Re: istinat duvarı önerisi
İstinatYapıları ilginç yapılardır. Çok farklılıklar gösterir. Betonarme yapılarda pabuç sistemi önemli 3-5 m yüksekliklerle ilgili pratik olarak şunu gördüm; arka pabuç uzunluğu yüksekliğin yarısına yakın bir değere geliyor. Ama yükseklik 6 m yi aştığında benim ilk önerim kademeli olarak yapmaktır. İbrahim beyin dediği gibi tabanda dişli düşeyde nervürlü filan yapmak gerekir. Bu şekilde duvar kalınlıkları ve arka pabuç uzunlukları düşürülebilir.
Sizinki gibi 15 m filan olsa kazık sistem öneririm. Yok eğer kazık yapılmaycaksa sizin bahsettiğinize benzer bir yöntem uygulamıştım. Toprakarme geotekstil duvar yapımı. Esası şöyle; zemine önce hasır donatı seriliyor, (donatı duvar dışına biraz çıkıp yukarı kıvrılıyor) üzerine geotekstil bir plastik esaslı filemsi lifli bir malzeme seriliyor. sora keçe seriliyor. Duvar düşey yüzeyine dekoratif olsun diye sarmaşık yada çim yetişmesini sağlayan bir kaplama yapılabilir. Bu işlem üzerine 50-70cm kalınlıklı toprak sıkıştırılarak devam ediliyor. Bu şekilde 15m ye kadar yükseklikte ve normalde kendini tutamayan şevleri yaptık.
Tabi bunun esası arkasının boşaltılıp tekrar az önce bahsettiğim şekilde kademelendirilip sıkıştırılarak zeminin kendisini tutma esasına dayanıyor. Ben size 15m bir istinat duvarı önermem açıkçası. Hem imalatı zor, hemde maliyeti yüksek olur. Bazı karayollarında uygulanan yine toprakarme yapılar var.