İnşaat Mühendisi Maaşları Hakkında

Rıdvan TURAN

Kıdemli Üye
Öncelikle herkese merhabalar.

Bilindiği üzere ülkemizde mühendisliğe ve mühendislere pek önem verilmemekte. Bu durum biz mühendisleri rahatsız etmektedir.

Özellikle inşaat mühendislerinin yaptığı iş ve aldığı iş karşılığı hakkında konuşmak istiyorum.

Bir inşaat mühendisinin emeği karşılığının devlet kurumlarında tam hakkıyla verildiğini düşünüyorum. Ancak gelgelelim özel sektöre. Özel sektörde bilindiği üzere verebildikleri minimum maaşı veriyorlar. Ben inşaat mühendislerinin kademelerine bağlı olarak (tecrübelerine) her kademeye özel asgari ücretinin resmi olarak konulması taraftarıyım. Ve bunun için tüm inşaat mühendislerinin elini taşın altına koyması gerekiyor.
İnşaat Mühendisleri Odasının (İMO) asgari ücreti bildiğiniz üzere 17.500 TL. Ama ne yazıktır ki yeni mezun birine bu fiyat verilmiyor. Yeni mezununu geçtim tecrübelilere bile bu fiyatın verilmediğini biliyorum. Ne yazık...

Sizlere düşüncelerimi paylaştıktan sonra sormak istediğim bir soru şudur;
Sizce yeni başlayan (0-5 yıl), tecrübeli (5-10 yıl) ve kıdemli (10+ yıl) bir inşaat mühendisinin alması gereken asgari ücret ne olmalıdır?

Tüm meslektaşlarımın bu konu hakkındaki fikir ve yorumlarını çok merak ediyorum.
Saygılarımla.

''TMMOB Yönetim Kurulu tarafından alınan karar uyarınca ücretli çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Asgari Ücreti 2023 yılı için brüt 17.500 TL olarak tespit edildi

6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kanunu hükümlerine dayanarak, TMMOB Ana Yönetmeliğinde yer alan "Birliğin ve Bağlı Odaların Amaçları" maddesi uyarınca her yıl TMMOB Yönetim Kurulu tarafından açıklanan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Asgari Ücreti 2023 yılı için brüt 17.500 TL olarak tespit edildi.
TMMOB Yönetim Kurulu'nun 24 Aralık 2022 tarihli toplantısında "Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için 2023 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücretin 17.500 TL olarak belirlenmesine; Odalarınca belgeli çalışmanın koşul olduğu uzmanlık alanlarında, mesleki deneyimin arandığı alanlarda, şantiye şefliği, sorumlu müdürlük, iş güvenliği uzmanlığı, yapı denetim elemanı, daimi nezaretçi, uzak yol kaptanlığı vb. hizmetlerde asgari ücret uygulanmayacağını, bu durumda olan mühendis, mimar, şehir plancılarının ücretlerinin alınan sorumluluk gereği belirlenen asgari ücretinin üzerinde olmasına" karar verildi.''
İMO ASGARİ ÜCRET.png
 
Mühendislik eğitiminin ve mühendislerin belirli bir kaliteye çıkartıldığını farz edersek minimum maaşlar;

0-5 Yıl : 30.000 TL

5-10 Yıl : 60.000 TL

10 ve Üzeri : 100.000 TL

Civarında olmalıdır.
 
Mühendislik fakültelerinde öğretim üyeleri çok yüksek maaş almalı, herkesi mezun etmemelidir. Maaşları da piyasa koşulları belirler, minimum maaş belirlemek hiçbir işe yaramaz. İşsizliğin yüksek olduğu yerde minimum ücret, aynı özellikte iş bulmak için sırada bekleyen için haksızlıktır hatta iş bulmasını da zorlaştırır.
 
Geri
Üst