V11.13 kullanıma sunulmuştur.

İnşaa halindeki binada karot düşük gelmesi durumu

Merhaba
İnşaası devam etmekte olan bir yapıda 1.katında beton numunesi 28 günlük sonucu düşük gelmesi sebebiyle karot alındı.Karot değerlendirme sonucunda C25/30 un şartları sağladığından sadece katı C25 seçerek donatı sabitleyip dayanıma göre tasarım yapıp yeterli olduğunu gösterdim.

Bu durumda(henüz mevcut hale gelmemiş bir yapıda) performans analizi istenmesi mantıklımıdır.Ki 2 analiz şeklinin kuralları da farklılık göstermekte.Yönetmelikte karot kurtarmazsa performans analizi yapılmalı tarzında bir ibare bulamadım

İnşaası devam etmekte olan bir yapıda 1.katında beton numunesi 28 günlük sonucu düşük gelmesi sebebiyle karot alındı.Karot değerlendirme sonucunda C25/30 un şartları sağladığından sadece katı C25 seçerek donatı sabitleyip dayanıma göre tasarım yapıp yeterli olduğunu gösterdim.

Bu durumda(henüz mevcut hale gelmemiş bir yapıda) performans analizi istenmesi mantıklımıdır.Ki 2 analiz şeklinin kuralları da farklılık göstermekte.Yönetmelikte karot kurtarmazsa performans analizi yapılmalı tarzında bir ibare bulamadım
anladığım kadarıyla yorumum;
yaptığınız işlem doğru.
bizim amacımın projede hesap yaptığımız beton değerini, uygulamada sağlatmak.
bu şartı karot alarak sağladığını göstermişsiniz. performans hesabı yapılmasına gerek yok. beton değeri c25 altına düşseydi yönetmelik gereği minimum beton değerinin altına düştüğü için bu beton değerinin yeterli olup olmadığını anlamak için performans hesabı yapılabilirdi.

benzer bir durum yapı denetim yaptığım bir binada oldu.
yedi katlı binada en üstün altındaki katta c35 betonu yerine beton numune aldırdığımızda c25 beton değeri çıktı.
bu arada binanın beton dökümü tamamlanmıştı.
bende c25 çıkan katın donatısını sabitleyip beton değerini c25 yapıp dayanıma göre hesap yaptırdım, kurtardı.

Ünver Bey
Bu konuyla ilgili değişik yorumlarla uygulamalarla karşılaşıyorum.Dgt ve şgdt birbirinden farklı yaklaşımlar kriterleri malzeme modelleri,değerlendirme kriterleri vs birçok farklılıklar var.Hatta dgt ye göre analiz ve tasarımda yeterli olan bir yapı şgdt ye göre bazı yetersizliklerde olabiliyor.Bende sizin yaptığınız şekilde düşünerek yaptım daha doğru olduğunu düşünüyorum.Yorumunuz için teşekkürler

performans analizinde birkaç değişkene göre farklı yaklaşımlar oluyor. bölüm 15'i incelemek lazım. anladığım kadarıyla sizin projeniz normalde c25 değil. c30 olduğunu düşünürsek 28 günlük taze beton 39mpa'nın altında gelmemeli. demekki gelmiş. karota gidilmiş burda da c25'i sağlayacak şekilde bir sonuç gelmiş. ben 0,85*ortalama karot değerini tanımlayıp o katın bütün elemanlarını bu beton sınıfını atıyorum analiz ayarlarında da elle pursantajları ve donatı gerçekleşme katsayılarını giriyorum. pursantaj neyse de özellikle eline donatı oranlarında %10'uk bir hata payı bırakıyorum ustalara ve performans analizi yapıyorum. zaten artık 135 derece kanca ve etriye sıkılaştırması olduğundan dolayı kontrollü hasar performansı sağlanıyor çoğunlukla. sonra bir rapor ile denetime veriyorum müteahhit devam ediyor. burada eğer taze beton sonucu sınırda bir yerlerde çıktıysa 34-37 gibi bişey geldiyse karot süresini biraz uzatarak da gerekli dayanımın çıkması beklenebilir. burda süreyi 40 güne kadar uzatabiliyorlar piyasada

Geri