üç boyutlu sayısal yapı modeli CityGML

mcelik

Yeni Üye
Merhabalar.
Anlatacağım Konu ile ilgili bir başlık açılmış olabilir fakat ben bulamadım,
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Kadastro Dairesi Başkanlığı yayınlamış olduğu 2021/2 genelge ile Kat İrtifakı/Kat Mülkiyeti KURULMA AŞAMASINDA Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kurumsal sayfasında yayınlanan standartlarda hazırlanmış üç boyutlu sayısal yapı modeli, tapu işlemi esnasında güvenli elektronik ortamda kadastro müdürlüğüne gönderilir. kadastro müdürlüğü kontrolleri sonrası Tapu Müdürlü gönderilecektir.
Konu ile ilgili çalışmalar Ankara da yapılan ilk pilot çalışmalar istenilen seviyelere ulaşmış olduğu görülerek, Daha fazla geri bildirim sağlamak amacıyla Ankaranın tüm ilçelerinde ve Antalya, Afyonkarahisar, Amasya, Erzurum, Gaziantep, Kayseri ve Konya illerinin tüm ilçelerinide kapsayacak şekilde 04.09.2023 tarihi itibari ile uygulanmaya başlanmıştır.
Bu konuyla alakalı Ankara pilot aşamasında ve sürecin ilk düşünülerek tasarlanması aşamasında, 3 boyutlu şehir modelleri oluşturulması kapsamında Harita kadastro mühendisler odası ile irtibatlı fikir ve süreç çalışmaları yapıldığından, Bazı harita, şehir planı vb yazılımlara eklenti olarak modüller üretilmiş olup, mimari projeler TKGM nini istediği detaylar içeren gml uzantılı 3ç boyutlu sayısal yapı modelini
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
adresine yükleyerek oto kontroller sonrası modeli üreten kişiye doğrulama kodu vermekte ve bu kod ile ilgili Belediyeler diğer evrakları elektronik ortama yükleye bilmektedir.
Ortaya çıkan modelleri üreten kullanıcılar çoğunluk harita mühendisi olduğundan mimari projeyi üç boyutlu hale getirmede gerek mesleki gerek yapılan modüllerin yetersizliği sebebiyle mimari projeyi istenilen manada model ortaya çıkarılamamakta. ek resimlerde bir yapının üç boyutlu model ve pdf rapor sayfalarından örnekler bulunmaktadır. konuyu biraz uzatmış olmuş olabilirim. idecad Mimaride üç boyutlu model oluşturma gayet başarılı ve kolay olduğundan istenilen modelleri çok rahat hazırlamak mümkün olacağından istenilen uzantıda ve ilave istenilen yapı kimlik no, maks kimlik no vb. bilgileri bir güncelleme ile eklenmesi konusunda bir talep varmıdır.
İdecad bu konuda bir çalışma yapıp yapmadığını merak etmekteyim.
İlginize teşekkür ederim iyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

  • 3b bina genel.png
    3b bina genel.png
    989.2 KB · Görüntüleme: 72
  • kat planı.png
    kat planı.png
    244.1 KB · Görüntüleme: 67
  • mesken detay.png
    mesken detay.png
    338.4 KB · Görüntüleme: 59
  • pdf rapor.png
    pdf rapor.png
    69.5 KB · Görüntüleme: 55
  • pdf özet 01.png
    pdf özet 01.png
    73.8 KB · Görüntüleme: 71
Geri
Üst