Fiyat listeleri 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir.

V11.13 kullanıma sunulmuştur.

çelik proje çakışma problemi

ismailderim

Yeni Üye
Merhaba,
2 katlı kutu profilden modellemiş olduğum çelik projede kutu profilleri kaynaklı birleşimle mesnetledim.
Analiz yaptığımda sistem çözülemiyor geometri kontrolü yapın uyarısı veriyor.
Çakışma kontrolü yaptığımda uymayan çakışan profiller sarı ile yanıyor. Kaynaklı birleşim yaptığım halde bu sorunu çözemedim. Yardımcı olur musunuz?
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

1735544138866.pngbirleşimlerde sıkıntılar var
1735544379941.png
görselde görüdüğünüz sahanlık elemanlarını kadlırınca analiz yapılıyor ancak modllemeniz hatalıdır. Makas elemanlarını bu şekilde çerçeve kirşi olarak tanımlayamazsınız zaten birleşimlerde onadan karışmış ilk görselde paylaştığım . ama eğer makas eleamanı şeklinde bir çerçeve kirşi yapacaksanız bunu kiriş komutu ile elle çizip gerekli serbestlikleri tanımlayarak modellemelisiniz yoksa hatalı olarak kalacaktır. İyi çalışmalar dilerim.

Merhaba,
1. fotoğraftaki makastaki dikme çapraz birleşimleri program yaptı.
Makası tek tek kendim modelleyeceksem neden programda makas komutu var. Kendim tek tek dikme, çapraz modelleme uzun zaman alacak.
Kirişleri tek kutu profil yaptığımda muhtemel kurtarmayacak, bunun yerine ağır çelik upn veya ıpn kullandığımda tonaj artacağından hem maliyetli olacak hemde 2 katlı ufak bir bina için uygun bir mühendislik yaklaşımı olmayacak.
İyi çalışmalar.

program yaptı demek yanlış bir ifade biçimi hocam kendiniz mühendis olarak hataları görüp müdehale edeceksiniz etmiyecekseniz yada uğraşamam diyorsanız çizmeyin. ekonomiklik kısımını siz oluşturacaksınız bunlar mühendislik kavramlarıdır programlar sadece araç olur size eğer düzgün kullanırsanız problem yaşamazsınız.

1735571211153.png
Hatalı bir taşıyıcı sistem kurmuşsunuz, o sebeple çözülemiyor.
Bu (konsol gibi olan) kirişi ve döşeme parçasını bu makasa tek taraftan taşıtmak için kirişten makasa ya da bir kirişten öteki kirişe moment aktarmanız ve makası burulmaya (ya da yanal yönde diyelim) çalıştırmanız gerekir, ki o zaman onun adı makas olmaz.
Bu ufak konsol döşemeyi ve altındaki kirişleri silerseniz sistem çözülüyor.

1735571395358.png
3 boyutta uç serbestliklerini incelerseniz zaten bu konsol döşemeyi taşıyacak bir yapı olmadığını, tüm kiriş bağlantılarının mafsallı olduğunu görürsünüz. Bu kirişler aşağı göçer gider.

program yaptı demek yanlış bir ifade biçimi hocam kendiniz mühendis olarak hataları görüp müdehale edeceksiniz etmiyecekseniz yada uğraşamam diyorsanız çizmeyin. ekonomiklik kısımını siz oluşturacaksınız bunlar mühendislik kavramlarıdır programlar sadece araç olur size eğer düzgün kullanırsanız problem yaşamazsınız.
Çakışma hatasını gördüm ki müdahale ediyorum. Çizip çizmeyeceğime karar veremezsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 47946
Hatalı bir taşıyıcı sistem kurmuşsunuz, o sebeple çözülemiyor.
Bu (konsol gibi olan) kirişi ve döşeme parçasını bu makasa tek taraftan taşıtmak için kirişten makasa ya da bir kirişten öteki kirişe moment aktarmanız ve makası burulmaya (ya da yanal yönde diyelim) çalıştırmanız gerekir, ki o zaman onun adı makas olmaz.
Bu ufak konsol döşemeyi ve altındaki kirişleri silerseniz sistem çözülüyor.

