V11.13 kullanıma sunulmuştur.

İdeCad ve Sap2000 Radye Sonuçları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan miralay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

miralay

Kıdemli Üye
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Aslında bir kaç modelde dikkatimi çekmişti ama denemek için üsteki resimdeki gibi 6 metre 6 metre yükseklikte 5 metre olan 20 cm döşemesi olan dikdörtgen sehpa şeklinde bir yapıyı altında 8*8*0,5m radye olacak şekilde hem idecad de hemde sap2000'de modelliyorum. Her iki program tarafından verilen eksenel yükler ve deformasyonlar 1.4g+1.6q kombinasyonunda birbirine çok yakın olmasına rağmen radye temel için verilen M11 moment diyagramlarında özellikle kolonların temele bağlandığı noktalardaki gerilmeler çok farklı çıkıyor. Kolonların basmadığı bölgelerdeki gerilmeler ise hemen hemen örtüşüyor.

Bu fark neden kaynaklanıyor olabilir ?

Sap2000
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.




İdeCad
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba,

ideCAD, kolon altlarında, kolon-sonlu eleman bağlantılarını en yakın sonlu eleman düğüm noktalarına yayarak yapıyor. Halbuki sap2000 modelinde kolonlar tek düğüm noktasından bağlanmış görünüyor. Bu nedenle kolon altlarında farklı diyagramlar elde ediyorsunuz. Sap2000'de kolon-sonlu eleman rijit bağlantılarını ideCAD'deki gibi yaparsanız benzer sonucu alırsınız. (Programdan Sap200'0e direk aktarma yaparak deneyebilirsiniz)
 
Hakan Bey V15 importta sorunlar yaşıyoruz. Modeli tam olarak import edemiyor Sap2000. Bir sorum daha olacak. İdecad düğüm noktalarına yayarken anladığım kadarıyla kolon altına gelecek yerdeki temeli kolonun boyutlarına göre meshlere ayırıp beraber çalıştırıyor. Peki birlikte çalıştırma mantığı nedir ? Yani bu düğüm noktalarının hangi serbestlik decerelerini beraber çalıştırıyor ?
 
Merhaba tekrar,

Program kolon alt uç düğüm noktasını rijit bağlantılarla kolon alanının altına denk gelen radye (kabuk) düğüm noktalarına bağlayarak bir "rigid body" davranışı modeller. Serbestlik dereceleri eşitlenmez, kolonun altındaki radye bölgesi, rijit davranış göstereceği için ilgili alana denk gelen düğüm noktaları da beraber hareket ederler, yani ötelemeler dönmelerden etkilenir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Benzer davranışın SAP2000 karşılığı "body constraint" tanımlamadır.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


2.sorunuza ilişkin olarak da: ideCAD, ver 10 formatında sap2000'e veri aktarıyor. Sap2000 ver 15, Sap2000 ver 10 dosyalarını okurken de bu sorunu oluşturuyor. Sap2000 v15 de sap200 v10 ile oluşturulmuş dosyaları okurken de aynı sorunu çıkartıyor. Kısacası okumama probleminin nedeni ideCAD değil. Çözüm olarak dosyayı sap2000 ver 14 ile açıp kaydedebilirsiniz. Hatanın düzeltilmesi için sap2000'i satın aldığınız yere başvurabilirsiniz.
 
kolonun altındaki radye bölgesi, rijit davranış göstereceği için ilgili alana denk gelen düğüm noktaları da beraber hareket ederler, yani ötelemeler dönmelerden etkilenir.

Hakan Bey, cevabınız için çok teşekkürler. Bende bunu kastedmiştim. Tek bir noktadan temele yük aktarmak özellikle büyük eksenel yükler altında yanlış yük dağılımlarına sebeb oluyor. Dolayısıyla İdeCad'in kullandığı yöntem oldukça tutarlı geldi. Bir sorum daha olacak, Program radye temel donatı hesabı için kullandığı kuvvetleri belirli bir ortalama alarak mı yapıyor? Yoksa temelde oluşan en büyük gerilmeyi karşılayacak şekilde mi boyutlandırıyor ?
 
Donatı aksının geçtiği hatta, ilgili yönde, M11ve M22 diyagramının maksimum değerlerine göre boyutlandırma yapılıyor. Donatı aksının çalışma mesafesi ile belirlenen alana ise ihtiyaç halinde ilave donatılar konuyor.
 
Geri
Üst