V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

çelik proje rapor hataları.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan 42yasar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba,

ekteki projede kar yükü 170 kg/m2 girdim

birleşimleri düzenledim,

bu proje yurt dışında yapılacak,

deprem 0.28 parametre denildi ancak yazılacak yeri bulamadım.

sistemi bi kontrol edebilirmisiniz.

aşırı kullandığım malzeme var mı?

aşıkları 1 tık yüksek kullandım hem çatı hem cephe çünkü kar yağısı ve rüzgar problem.

birde sizden isteğim cephe (karolaj) , ankraj , kolon kiriş birleşimi, kiriş kiriş birleşimi orta guse ,

çatının eğimi , yeterlli mi, genel anlamıyla bir kontrol ve rapor hatalarımın giderilmesinde yardımcı olabilirmisiniz.

iyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

İdecad henüz çelik yönetmeliğince zorunlu olan kar ve rüzgar yüklemelerini otomatik olarak yapmamaktadır. Dolayısıyla oluşturduğunuz modeldeki yükler hatalıdır. Bu yükleri yönetmeliğe göre elle düzenlemenizi öneririm.

1.png2.png
1- Projenizde kaplama girişi mevcut değil. Kaplama olmadan kar yükü ve rüzgar yükü hesabı yapılmamaktadır. Kaplama üzerine kar yükünü projenizi yapacağınız ülkeye göre hesaplayıp giriniz. Aynı şekilde rüzgar yükü için binanın yapılacağı ülkeye göre hesap yapıp kaplama özelliklerinden kullanıcı tanımlı rüzgar yükü girmeniz gerekir.
2- Düşeyde merkezi çaprazın olduğu cephelerde çaprazlar arasında kirişler olmak zorundadır. Ve bu kirişlerin mafsallı tanımlanması gerekir.
3- Çatıda kirişleri yanal doğrultuda tutmak için tek çapraz komutu ile stabilite kirişleri girmeniz gerekir. Geçtiğiniz açıklık 30 m bu açıklığı makasla geçmeniz daha verimli olacaktır.
4- Deprem parametresi ile ilgili olarak hangi ülkeye yapacaksanız yapıyı spektrumu elle hesaplayıp programda txt dosyası olarak tanımlamanız gerekir. Bunun içinde analiz ayarları - tasarım spektrumları sekmesinden ZF seçimi yapıp tanımla kutucuğuna spektrumu alınız.

3.png

Ekli dosyalar

İdecad henüz çelik yönetmeliğince zorunlu olan kar ve rüzgar yüklemelerini otomatik olarak yapmamaktadır. Dolayısıyla oluşturduğunuz modeldeki yükler hatalıdır. Bu yükleri yönetmeliğe göre elle düzenlemenizi öneririm.

Kar yüklemesi yanlış ibaresi % 100 hatalı ifadedir. ideCAD Statik kar yükü hesabını otomatik yapmaz. Yaptığını da herhangi bir yerde belirtmez. Kaplama üzerine alan yayılı yükü, kirişler ve kolonlar üzerine çizgisel yük, düğüm noktalarına noktasal yük gibi alternatiflerle giriş yapılır. Ki gelen proje Türkiye'de değil. Program hesabı yapıyor olsaydı da bu değerler Türkiye için olacağından kullanılamazdı.

Rüzgar yüklemeleri ile ilgili olarak ise ideCAD Statik mevcut sürümünde TS 498 ile hesap yaptığını TS EN 1991-1-4 şimdilik sadece açık yapılar için hesap yaptığını kapalı yapılar için ise ar-ge çalışmasının devam ettiğini belirtmektedir. Bu durumda da kaplama özelliklerinde kullanıcı tanımlı yükleme yapılabilir. Yine alternatif olarak kirişler ve kolonlar üzerine çizgisel yük, düğüm noktalarına noktasal yük gibi alternatiflerle giriş yapılabilinir.

Kar yüklemesi yanlış ibaresi % 100 hatalı ifadedir. ideCAD Statik kar yükü hesabını otomatik yapmaz. Yaptığını da herhangi bir yerde belirtmez. Kaplama üzerine alan yayılı yükü, kirişler ve kolonlar üzerine çizgisel yük, düğüm noktalarına noktasal yük gibi alternatiflerle giriş yapılır. Ki gelen proje Türkiye'de değil. Program hesabı yapıyor olsaydı da bu değerler Türkiye için olacağından kullanılamazdı.

Rüzgar yüklemeleri ile ilgili olarak ise ideCAD Statik mevcut sürümünde TS 498 ile hesap yaptığını TS EN 1991-1-4 şimdilik sadece açık yapılar için hesap yaptığını kapalı yapılar için ise ar-ge çalışmasının devam ettiğini belirtmektedir. Bu durumda da kaplama özelliklerinde kullanıcı tanımlı yükleme yapılabilir. Yine alternatif olarak kirişler ve kolonlar üzerine çizgisel yük, düğüm noktalarına noktasal yük gibi alternatiflerle giriş yapılabilinir.
Nurgül hanım, sizin de belirttiğiniz gibi program güncel yönetmeliğe uygun otomatik kar ve rüzgar yüklemesi yapamıyor. Bende bunu belirttim neden tepki verdiniz anlamadım. TSE498 ile hesap yapması bir şey ifade etmez çünkü kullanım dışı. Şu halde programın, yaptığı altını çizerek belirtiyorum "otomatik" kar ve rüzgar yüklemeleri yönetmeliğe göre hatalı mı değil mi ? Kaldı ki bende sizin gibi bu yüklerin program tarafından otomatik hesaplanmadığını ve kullanıcıların elle girmesi gerektiğini belirttim.

Nurgül hanım, sizin de belirttiğiniz gibi program güncel yönetmeliğe uygun otomatik kar ve rüzgar yüklemesi yapamıyor. Bende bunu belirttim neden tepki verdiniz anlamadım. TSE498 ile hesap yapması bir şey ifade etmez çünkü kullanım dışı. Şu halde programın, yaptığı altını çizerek belirtiyorum "otomatik" kar ve rüzgar yüklemeleri yönetmeliğe göre hatalı mı değil mi ? Kaldı ki bende sizin gibi bu yüklerin program tarafından otomatik hesaplanmadığını ve kullanıcıların elle girmesi gerektiğini belirttim.
Kar yükü 'otomatik' zaten hiç bir zaman olmadı. Bunu belirtmeye çalışmaktayız.

Özetle ifadenizde manipülatif durum vardı, bunu belirttik. Zaten yukarıdaki cevapta rüzgar yüklemesinden bahsedildi. Ki sorunun geldiği proje zaten Türkiye'de değil, doğal olarak bu yönetmelikler kullanılamaz. Kullanıcının sorusuna cevap vermiş olmadınız aslında. Bu nedenle size özellikle cevap yazıldı.

Teşekkür ederiz.

Geri