İdecad için Doğru Bilgisayar Donanımı nedir?

erimer

Üye
İdecad ve doğru PC donanımı


Bir çoğumuzun ortak derdi analiz sürelerinin aldığı zamandır. Ufak ölçekli projelerde İdecad optimizasyonlarının iyi olması sayesinde bu süre önemli olmamakla beraber büyük yapılarda, çok çeşitli yük tanımlı ve büyük alanlı sanayi yapılarında ve beton-çelik hibrit yapılarda ister istemez 20 dakikalara varan analiz süreleri görebilmekteyiz. T.D.B.Y. 2018 ile daha da zorlaşan kolon-kiriş birleşim bölgeleri, göreli kat ötelemesi, PMM oranları bizi çok sayıda değişiklik ile baştan analiz yapmaya mecbur bırakıyor. Bu tür durumlarda zamanımızın çoğu analiz sonucu beklemekle geçiyor ve bu zaman kayıpları hayatımızda ciddi sorunlara yol açıyor.

Bu kayıplar işimizin bir parçası da olsa bunu en aza indirmek tabi ki mümkün. Bunun için kullandığımız ekipmanları doğru seçersek en az zaman kaybıyla işimizi yürütebiliriz. Ben burada elimden geldiği dilimin döndüğü kadarıyla İdecad için en uygun PC ekipmanlarını listelemeye çalışacağım.

Elbette 4 tane Xeon Platinium işlemciyi bir ana karta takıp 128 GB da RAM koyarsak analiz süreleri hayatımızı etkilemeyecek kadar kısalacaktır. Ama 1’000’000 ₺’yi bir bilgisayara verip kazandığımız parayla hem hayatımızı idame ettirmemiz, hem de bu bilgisayarın parasını çıkartmamız Türkiye şartlarında çok az proje bürosuna nasip olur. O nedenle biz daha erişilebilir ve satın alınabilir donanıma odaklanacağız. Gelelim bileşenlerimize :

Ekran kartı : Eğer proje ürettiğiniz bilgisayarda oyun oynamak, video editing gibi ikinci bir hedefiniz yoksa bu bileşene büyük paralar bağlamanıza gerek yoktur. Bu mesajı yazdığım an itiariyle en iyi ekran kartları olan Nvidia Tesla, GTX 3090, AMD Radeon RX 6900 XT gibi uç modelleri 8500 dolar mertebesinde alabilirsiniz. Bundan 3 sene sonra bu mesajı okuyan birisi bu saydığım kartların ederinin 100 $ olduğunu ifade edecektir ama o an itibariyle satın alınabilecek en pahalı ekran kartı yine 8500 $ seviyelerinde olacaktır. Şimdi iyi habere gelelim, İDECAD’in GPU İLE ÇOK İŞİ YOK yani böyle uçuk ekran kartları size gerekmiyor. Tabi bu programın şu anki mimarisi ile ilgili, gelecekte analiz için aynı bitcoin madencileri gibi GPU’yu da işin içine sokmaya karar verebilirler. O zaman durum değişebilir. Şu an için İdecad çok üst seviye ekran kartı istemiyor. Ekran kartına en çok ihtiyaç duyduğu an render anı ama o da biz statikçiler için kayda değer bir zaman almıyor çünkü bize render nadiren gerekiyor. Şahsen ben statik hesap özetleri kapağına ve web sayfama koymak için kullanıyorum. O da toplamda 2 dakika bile almayan bir işlem.

Anakart : İşte bu önemli bir bileşen. Kullanacağınız işlemci, Ram ve Sıvı soğutmaya önceden karar vermiş olmanız lazım. İdecad’in CPU (Central Processing Unit yani işlemci) üzerinde en çok işi yaptığını göz önüne alırsak hedeflediğimiz işlemcinin soket yapısına uygun bir anakart seçmemiz gerekiyor. Yine işlemciden en yüksek verimi alabilmemiz için RAM’lerle olan iletişimin de iyi ve yüksek olması lazım. Bugün 12. Nesil bir i9 işlemci kullanmayı düşünüyorsanız anakartınız 6600 MHz’e kadar RAM desteklemelidir. İşlemci, Ram ve anakartı bir otobanın unsurları gibi düşünebilirsiniz. İkisi ne kadar iyi olursa olsun birinde tıkanıklık olursa trafik aksar ve en yavaş olana göre sistem işler. Makul anakartlar 50$ - 950$ aralığında olmakla beraber minimum analiz süresini hedefliyorsanız 950 $’lık anakart kullanmanız gerekiyor.