Ekli dosyayı görüntüle 47947
3 boyutta uç serbestliklerini incelerseniz zaten bu konsol döşemeyi taşıyacak bir yapı olmadığını, tüm kiriş bağlantılarının mafsallı olduğunu görürsünüz. Bu kirişler aşağı göçer gider.
Cevabınız için teşekkürler.
Oradaki makasın konsol kirişten dolayı burulmasını engelleyecek arkasında bir başka kiriş daha var.
Makastaki dikme ve çapraz birleşimleri de mafsallı sizin deyiminizle bunlar da aşağı göçer gider.

sistemin çözülememesinin çakışma problemi ile alakası yok, çakışma kontrolü imalata yöneliktir. Program analizden sonra burada sorun var diye gösteriyor:

1735579203995.png

Bu konsol tali kirişinizin sol ucu mafsallı, bu sebeple stabilite sorunu yaşıyorsunuz ve sistemi çözemiyorsunuz. Tali kirişler her zaman mafsallı olur ve 2 kiriş arasına girilmesi gerekir. Bu şekilde konsol olarak girilmesi doğru değil.

konsol tali kiriş elemanının mafsallı olması ile makas elemanının mafsallı olması aynı şey değildir. Biri çözülemez, diğeri çözülür.

Tali kiriş yerine normal kiriş girerseniz bağlantı noktası moment aktaracağı için sistemi çözebilirsiniz, Ekteki projeyi açıp analiz edip kiriş uç sebestliklerini inceleyebilirsiniz.
1735579382053.png
Diğer taraftan burulmayı engeller dediğiniz tali kirişler de makas üst başlığına mafsallı bağlandığı için düşündüğünüz şekilde burulmayı engellemezler. Makas da kendisi moment taşımaz ve burulmaya çalışmaz. Bu sebeple buraya taşıyıcı kiriş girip konsol çözseniz bile bu şekilde sehim yapar.

Ekli dosyalar

Sistem konsol tali kiriş olarak çözülmesi mümkün değilse dediğiniz gibi çözemez.
Tali kirişi makasın burulmasını engellemesi için modellemedim, ilk cevabınıza istinaden yazdım.
Evet makas elemanları arasında moment taşımaz, kuvvet aktarımı olur.
Cevaplarınız, ilginiz ve bilgilendirme için teşekkür ederim.

size burada çizim yaparsınız yada yapamazsınız sınırını koyan biri yok sadece tavsiyeler var. Hatalı bir model yapmışsınız ve hatanızın nerde olduğunu sormuşsunuz cevapladık bunun dışında yaptıklarınız sizi ilgilendirir. meslek hayatınızda başarılar.

''program yaptı demek yanlış bir ifade biçimi hocam kendiniz mühendis olarak hataları görüp müdehale edeceksiniz etmiyecekseniz yada uğraşamam diyorsanız çizmeyin.'' Yazdıklarınızın farkında değilsiniz burada tavsiye yok, sınırlama da koyamazsınız. goose'nin üslubuna bir de sizin üslubunuza bakın! Bilgiyi aktarmak da bir meziyet.

Bir önceki cevabım gayet açıklayıcıdır herhangi bir hakaret yada kısıtlama niteliğide yoktur sizin yazdığınız cevap üslubunuza istinaden yazılmıştır bilgiyi aktarmak kadar anlaya bilmekte bir meziyet bence egonuzu kontrol etmeyi öğrenin size zarar verir daha fazla konunuza cevap vermiyeceğim şahsi tartışmaya çeviriyorsunuz burası teknik bilgi paylaşmak için bir derdiniz varsa şikayet edebilirsiniz

Siz yardımcı olmak yerine yazdığınızı birkaç kez okuyup anlayın idrak edin ve arkasında olun. Benim üslubumda yanlış olsaydı diğer cevap veren kişi de sizin gibi doğru olmayan bir üslupla cevap verirdi. Dediğiniz gibi teknik bilgi paylaşımı olan bir yerde kendinize göre ''çizmeyin'' gibi yorum yapmayın sadece bilgi aktarmayı öğrenin.

Danışmanlık kapsamında olan bilgiler bedava sunulunca bu tarz yaklaşımlarla karşılaşmak çok normal. Değerli meslektaşlarım bilginizi, tecrübenizi bedava kullandırmayın. Tecrübenizin kıymetini bilin. Hepinize bol kazançlı, bilginin, tecrübenin değerinin ödendiği güzel bir yıl dilerim.

Geri