. aşık birleşimlerini profil ile tanımlamayınız. kaynaklı birleşim yapınız. eğimi düzgün ayarlayamazsanız aşıklar oturmaz ve kenet çatı yapılırsa sıkıntı yaşanır. eğime dikkat ediniz. 40x40x3 kesit bu çatıda kurtarmaz en az 60x120x3 kullanın. aşıklarda kutu profilden ziyade dikdörtgen kutu profil kullanmaya çalışın. projeyi bitirmeden evvel kullandığınız profilleri tedarikçiye sorun bazı profiller zor bulunuyor.
tavsiyem bu çatıyı ahşap yapmanız. çelik çatı hem maliyeti hem işçiliği açısından bence gereksiz.

Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Bence de gereksiz ancak talep bu yönde ve imalatta projenin uygulatılacağını çok sanmıyorum.
Başka bir işte de çelik çatı projesi isteniyor acaba zamanınız olduğunda ona da bakıp bana ön tasarım tavsiyeleri verebilir misiniz ? Sizin gibi rehberlere ihtiyacımız var. Eğer incelemek isterseniz mimari
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla.

ilginiz için teşekkürler hatalarımı ve tavsiyelerinizi belirtmeniz beni mutlu eder
saygılarımla.
Merhaba,
v.10'da döşeme üzerine oturan kolon elemanları döşemelere bağlanacak şekilde analize dahil edilmemektedir. (Analiz sonrası deformasyonları inceleyebilirsiniz). Bu nedenle analiz sonuçları hatalı olacaktır. Ayrıca aşıklarda tanımlanan uzatmalar nedeni ile bazı aşıklarda çakışmalar mevcuttur.

İyi çalışmalar.
1729838757020.png

1729839053991.png

R katsayısı seçimini C16 yapmak doğru mu peki öyle yapmıştım. Bir de kesitler kurtarsa da göreli kat ötelemesi problemi ortadan kalkmıyor onla ilgili tavsiyeniz nedir.
Saygılarımlac16.png

Ana yapınız betonarme olduğu için A15 seçmeniz daha doğru olur. Forumda bu konu ile alakalı cevaplar bulabilirsiniz. Yukarıda yazdığım nedenle beraber, süreksiz olan kolon nedeni ile analiz sonucu hatalı olacağından, göreli kat ötelenmesi hatası olması beklenen bir durumdur. Son olarak kaplama yüklerinizi gözden geçirin. Kullanılan yükler fazla görünüyor.

İyi çalışmalar.

1729841613173.png
1729841821172.png

Betonarme yapı üzerine çelik çatı uygulamalarında C16 taşıyıcı sistem davranış katsayısının (R katsayısı) seçimi, yönetmelik kapsamında yapılan sistemlerin süneklik düzeyine bağlı olarak belirlenmelidir. C16, "Deprem etkilerinin süneklik düzeyi sınırlı merkezi çaprazlı çelik çerçeveler ile karşılandığı binalar" için uygun bir R katsayısıdır. Ancak, bu R katsayısını doğru kullanabilmek için çaprazlı çelik çerçevelerin tüm yönetmelik şartlarını yerine getirip getirmediğini kontrol etmeniz önemlidir.
Göreli kat ötelemesi problemiyle ilgili olarak ise, kesitler kurtarıyor olsa bile aşağıdaki önerileri dikkate alarak bu sorunu çözebilirsiniz:
  • Yatay yük taşıyan sistemlerin güçlendirilmesi: Yeterli rijitliğe sahip olmaları sağlanmalıdır. Bu, çelik çerçeveler arasına rijitlik sağlayacak çapraz elemanlar veya ek stabilite elemanları eklemekle mümkün olabilir.
  • Daha rijit kesitler: Kiriş ve kolonlarda kullanılan kesitlerin rijitliklerinin artırılması gerekebilir. Alternatif olarak, farklı bir kesit tipi ya da daha kalın profiller tercih edebilirsiniz.
  • Moment aktaran birleşimlerin doğru modellenmesi: Çelik çatı birleşimlerinde moment aktaran birleşimlerin doğru bir şekilde tanımlandığından ve çatı sisteminin rijitlik ihtiyacını karşıladığından emin olun.
Yapıda göreli kat ötelenmesini önlemek için, genellikle taşıyıcı elemanların rijitliği, çaprazların eklenmesi ve birleşim tasarımındaki optimizasyonlar etkili olacaktır.