RAM : İdecad’in adresleme yaptığı aralık için benim gözlemlediğin ve tahmin ettiğim kadarıyla 32 GB’lık bir RAM hem İdecad’e hem de işletim sistemine yetiyor. Tabi ki en doğru bilgiyi bu konuda İdecad firması verebilir ama 32 GB ve 64 GB sistemlerde yaptığım analizlerde zaman farkı görmediğimi söylemeliyim. Ama şunu da unutmamak lazım ki bu tür bileşenlerin farkı uzay aşık çözülmüş bir stadyum analizi yapılırken daha iyi anlaşılır ve ben stadyum çatısı hiç çözmedim. Şu ana kadar RAM’in miktarı hakkında konuştum. Gelelim tür ve frekansa... Bu gün için en son teknoloji RAM DDR5. 3 sene sonra DDR7 ya da DDR8 çıkmış olabilir. Benim önerim azami performans için mümkün olan en son RAM teknolojisini tercih etmenizdir. Şu an 6000 MHz’lik 32 GB DDR5 Ram’in fiyatı 615$ olup bu mebla çoğu projeci için erişilebilir bir mebladır. Anakartınız 6600 Mhz’e kadar destekliyorsa RAM’in 6600 MHz’liğini kullanmaya çalışın.

CPU (İşlemci) : İdecad’in en çok kullandığı ve analiz süresini en çok etkileyen bileşenimiz işlemcidir. Dolayısıyla en son nesil ve en üst seviye işlemciyi kullanmanız lehinize olacaktır. İntel tarafında Xeon Platinium, AMD tarafında ide Ryzen Threadripper fiyatları itibarıyla erişilmesi zor ve fizibil olmayan işlemciler. Projecilikten oluk gibi para kazanıyorsanız elbette düşünebilirsiniz ama bu ben de dahil çoğunluğa hitap etmiyordur düşüncesindeyim. Gelelim erişilebilir olanlara, İntel tarafında 12. Nesil i9, AMD tarafında ise Ryzen 9 serisi işlemciler sizin ihtiyacınız olan işlemcilerdir. 8. Nesil bir i5 İntel işlemci ile bu işlemciler arasındaki analiz süreleri gerçekten de 3 kata kadar çıkabilmektedir. Önerdiğim işlemcilerin de 950 $ mertebelerinde olduğunu hatırlatayım.

Güç Kaynağı (PSU – Power Supply Unit) : Eskiden (dinazorlar devri) 80486 DX 4-100 işlemcili bir sistem topladığınızda alacağınız herhangibir kasa üzerinde gelen güç kaynağı (180 Watt) işinizi görüyordu, ama devir değişti. Öncelikle artık güç kaynakları ayrı satılıyor ve kasa ile gelmiyor. Üstelik GTX 3090 ekran kartının tek başına 900 Watt somurabildiği bir dünyada donanımınızı iyi incelemeniz ve doğru güç kaynağını seçmeniz gerekiyor. Ben şahsen mühendislik işleri yapılan bir bilgisayarda 1200 Watt’lık güç kaynağı öneriyorum. 450 $ seviyesinde alabileceğiniz bir güç kaynağı işinizi görecektir. Çok üst seviye bir ekran kartı takıp oyun da oynamayı düşünüyorsanız 1800 W kategorisine geçmeniz gerekiyor. 650 Watt’lik güç kaynağı kullanıyorsanız ne olacak? Bir şey olmayacak, bilgisayarınız gene çalışacak ve İdecad statik analizinizi gene yapacak ama güç yetmediği durumda yeni nesil makinelerde Hypertreading özelliği devreye girip işlemciden gücü kısacak ve analiz süreniz uzayacak. Gördüğünüz gibi her şeyi dört dörtlük yapsanız bile bir bileşenin yetersizliği bütün yapılan masrafı çöpe atıyor ve analiz süreniz gene uzuyor.

