V11'i Online Satın Alın

İki doğrultuda çalışan kirişli döşemeler

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Sydylmz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sydylmz

Yeni Üye
1-İki doğrultuda çalışan kirişli döşemede bulunan boşluk nedeniyle 3. Hesap aksı tanımladım fakat tanımladığım 3. Hesap aksı TS500 kalınlık kontrolünde kullanılmış. 2 hesap aksı tanımladığımda döşeme kalınlığı yetersiz gelirken 3. Hesap aksı tanımladığımda bu hesap aksının uzunluğunu hesaba katarak kalınlık kontrolü yapılmış ve koşul sağlanmış. Ben donatı dizaynı için hesap aksı kullanırken neye dikkat etmem gerekiyor neyi gözden kaçırıyorum da TS500 Denklem 11.1 deki koşulu sağlamadığı halde sağlamış gibi sonuç alıyorum
2- TS500 denklem 11.1 de kullanılan sürekli kenar ile ilgili net bir bilgi yok ya da ben bulamadım. Edindiğim bilgilere göre Bir kenar kirişe veya perdeye oturuyor ve komşu döşemenin de ortak kenarı ise yada döşeme kenarı perdeye ya da çok rijit bir kirişe oturuyorsa bu kenarı sürekli olarak kabul etmek uygun olur diyor. İdecad perdelere oturan döşeme kenarlarını sürekli kenar kabul ediyor. Bunu yönetmelikte bulabileceğim bir madde var mı yada siz neyi baz alarak perdeye oturan kenarı sürekli kabul ettiniz ve eğer sizde çok rijit bir kirişe oturan döşeme kenarını sürekli kabul etmek mühendisin insiyatifinde diyorsanız bu kirişin rijitlik kontrolünü programı kullanarak nasıl yapabilirim.

Sydylmz":y9392tok' Alıntı:
1-İki doğrultuda çalışan kirişli döşemede bulunan boşluk nedeniyle 3. Hesap aksı tanımladım fakat tanımladığım 3. Hesap aksı TS500 kalınlık kontrolünde kullanılmış. 2 hesap aksı tanımladığımda döşeme kalınlığı yetersiz gelirken 3. Hesap aksı tanımladığımda bu hesap aksının uzunluğunu hesaba katarak kalınlık kontrolü yapılmış ve koşul sağlanmış. Ben donatı dizaynı için hesap aksı kullanırken neye dikkat etmem gerekiyor neyi gözden kaçırıyorum da TS500 Denklem 11.1 deki koşulu sağlamadığı halde sağlamış gibi sonuç alıyorum
Merhaba,
Proje dosyası ekler misiniz?

Sydylmz":y9392tok' Alıntı:
2- TS500 denklem 11.1 de kullanılan sürekli kenar ile ilgili net bir bilgi yok ya da ben bulamadım. Edindiğim bilgilere göre Bir kenar kirişe veya perdeye oturuyor ve komşu döşemenin de ortak kenarı ise yada döşeme kenarı perdeye ya da çok rijit bir kirişe oturuyorsa bu kenarı sürekli olarak kabul etmek uygun olur diyor. İdecad perdelere oturan döşeme kenarlarını sürekli kenar kabul ediyor. Bunu yönetmelikte bulabileceğim bir madde var mı yada siz neyi baz alarak perdeye oturan kenarı sürekli kabul ettiniz ve eğer sizde çok rijit bir kirişe oturan döşeme kenarını sürekli kabul etmek mühendisin insiyatifinde diyorsanız bu kirişin rijitlik kontrolünü programı kullanarak nasıl yapabilirim.
Programda döşemeler hem yarı rijit, hem tam rijit çözümde sonlu elemanlar yöntemi ile çözülür. Döşemenin satatik olarak çozulmesinde matematik model ne ise ona göre sonlu eleman sonucu çıkmaktadır. döşeme perdeye oturuyorsa perde sonlu eleman duğum noktaları plak sonlu eleman düğüm noktalarına denk gelecek şekilde sonlu eleman ağı oluşturulmaktadır. Perde döşeme mesetlenmesi ankastre(tutulu) olduğu ve mesnet momenti oluştuğu için döşeme kalınlık kontrolünde bu kenar sürekli kabul edilmektedir. Kenar sürekliliklerine müdahale olanağı bulunmamaktadır.
İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• döşeme.png
    döşeme.png
    173.2 KB · Görüntüleme: 4,148
Tekrar merhaba,

Eklediğiniz örnekte "Betonarme Hesap Aksı Edit" komutu ile donatı aksları sırasıyla seçip, "Kalınlık Kontrolü için temiz açıklık değeri" ni 525 cm. ve çalışma tipini "çiftyön kısa" olarak düzenleyiniz. Bu durumda döşeme kalınlığı ile ilgili uyarı verecektir. (hmin. değerinde döşeme boşluğu nedeniyle küçük farklılık olabilir.)

Döşemelerde kalınlık kontrolü değerlendirmesinin, dikdörtgen döşemelerde default donatı akslarına, geometrisi bozuk döşemelerde uygun yerlerden X ve Y yönünde birer adet donatı aksı tanımlanarak ve mühendislik inisiyatifine bağlı olarak "kalınlık kontrolünde temiz açıklık değeri" nin uygun şekilde düzenlenerek yapılmasını öneririm. Projenizdeki durum incelenmek üzere ar-ge ekibine iletilmiştir.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• b_a_edit.png
    b_a_edit.png
    18.3 KB · Görüntüleme: 4,079
  • örnek.ide10demo
    örnek.ide10demo
    373.6 KB · Görüntüleme: 121
Geri