Betonarme yapı üzerine çelik çatı uygulamalarında C16 taşıyıcı sistem davranış katsayısının (R katsayısı) seçimi, yönetmelik kapsamında yapılan sistemlerin süneklik düzeyine bağlı olarak belirlenmelidir. C16, "Deprem etkilerinin süneklik düzeyi sınırlı merkezi çaprazlı çelik çerçeveler ile karşılandığı binalar" için uygun bir R katsayısıdır. Ancak, bu R katsayısını doğru kullanabilmek için çaprazlı çelik çerçevelerin tüm yönetmelik şartlarını yerine getirip getirmediğini kontrol etmeniz önemlidir.
Göreli kat ötelemesi problemiyle ilgili olarak ise, kesitler kurtarıyor olsa bile aşağıdaki önerileri dikkate alarak bu sorunu çözebilirsiniz:
  • Yatay yük taşıyan sistemlerin güçlendirilmesi: Yeterli rijitliğe sahip olmaları sağlanmalıdır. Bu, çelik çerçeveler arasına rijitlik sağlayacak çapraz elemanlar veya ek stabilite elemanları eklemekle mümkün olabilir.
  • Daha rijit kesitler: Kiriş ve kolonlarda kullanılan kesitlerin rijitliklerinin artırılması gerekebilir. Alternatif olarak, farklı bir kesit tipi ya da daha kalın profiller tercih edebilirsiniz.
  • Moment aktaran birleşimlerin doğru modellenmesi: Çelik çatı birleşimlerinde moment aktaran birleşimlerin doğru bir şekilde tanımlandığından ve çatı sisteminin rijitlik ihtiyacını karşıladığından emin olun.
Yapıda göreli kat ötelenmesini önlemek için, genellikle taşıyıcı elemanların rijitliği, çaprazların eklenmesi ve birleşim tasarımındaki optimizasyonlar etkili olacaktır.
Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim uygulamalara bakıldığında ahşap çatılarda bile bu kadar teferruata girilmeden dayanım sorunu olmadığı için olabildiğince minimumda tutmak istemiştim her şeyi ama sonuçta fazlaca metrajlı bir tasarım çıkacak sanırım.

Son düzenleme:
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Bence de gereksiz ancak talep bu yönde ve imalatta projenin uygulatılacağını çok sanmıyorum.
Başka bir işte de çelik çatı projesi isteniyor acaba zamanınız olduğunda ona da bakıp bana ön tasarım tavsiyeleri verebilir misiniz ? Sizin gibi rehberlere ihtiyacımız var. Eğer incelemek isterseniz mimari

Saygılarımla.
projenizi inceledim. gönül ister ki tüm konutlar da çelik çatı yapılsın ileriye dönük güneş paneli yapılabileceği ihtimali üzerine. fakat malesef çelik yapılarda dahi uygulama sorunu oluyor. bu tip işlere de küçük iş gözüyle bakılıyor ustalar burun kıvırıyor. bu proje diğerine göreli daha fazla kırılmaya sahip çatıda. yine makas ile çözmenizi öneririm. makasları mesnetleyeceğiniz çelik kolonlar da betonarme kolonlara ankrajlanmalı. basitçe aslında en önemli husus çatının eğimlerini ayarlayabilmek. zaten parapet var iki yöne akan çatı yapılması en güzeli olur. kısa doğrultu da çatının akarlarını verseniz hem kırılmalar çok olmaz hem de tip makaslar ile daha rahat tasarım yaparsınız. işe küçük iş gözüyle bakacakları için teferruat da daha az olur iki üç çeşit makasla halledersiniz.
çelik çatıda dört veya daha fazla eğim olunca imalat çok kusurlu olabiliyor. klasik iki tarafa akan bir çatı daha az sorun çıkarır.

Sayın deneyimli meslektaşlarım eklediğim dataya göz gezdirebilir misiniz betonarme projeden ayrı datada bir çelik çatı çizerek oluşturulan bu projede hatalı problemli gördüğünüz bir unsur var mı (analiz ayarları, birleşimler, kesit seçimleri gibi)

Ekli dosyalar

Geri