V11'i Online Satın Alın

İstinat duvarı önerisi

Apocalpyse

Etkin Üye
Müşterim benden 15 metre yüksekliği olan bir istinat duvarı talep ediyor istinat duvarları ile ilgili tüm yönetmelikleri inceleme fırsatım olmadı bu yükseklikte nerelere dikkat etmeliyim idenin hesabına güvenip geçmek istemiyorum sonuçta ide yardımcı bir program vede kesitler için öneride bulunma imkanınız varmı
Elimde zemin parametreleri mevcut bir ön çalışmam oldu ancak benim ki kendimi teyit etme gibi bişi olacak

Teşekkürler
 
Re: istinat duvarı önerisi

kardeşim eğer bu kadar yüksek istinad duvarı yapacaksan nervürlü istinad duvarı yap derim.
 
Re: istinat duvarı önerisi

evet bende onu düşündüm geçen sene yapı fuarında gördüğüm bir yöntem vardır arkadaki zemini kaldırıp 1er metre ara ile üst üste donatılı betonla arkadaki zemini bir çeşit taşıyıcıya çeviriyorlardı duvar olması gereken yerinde sıvayıp geçmişler çok ilginç bir yöntem onuda düşündüm ama öncelikle bu yükseklikte duvar yaparsak şu maliyetimiz olur yoksa arkadaki zemini değiştirirsek şu maliyetimiz olur gibi seçeneklere ihtiyacım var
 
Re: istinat duvarı önerisi

Arka dibe drenaji bir de duvar boyunca ara ara boru cizmeyi unutmayin projeye
 
Re: istinat duvarı önerisi

İstinatYapıları ilginç yapılardır. Çok farklılıklar gösterir. Betonarme yapılarda pabuç sistemi önemli 3-5 m yüksekliklerle ilgili pratik olarak şunu gördüm; arka pabuç uzunluğu yüksekliğin yarısına yakın bir değere geliyor. Ama yükseklik 6 m yi aştığında benim ilk önerim kademeli olarak yapmaktır. İbrahim beyin dediği gibi tabanda dişli düşeyde nervürlü filan yapmak gerekir. Bu şekilde duvar kalınlıkları ve arka pabuç uzunlukları düşürülebilir.

Sizinki gibi 15 m filan olsa kazık sistem öneririm. Yok eğer kazık yapılmaycaksa sizin bahsettiğinize benzer bir yöntem uygulamıştım. Toprakarme geotekstil duvar yapımı. Esası şöyle; zemine önce hasır donatı seriliyor, (donatı duvar dışına biraz çıkıp yukarı kıvrılıyor) üzerine geotekstil bir plastik esaslı filemsi lifli bir malzeme seriliyor. sora keçe seriliyor. Duvar düşey yüzeyine dekoratif olsun diye sarmaşık yada çim yetişmesini sağlayan bir kaplama yapılabilir. Bu işlem üzerine 50-70cm kalınlıklı toprak sıkıştırılarak devam ediliyor. Bu şekilde 15m ye kadar yükseklikte ve normalde kendini tutamayan şevleri yaptık.

Tabi bunun esası arkasının boşaltılıp tekrar az önce bahsettiğim şekilde kademelendirilip sıkıştırılarak zeminin kendisini tutma esasına dayanıyor. Ben size 15m bir istinat duvarı önermem açıkçası. Hem imalatı zor, hemde maliyeti yüksek olur. Bazı karayollarında uygulanan yine toprakarme yapılar var.
 

Ekli dosyalar

  • geotekstil_ortulu_toprakarme_istinat_duvari.jpg
    geotekstil_ortulu_toprakarme_istinat_duvari.jpg
    109 KB · Görüntüleme: 6,599
  • Geoteksttt.jpg
    Geoteksttt.jpg
    113.9 KB · Görüntüleme: 6,601
  • Geotek.jpg
    Geotek.jpg
    47.2 KB · Görüntüleme: 6,603
  • Geotekstil.jpg
    Geotekstil.jpg
    75 KB · Görüntüleme: 6,596
  • donatılı geo grt.png
    donatılı geo grt.png
    135.9 KB · Görüntüleme: 6,601
Re: istinat duvarı önerisi

Teşekkür ederim yardımlarınız için

geotekstil düşünüyorum şimdilik betonarmenin kesitleri devasa çıktı
 
Toprakarme tavsiye ederim. Şerit metal donatılar kullanılarak kademeli dolgu sıkıştırma işlemleriyle yapılıyor. Kuzey Ankara'da 17m. yüksekliğinde yapıldı, üzerine 6 şeritli araç yolu yapıldı. Reinforcedearth.com dan bakabilirsiniz.
 
Son zamanlarda toprakarme duvarlar istinat duvarını bitirdi diyebilirim. özeliikle büyük işlerde kesinlikle toprakarme kullanılıyor. maliyeti istinat duvarlarına göre daha az çıkar ancak kesitlerde önemli tabi.
 
Geri
Üst