Soğutma : Ne kadar iyi bir sistem dizerseniz dizin iyi soğutmazsanız zaman içerisinde geri dönüşü olmayacak şekilde sisteminiz yavaşlayacaktır. Metal plaka, termal macun ve fanlı hava soğutmalar sistemi bir yere kadar diri tutar ama özellikle statik analiz gibi CPU’yu sonuna kadar kullanan işlemlerde işlemci ısınır. Isınan işlemcinin önce termal macunu dejenere olur ve kemikleşir. Zaman içerisinde ısınan transistörler işlemcinin çalışma performansını düşürür ve size uzayan analiz süreleri, kilitlenmeler ve işletim sistemi çökmeleri olarak geri döner. Bunu çözümü ise sıvı soğutmadır.
Sıvı soğutmada iki alternatif var. Eğer kendinize güveniyorsanız vana, dirsek, pompa, fan, plastik boru, boru bükme makinasından oluşan seti alıp tesisatı kendiniz döşeyebilirsiniz. Youtube’da bunun uygulama videoları da var ama peşinen söyleyeyim, bu iş kolay değil ve hata kaldırmaz. Anakartınıza su akarsa maddi hasar büyük olur. B planı ise hazır sıvı soğutucu sistemler. Bu sistemlerde fan-pompa-borulama-işlemci üzeri aparat paket olarak geliyor ve siz direk monte ediyorsunuz. Çok profesyonel değilseniz size bunu tavsiye ederim. Burada önerim fan boyutunuz 360 mm.’den az olmasın ve işlemci aparatının soket yapınıza uygun olduğuna emin olmadan satın alma yapmayın.

Laptop mı Desktop mı? : Geldik en kritik soruya. Şu ana kadar anlattıklarımdan bazıları (örneğin sıvı soğutma) laptopta uygulanamaz maddeler. Buradan da anlayacağınız üzere mühendislik uygulamaları için doğru seçim desktop yani masaüstü bilgisayardır. Elbette mobilite de önemli ve laptoplar hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Benim önerim İdecad ile işlerinizi yapabileceğiniz sıkı bir masaüstü bilgisayar ile ekonomik ultrabook kıvamında bir laptop ile işlerinizi yürütmenizdir.

Dilerim ki İdecad ile PC donanımı arasındaki ilişkilere dair sorularınıza rehber olabilmişimdir. Selam ve sevglerimle

M. Eren Erimer
 
Merhaba,
Yazdıklarınız genel olarak doğrudur,
Ancak render işleminde ekran kartı kullanılmaz %100 CPU kullanılır.


Ekran kartı sadece
perspektif ekranlarındaki çalışma hızını etkiler,
Çok kötü bir ekran kartı olmadığı sürece hemen hemen tüm ekran kartları yeterlidir.
İyi çalışmalar
 
2022 Ocak ayı itibari ile yeni bilgisayar alacakların 4-5 ay beklemelerini tavsiye ederim ya da ekran kartsız sistem kurmaları uygun olur. Yakında ekran kartı madenciliği büyük oranda bitecek ve ekran kartı fiyatları ucuzlayacak. Ayrıca DDR5 ile hem Amd hem de İntel soket değiştiriyor. Yani bekleyip DDR5 uyumlu bir sistem mantıklı olacaktır, ilerde işlemci değişimi kolay olur ( İntel muhtemelen bir yıl içinde tekrar soket değiştirir ama Amd genel olarak uzun yıllar soket değiştirmiyor )
 
