V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

İdeCad v6 ile ilgili kişisel sorularım

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan akincinar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

akincinar

Yeni Üye
İdecad V6'nın demo sürümünü incelemekteyim. Yeteri kadar kullanım bilgisine sahip olmayabilirim. Demo Cd'nin içinde bulunan videoları izledim. Aklıma takılan bazı sorular oldu. Şimdilik aklıma gelen bu soruları sizlerle paylaşmak istedim. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.

1- Yuvarlak bir kiriş modellediğimizde bu kirişi daha sonra panel elemana nasıl çeviririz?
2- Yuvarlak iki aks arasında bunları kesen iki dogru aks ile birlikte bir kapalı alan oluşturduğumuzu varsayarsak bu alana yaptığımız döşemenin donatı aksları düzenlemesi nasıl olacak ve donatı aksını biz belirlemeden donatıyı düzgün atmıyormu?
3- 2. maddedeki gibi bir kapalı alana merdiven modelleyebiliyormuyuz?
4- Çizim ve görsellik olarak basitleştirilmiş gibi gözüksede herşey İdeCad V6 hesaplarda bunları nasıl dikkate alıyor?
5- Döşemeler sonlu elemanlara bölündüğünde bölünmüş elemanları sap2000 deki gibi oynama imkanımız varmı? Sap2000 programı bile bölerken bazen doğru bölemiyor?
6- Aks tanımı yapılmadığı halde çizilen kiriş v.s. 'yi program nasıl algılıyor?
7- Kolonlar arasında tanımlanan panel eleman iki ucundaki kolonu başlık kolonu olarakmı algılıyor?
8- Döşemelerde istediğimiz gibi yırtıklar yapabiliyoruz bu çok güzel ancak hesaplarda bunları nasıl dikkate alıyor? (Yoksa konstrüktifmi algıma yapıyor?)
9- Açısal dönen döşeme tanımı yapılabiliyormu? Örneğin dönen merdivenler gibi?
10-Merdiven mevcut projeyle birlikte modellenebiliyormu? Sadece ayrı hesapmı yapılabiliyor?
11-Eğimli döşeme yaptığımda kirişler sapıtıyor otomatik kotları değişiyor?

Akın ÇINAR
İnş.Y.Müh.
0533 6515811
 
1. Yuvarlak panel elemanını parçalı düz paneller halinde girmeniz gerekiyor.
2.Donatı akslarını belirlemek mühendis olarak sizin seçiminiz. Alanınız kabaca bir dikdörtgene benziyorsa bir enine, bir boyuna aks atmanız gerekir. Donatı aksı tanımlayarak programa istediğiniz yönde donatı hesaplayıp atmasını tarif etmiş oluyorsunuz, program döşeme oluştururken varsayılan olarak 2 donatı aksı tanımlıyor. Bunlara sonradan müdahale edebilirsiniz.
3.Modelleyebilirsiniz.
4.Analiz yaptıktan sonra 3B çerçeve komutunu çağırırsanız (program analizden sonra otomatik olarak bu moda girip deformasyonları gösterir) girdiğiniz her elemana ve bunların bağlantısına karşılık gelen statik taşıyıcı sistemi (analiz modeli) detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
5.Döşeme sonlu elemanlarının ortalama boyuna ve sınır koşullarına müdahale etme şansınız var. Program SAP2000 ile kıyaslandığında daha üst düzey bilgi girişi ile çalıştığı için (döşemelerin özelliklerini, etrafındaki kirişlerle/kolonlarla olan bağlantılarının, mesnet koşullarının vs farkında olduğu için) çok büyük bir oranla otomatik olarak doğru ağı oluşturur.
6.ideCAD'te veri girişi için her yere aks tanımlamak zorunda değilsiniz. İsterseniz hiç aks tanımlamadan projenizi girebilirsiniz. Önemli olan sizin taşıyıcı elemanlarınızdır. Madde 4'te belirtildiği üzere taşıyıcı sisteminizi her zaman 3B çerçeve komutu ile inceleyebilir, ya da SAP2000 isterseniz programına aktarabilirsiniz.
7.Paneller kendi içinde kendi başlıklarını oluşturuyorlar. İki ucuna kolon girmenize gerek yok.
8.Döşemeler sonlu elemanlar yöntemi ile çözüldüğü için her türlü geometri ve boşlukları analiz modelinde uygun ağ oluşturarak dikkate alınır.
9.Tanımlanamıyor.
10.Merdiven hesapları merdivene sınır koşulları tanımlanarak ayrı olarak yapılabiliyor.
11. Döşemeye eğim verdiğinizde program çerçeve kirişlerini uygun kota yükseltir. Önce döşemenizi kirişlerle beraber yatay olarak girin, sonra eğim verin.
 
Öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Daha inceleme aşamasındayım zaten. Ancak şu ana kadar verdiğiniz yanıtlardan ileriye dönük yapılma ihtimali varmıdır merak ettiğim için sormak istiyorum.

1- Yuvarlak kiriş elemanı uygulanabiliyorda neden yuvarlak panel eleman uygulanamıyor? Örneğin günümüzde mimarlar biz mühendislerin inadına (:)) artık yuvarlak, elips şeklinde binalar oluşturmaya özen gösteriyorlar. Evet kiriş modeli yuvarlak yapılabilerek hem görsel hem statik açıdan programın önü açılmış ancak bodrum kattada aynı problemler oluşabiliyor. Sizin söylediğiniz gibi modellendiğinde zemin ve üst katlarda panel elemanların olmadığı bölgelerde doğru hesaplamalar yapabilirken bodrum katta dış çerçevenin tamamen yuvarlak panellerden oluştuğunu düşünürseniz bambaşka bir görsellik ve bambaşka bir hesap oluşacaktır mı? yoksa yuvarlak kiriş görsel olarak mı yapılabiliyor yine oradaki kiriş düzmüş gibimi hesap yapılıyor? Henüz hesap aşamasına geçemedim inceleme kısmında ama sonuçta her halükarda çelişki oluşacaktır kanaatinde olduğum için belirtmek istedim.
2- Donatı akslarını belirlesek bile iki düz aksı iki eğri aksın kestiğini düşündüğünüz bir kapalı alan için de düzgün çizim almak mümkünmü?
3- Döşeme sonlu elemanlar ortalama boy ve sınır koşullarına müdahale edildiğini gördüm ancak benim söylemek istediğim tabiki kare diktörgen döşemelerde sorun olucağını sanmıyorum ama yuvarlak veya üçgen döşemelerden diğer döşemelere geçişlerde örneğin sap2000 de kendi içinde sonlu elemanlara bölüp sonradan birleşim kısımları bazen çakışıyor bazen çakışmıyor. Döşemelerde bu çok büyük sorun olmasa dahi panel elemanların döşemelerle birleştiği bölgelerde döşeme sonlu elemanların bölünme şekli ile panel elemanların bölünme şeklinden dolayı sonlu elemanlar kesişim noktalarında birleşmemekte. Bu şekilde İdeCad'de sorun varmı bilmiyorum ama bu bölgelerede müdahele edilebilse daha iyi olurdu diye düşünüyorum.
4-Paneller kendi içinde kendi başlıklarını oluşturuyorlar demişsiniz. Peki ben güçlendirme projesi yaptığımda iki mantolanmış kolon arasına bir panel tanımı yaptığımda panel uclarında ayrı başlıklarmı oluşturacak?
5-Merdiven hesaplarınıda modelde gösterilebilmesi ve birlikte hesap yapılıp detayı ayrı pafta olarak kendi vermesi hem görsellik olarak hemde mühendis açısından hoş olurdu bence.
6-Döşemeyi önce yatay girdim. Sonra eğim verdim. Zaten bu söylediğiniz şekilde modellemiştim. Yanındaki bir kiriş aynı kotunda dururken diğer kirişe farklı otomatik kot verdi. Forumda okurken bu konudada bir arkadaş paylaşımda bulunmuş. Döşemeleri ve kirişleri alt,üst,sağ,sol kot vererek eğimi kendi algılamasını saglamak daha hoş olur gibi. Bunu yapan örnek program mevcut.

İdeCad'i müşteri memnuniyeti ön planda olan, mümkün olduğu kadar hızlı cevaplar veren, Kullanıcısının isteklerini en güncel ve en hızlı şekilde yapmaya özen gösteren bir firma olarak görmekteyim. Çok daha iyilerini yapabilecek bir firma olduğuna yürekten inanıyorum. Saygılar.

Akın ÇINAR
İnş.Y.Müh.
0533 6515811
 
1-Yuvarlak kirişin analiz modelini 3b çerçeve'den inceleyebilirsiniz. Çok noktalı yuvarlak bir eleman olarak çözülmektedir. Eğri panel henüz programa eklenmedi.
2-Mümkündür, program verdiğiniz donatı aksları doğrultusunda donatı atar. Her aksın geçerli olduğu bir mesafe vardır.
3-Program otomatik olarak döşeme ağını genellikle düzgün oluşturur. Ağa manüel müdahale ihtiyacı ile pek karşılaşmadık. Eğer elinizdeki demoda spesifik bir durumla karşılaştıysanız projenizi ekleyin, inceleyelim.
4-Güçlendirme panellerinde iki ucundaki kolonları başlık olarak kullanabilme opsiyonu vardır. Normal projede tek bir panel girdiğinizde iki ucuna başlık olması için ayrıca kolon girmeniz gerekmez.
5-6-ileride yapılacak işler listemizdedir...
 
Geri
Üst