V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

İstinat duvarı imalatı

gençmüh

Etkin Üye
İyi çalışmalar herkese, ekteki projede yüksekliği 3.5 m olan bir istinat duvarı tasarladım, fakat parsel sınırında olmamdan başta arka pabuç yapmadık, fakat özellikle kayma güvenliğinde büyük sorunlar yaşadım bundan dolayı arka 1 m'lik arka pabuç ve 50 x 50'lik bir diş yaparak anca güvenli tarafta kaldım. Acaba çok nadir istinat duvarı projesi yaptığım için bir yerde bir veri girişi hatası mı yaptım bilmiyorum hem 1 ml'lik arka pabuç hem diş gözümü korkuttu ayrıca parsel sınırından olduğumdan dolayı arka pabuçta sorun yaşarız muhtemelen, yardımı olur musunuz ?
 

Ekli dosyalar

  • İSTİNAT.cde
    İSTİNAT.cde
    2.2 MB · Görüntüleme: 36
  • istinat1.png
    istinat1.png
    40.7 KB · Görüntüleme: 110
  • istinat 2.png
    istinat 2.png
    32.3 KB · Görüntüleme: 103
Merhaba. Veri girişlerinizde problem görülmüyor. Ancak dayanma yapılarında zemin parametreleri çok önemli olur. Burada da en önemli parametre olarak zemin kayma açısı, sursaj yükü ve kohezyonlu olma durumu öne çıkar. Verilerinizde zemin kohezyon katsayısı 5 t/m² olarak alınmasına rağmen geri dolgu kohezyon katsayısı 0 t/m² olarak alınmış. Zemin raporlarında özel bir durum belirtilmemiş ise genellikle geri dolgu kohezyon katsayısı zemin kohezyon katsayısının % 10 u kadar alınır. Bu durumda kesitlerininiz ekte gönderdiğim projedeki gibi azalacaktır. Hatta arka cepheye daha fazla yaklaşma imkanınız bile olur. Diğer bir durum sursaj yüküdür. Bu yazılımda 1,2 t/m olarak alınır. Ancak istinat yapınızın aktif tarafında herhangi bir bina , yol , ekstra trafik yükü v.s. gibi bir durum yoksa bu değer de azaltılabilir. Bu durumda kesitleriniz biraz daha azalır. Mesele kesit azaltmak hususu da değildir. Önemli olan doğru parametreler ile güvenilir, doğru aynı zamanda ekonomik çözümlere ulaşmaktır. Bu hususlarda bir geoteknik uzmanı ile görüşerek karar vermeniz en doğru yoldur.
 

Ekli dosyalar

  • İSTİNAT ÖNERİ.cde
    İSTİNAT ÖNERİ.cde
    2.1 MB · Görüntüleme: 54
  • İSTİNAT DUVARLARI BOYUTLANDIRMA -1.png
    İSTİNAT DUVARLARI BOYUTLANDIRMA -1.png
    80.8 KB · Görüntüleme: 86
Merhaba. Veri girişlerinizde problem görülmüyor. Ancak dayanma yapılarında zemin parametreleri çok önemli olur. Burada da en önemli parametre olarak zemin kayma açısı, sursaj yükü ve kohezyonlu olma durumu öne çıkar. Verilerinizde zemin kohezyon katsayısı 5 t/m² olarak alınmasına rağmen geri dolgu kohezyon katsayısı 0 t/m² olarak alınmış. Zemin raporlarında özel bir durum belirtilmemiş ise genellikle geri dolgu kohezyon katsayısı zemin kohezyon katsayısının % 10 u kadar alınır. Bu durumda kesitlerininiz ekte gönderdiğim projedeki gibi azalacaktır. Hatta arka cepheye daha fazla yaklaşma imkanınız bile olur. Diğer bir durum sursaj yüküdür. Bu yazılımda 1,2 t/m olarak alınır. Ancak istinat yapınızın aktif tarafında herhangi bir bina , yol , ekstra trafik yükü v.s. gibi bir durum yoksa bu değer de azaltılabilir. Bu durumda kesitleriniz biraz daha azalır. Mesele kesit azaltmak hususu da değildir. Önemli olan doğru parametreler ile güvenilir, doğru aynı zamanda ekonomik çözümlere ulaşmaktır. Bu hususlarda bir geoteknik uzmanı ile görüşerek karar vermeniz en doğru yoldÇur.
Çok Haklısınız ''Önemli olan doğru parametreler ile güvenilir, doğru aynı zamanda ekonomik çözümlere ulaşmaktır.'' işimizi çok iyi özetlemişsiniz. Geoteknikci arkadaş dan verileri de aldım sizin dosyanızın versiyonu yüksek geldi açamadım fakat anlattıklarınızdan da yola çıkarak çözüme ulaşıcağımızı zannediyorum, bilgilendirme içinde ayrıca teşekkür ederim.
 
Geri
Üst