Bilgisayarı bu akşam alacağım için son kararı gün içerisinde vermem lazım o yüzden konuyu çabuk çözümlememiz gerekiyor.
idecad v10 mimari statik ve çelik lisanslarına sahibiz. bu programları en verimli şekilde kullanabileceğim 15000-20000 tl arası bir sistem satın almayı planlıyorum. aşağıda belirteceğim bilgiler benim tahminim doğruluğunu ve yanlışlığını tartışabiliriz. minimum olması gereken sistem özelliklerini aşağıda belirteceğim,

işlemci: 10. nesil i7 8 çekirdekli (çekirdek sayısını yüksek tutmalıyız)

ekran kartı: gtx 1060 (rtx serisi olursa daha iyi)

ram: 16 gb ram (frekans değeri programlara uygun olmalı) (3200 mhz ram daha verimli olacaktır tahminimce)

depolama : ssd 512gb 4000mb/s okuma ve yazma hızı

minimum özellikler bunlar, üstüne çıkabiliriz ama altına inemeyiz. maliyeti de göz önünde bulundurarak olabildiğince yeni nesil donanım seçmeliyiz.


merak ettiğim birkaç soru da var ;

amd ryzen serisi işlemciler idecad ile optimize olarak çalışıyor mu?

i5 işlemcileri tercih etmek ne kadar mantıklı?

işlemci önbelleğinin yüksek olması avantaj sağlar mı?

nvidia rtx ya da amd rx serisi ekran kartlarından hangisi tercih edilmeli ?

Renderda işlemci etkiliyse amd serisi apu (grafik ünitesi işlemcinin içinde olan) işlemci almak mantıklı olabilir mi?

sorduklarım dışında verimliliği artıracak özellikle dikkat etmem gereken teknik özellikleri belirtmenizi rica ediyorum.
hazır satın alınabilecek sistemler var ise linklerini paylaşabilirsiniz. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
i7 ve üzeri işlemci alınmasını (11. veya 12 nesil) öneririz.
Nvidia GEforce GTX1060 ekran kartı program için yeterli olur.
16 gb ram yeterlidir. Büyük projeler için 32 GB öneririz.
Deplama için ssd 512 Gb az gelebilir. 1 tb daha iyi olabilir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
İyi çalışmalar
 
Çoğu ekran kartı yeterli diyorsunuz da. Benim sistemim İ7-12.nesil, 32 gb ram ve Rtx3070 ekran kartı. Betonarme ve çelik kullanıcısıyım. Esas sorun bence pafta çizim ekranında büyük projelerde çok kasma oluyor sanki 5-10 fps görüntü. Eskiden gtx1070 vardı aynı kasma vardı rtx3070 aldım hala devam ediyor. Arkadaşın bilgisayarında 3080 var ondada aynı. Durum böyle olunca geriye şu ihtimaller kalıyor. Ya Idecad yazılımsal olarak ekran kartından tam verim alamıyor (aynı çizim autocad Export edildiğinde hiç kasmıyor ) yada gtx-rtx yerine quadro ekran kartına geçmemiz gerekiyor. Bu konu hakkında bilgisi olan varsa lütfen paylaşabilir mi ?. Çizim ekranındaki hantallık yazılımsal mı donanımsal mı? Yazılımsal ise tamam bu böyle deyip kullanacağız. Donanımsal ise quadro ekran kartı aldığımızda destek sağlayacak mı yoksa gene aynı mı kalacak ? Pafta çizim ekranının proje ne kadar büyük olsa da yağ gibi akması için ne yapabiliriz ?
 
Çoğu ekran kartı yeterli diyorsunuz da. Benim sistemim İ7-12.nesil, 32 gb ram ve Rtx3070 ekran kartı. Betonarme ve çelik kullanıcısıyım. Esas sorun bence pafta çizim ekranında büyük projelerde çok kasma oluyor sanki 5-10 fps görüntü. Eskiden gtx1070 vardı aynı kasma vardı rtx3070 aldım hala devam ediyor. Arkadaşın bilgisayarında 3080 var ondada aynı. Durum böyle olunca geriye şu ihtimaller kalıyor. Ya Idecad yazılımsal olarak ekran kartından tam verim alamıyor (aynı çizim autocad Export edildiğinde hiç kasmıyor ) yada gtx-rtx yerine quadro ekran kartına geçmemiz gerekiyor. Bu konu hakkında bilgisi olan varsa lütfen paylaşabilir mi ?. Çizim ekranındaki hantallık yazılımsal mı donanımsal mı? Yazılımsal ise tamam bu böyle deyip kullanacağız. Donanımsal ise quadro ekran kartı aldığımızda destek sağlayacak mı yoksa gene aynı mı kalacak ? Pafta çizim ekranının proje ne kadar büyük olsa da yağ gibi akması için ne yapabiliriz ?
Çoğu ekran kartı dememin sebebi idecad malesef render da dahil her işi CPU yani işlemcide yapıyor. GPU'yu yani ekran kartının işlemcisini de kullansa zaten bütün kasma problemleri kaybolacak ama neden bilmiyorum programın kaynak kodunun mimarisi bu şekilde tasarlanmış. Özellikle mimari projeyi altlık olarak kullanmak için import da yapmışsanız görüntü ve kaydırmalar adamakıllı yavaşlıyor ve 12. nesil i9 işlemcili sıvı soğutmalı bilgisayar resmen ağlıyor. Eğer GPU kullansaydı tak iki tane baba ekran kartı program uçsun gitsin ama yapacak bir şey yok. Boşuna ekran kartına masraf yapma.
 
