V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

İSTİNAT DUVARI arka pabuç uzunluğunu ne almaliyim?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bsr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bsr

Yeni Üye
Merhabalar. Bina ile birlikte aynı dosyada çözdüğüm istinat dolgusu bina tarafında olacaktır. Yaptığım boyut modelllemesinde bir sorun var mı? Arka pabuç uzunluğunu mu 0 almam gerekiyor yoksa bu şekilde yolladığım doğru mu? Ayrıyeten temel hesap akslarım bu şekilde doğru mu? Teşekkürler.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Projenizi inceledim yaptığınız modelleme genel olarak doğru fakat ufak tefek tavsiyelerim olacak. Dolgular arka pabuç kısmına yapıldığı için arka pabuç uzunluğunu sıfır almamalısınız orası istinatınızın temeli olacak o kısımda doğru bir uygulama yapmışsınız yani. İstinatınız binaya çok yakın olsaydı istinat temel alt kotunu bina temel alt kotuna indirin derdim ancak sizinki çok yakın sayılmaz o yüzden gerek yok bence. Tabi indirilirse daha iyi olur ancak sizin projenizde çok gereksiz bir maliyete yol açar o yüzden bu haliyle iyi. İstinat sehpa donatısı olarak 8 lik donatı kullanmışsınız onu 12'lik yapmanızı tavsiye ederim. Bir de istinatlar genelde ortalama 6 şar metre olarak yapılıp her 6 metrede bir derz yapılır siz istinatlarınızı çok fazla bölmüşssünüz 180 cm genişliğinde istinatlarınız var bu sahada kazı işini de kalıp ve demir imalat işini de oldukça zora sokacaktır o yüzden size tavsiyem 6 şar metre olarak modelleyip ona göre temel alt kotu vs oluşturmanız bu sayede kazı işi de imalat kısmı da daha rahat olacaktır. Umarım anlatabilmişimdir eğer sorularınız olursa sorun lütfen, iyi çalışmalar dilerim.

Bu arada projenizi biraz daha inceledim ama projenizde temelinizin sonlu eleman genişliği 80 cm bu çok fazla bir değer, gerçekçi analiz yapmaz program bu haliyle. Onu 25 cm yaparsanız daha iyi olacaktır. Döşemelerinize ve perdelerinize bakmadım ancak onları da kontrol edin ve sonlu eleman genişliği fazlaysa 25 cm yapın. Bir de analiz dosyanızda kapasite oranları kontrol edilmiyor ve baktığım zaman kapasite oranı 1'den büyük olan çok fazla elemanınız var. Yönetmeliğe göre elemanlarınızın kapasite oranları 1'den büyük olmamalı. Analiz ve tasarıma ardından betonarme sekmesine gelip fiber beton modeli kullanarak kapasite kontrolü yap seçeneğini işaretleyin bu sayede program kapasite oranlarınızı da kontrol etmiş olur ve daha sağlıklı ve güvenli bir analiz yapmış olursunuz.

merhaba arda bey,
bende projemde kapasite kontrolünün yapılmadığını sayenizde yeni öğrendim. kapasite kontrolünü sağladıktan sonra bazı kirişlerimin kapasite oranı 1'den fazla çıktı. bu hatayı nasıl giderebilirim acaba?

cevabınız ve zahmetiniz için şimdiden çok teşekkürler.

merhaba arda bey,
bende projemde kapasite kontrolünün yapılmadığını sayenizde yeni öğrendim. kapasite kontrolünü sağladıktan sonra bazı kirişlerimin kapasite oranı 1'den fazla çıktı. bu hatayı nasıl giderebilirim acaba?

cevabınız ve zahmetiniz için şimdiden çok teşekkürler.
Rica ederim Muhammed Bey. Kirişlerdeki boyuna donatı veya montaj donatılarının çapını ya da adedini arttırmanız çözüm olabilir. Eğer aralık çok sıklaşacaksa veya donatı alanlarını kontrol ettiğiniz zaman gerekli donatı alanını çok geçiyorsanız ilave gövde donatısı atmanızı tavsiye ederim. 2x1fi12 lik gövde donatısı genelde bu sorunu çözecektir. Başka bir alternatif de eleman boyutlarını arttırmaktır ama genelde buna gerek kalmaz ben gövde donatısı atıp çözerim. Bunları yapmadan önce de kiriş parametrelerinden gereken donatıyı fiber modeli kullanarak hesapla seçeneğini aktif hale getirip o şekilde tekrar analiz yapın. Belki hiçbirine gerek kalmayabilir bunu yaptıktan sonra, eğer hala kapasite oranı 1 i aşıyorsa önceki söylediklerimi uygularsınız. Sizde şu anlık sadece genel betonarme ayarlarından fiber seçili olabilir ekstra olarak kirişte de seçin hatta bunu kolon için de yapabilirsiniz daha gerçekçi bir analiz olacaktır. Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi çalışmalar dilerim

Son düzenleme:
Rica ederim Muhammed Bey. Kirişlerdeki boyuna donatı veya montaj donatılarının çapını ya da adedini arttırmanız çözüm olabilir. Eğer aralık çok sıklaşacaksa veya donatı alanlarını kontrol ettiğiniz zaman gerekli donatı alanını çok geçiyorsanız ilave gövde donatısı atmanızı tavsiye ederim. 2x1fi12 lik gövde donatısı genelde bu sorunu çözecektir. Başka bir alternatif de kolon boyutlarını arttırmaktır ama genelde buna gerek kalmaz ben gövde donatısı atıp çözerim. Bunları yapmadan önce de kiriş parametrelerinden gereken donatıyı fiber modeli kullanarak hesapla seçeneğini aktif hale getirip o şekilde tekrar analiz yapın. Belki hiçbirine gerek kalmayabilir bunu yaptıktan sonra, eğer hala kapasite oranı 1 i aşıyorsa önceki söylediklerimi uygularsınız. Sizde şu anlık sadece genel betonarme ayarlarından fiber seçili olabilir ekstra olarak kirişte de seçin hatta bunu kolon için de yapabilirsiniz daha gerçekçi bir analiz olacaktır. Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi çalışmalar dilerim
çok teşekkür ederim, Arda Bey. çok yardımcı oldunuz. sağ olun

Geri