GPU'yu sadece perspektif ekranında binanın 3 boyutlu görüntüsünde ve analiz sonuçlarını değerlendirme ekranında kullanıyor. Ekran kartı zayıfsa ve döşemelerde çok fazla mesh varsa binayı döndürmek bile çok zaman alıyor. Ama ortalama bir ekran kartında bayağı hızlanıyor.

2D çizim paftalarında GPU'yu kullanmadığını biliyoruz ama işlemci de ne kadar güçlü olursa olsun pek işe yaramıyor. AMD Ryzen 9 5900X var ama maalesef çok yavaş. Ama biz detay çizimlerinin hiç birini ideCAD üzerinde düzenlemiyoruz hemen export edip CAD yazılımında düzenliyoruz. O yüzden bu yavaşlığı hiç dert etmedim.

Beni etkileyen yavaşlık dosya kayıt süresinin uzunluğu. Büyük bir model ile uğraşıyorsanız kaydettiğinizde 3-4 dk beklediğimiz oluyor. ideCAD bütün her şeyi tek dosya içinde hallediyor, diğer yazılımlar gibi bir modele ait onlarca dosya üretmiyor. Bu çok sevdiğim bir özellik ama bunun getirdiği dezavantaj da dosyanın kayıt süresinin uzunluğu oluyor sanırım.

Dosyayı kayıt tuşuna bastığımda bir süre RAM üzerinde dosyaların düzenlendiğini en son sabit diske kaydedildiğini gözlemledim. Bu yüzden RAM hızı ve boyutu önemli sanırım. Açıkçası sabit diskin hızı ne kadar önemli onu kestiremedim. Çünkü 3000 MB/s hızında Samsung 980 SSD kullanıyorum ama sanki klasik SSD de olsa çok fark etmezdi gibi görünüyor. 64 GB 3400 Mhz RAM var.

Son olarak şunu söyleyeyim. Yerli yazılımlar arasında işlemciyi en verimli kullanan kesinlikle ideCAD. Diğer iki yazılım 12 çekirdek 24 thread işlemcinin 2-3 çekirdeğini kullanırken ideCAD hepsini kullanıyor. intel i5 6500 işlemcide 65 dk. analizi süren bina AMD Ryzen 5900X de 10 dk. sürdüğünü görünce işlemciye yatırımın ne denli önemli olduğunu gördüm. Ama şuna dikkat etmek de fayda var, işlemci seçiminde ilk kıstas frekans hızı. Misal 8 çekirdekli 4.5 Ghz işlemci, 12 çekirdekli 3.2 Ghz işlemciden çok daha hızlı çözüme gidiyor.
 
Genel olarak memnunuz zaten. Umarım ilerleyen dönemlerde yalnız statik anlamda değilde program anlamında da iyileşmeler güncellemeler yapılır. Autocadın kullandığı altyapı gibi. Mimari de gpu render gibi. Çizim optimizasyonu vb.
 
Yavaşlık durumu olan projenizi ve hangi işlemde kasılma durumu olduğunu bize iletirseniz, incelenmek üzere notlarımıza alabiliriz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

DWG import edilmeden önce kullandığınız cad programında sadece statik modeli oluştururken gerekli olacak çizimleri bırakıp diğer objeleri silmeniz hem projeyi şişirmeyecek hemde çalışırken hız sağlayacaktır.

Mimari planlarda bulunan tefriş elemanları, taramalar, kapı pencere detayları gibi gereksiz çizimler silinebilir.
Sadece akslar, kolon ve perdeler ile döşeme sınırlarını ve boşluklarını içeren sade bir altlık oluşturun.
Kullanmayacağınız görünüşleri ve vaziyet planları da siliniz.
Bu çizimi ayrı bir idecad 2B sayfasına import ediniz. Kat planına import etmeyin.
Her bir planı ayrı ayrı blok yapın ve sadece gerekli gördüğünüz çizimi kat planına blok olarak kopyalayın.
İsterseniz çizim bloğu için katman tanımı yapın, katman ayarlarından gerekmeyen durumlarda kapatabilirsiniz. Yanlışlıkla silip, taşımamak için kilitleyebilirsiniz.
Eğitim videosunda anlatılmaktadır.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Bilgisayarı bu akşam alacağım için son kararı gün içerisinde vermem lazım o yüzden konuyu çabuk çözümlememiz gerekiyor.
idecad v10 mimari statik ve çelik lisanslarına sahibiz. bu programları en verimli şekilde kullanabileceğim 15000-20000 tl arası bir sistem satın almayı planlıyorum. aşağıda belirteceğim bilgiler benim tahminim doğruluğunu ve yanlışlığını tartışabiliriz. minimum olması gereken sistem özelliklerini aşağıda belirteceğim,

işlemci: 10. nesil i7 8 çekirdekli (çekirdek sayısını yüksek tutmalıyız)

ekran kartı: gtx 1060 (rtx serisi olursa daha iyi)

ram: 16 gb ram (frekans değeri programlara uygun olmalı) (3200 mhz ram daha verimli olacaktır tahminimce)

depolama : ssd 512gb 4000mb/s okuma ve yazma hızı

minimum özellikler bunlar, üstüne çıkabiliriz ama altına inemeyiz. maliyeti de göz önünde bulundurarak olabildiğince yeni nesil donanım seçmeliyiz.


merak ettiğim birkaç soru da var ;

amd ryzen serisi işlemciler idecad ile optimize olarak çalışıyor mu?

i5 işlemcileri tercih etmek ne kadar mantıklı?

işlemci önbelleğinin yüksek olması avantaj sağlar mı?

nvidia rtx ya da amd rx serisi ekran kartlarından hangisi tercih edilmeli ?

Renderda işlemci etkiliyse amd serisi apu (grafik ünitesi işlemcinin içinde olan) işlemci almak mantıklı olabilir mi?

sorduklarım dışında verimliliği artıracak özellikle dikkat etmem gereken teknik özellikleri belirtmenizi rica ediyorum.
hazır satın alınabilecek sistemler var ise linklerini paylaşabilirsiniz. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Ayrıca zaman zaman counter-strike oynamayı ve platformda kasalar açmayı seviyorum
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
ve buradan silahlar için en iyi görünümleri elde ediyorum.
İdeCAD, mimari ve statik tasarımlar için kullanılan bir CAD yazılımıdır. Bu yazılım, büyük ve karmaşık modelleri çalıştırabilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle, verimli bir şekilde çalışabilmesi için güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duyar.

Önerilen Sistem Özellikleri

İdeCAD için önerilen sistem özellikleri şu şekildedir:

  • İşlemci: 8 çekirdekli veya daha fazla
  • Ekran kartı: NVIDIA RTX serisi veya AMD RX serisi
  • RAM: 16 GB veya daha fazla
  • Depolama: SSD
İşlemci

İşlemci, bir bilgisayarın performansını belirleyen en önemli bileşenlerden biridir. İdeCAD için en az 8 çekirdekli bir işlemci önerilir. 10. nesil Intel Core i7 işlemciler, bu gereksinimi karşılayan iyi bir seçenektir. AMD Ryzen serisi işlemciler de iyi bir seçenektir.
 
Geri
Üst