V11'i Online Satın Alın

10.20 versiyonunda zımbalama problemi

10.17 versiyonunda sorunsuz çıkan döşemelerim hata vermezken 10. 20 versiyonunda zımbalama hatası veriyor yardım edin lütfen.
Obje kontrolünde perde kalınlığıyla alakalı hata alıyorum.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

mustafadisci":xss5d2os' Alıntı:
10.17 versiyonunda sorunsuz çıkan döşemelerim hata vermezken 10. 20 versiyonunda zımbalama hatası veriyor yardım edin lütfen.
Obje kontrolünde perde kalınlığıyla alakalı hata alıyorum.
Merhaba,
Ver 10.20 sürümünde 2018 Deprem Yönetmeliği kapsamında zımbalama kontrolleri, zımbalama donatı hesapları ve raporları yapıldı. (Ver 10.17 yönetmelik uyumluluğu dokümanında bu durum belirtilmişti.) Zımbalama sorunlarının kurtarır duruma getirilmesi gerekiyor.
İyi çalışamalar

Anladım. Ancak projede zımbalama problemi oluşturacak bir döşeme yok sorunun kaynağını bulamadım rica etsem projemi kontrol edermisiniz. Bunun dışında 1. Bodrum katta obje kontrolünde perdenin üst kattan daha ince olduğunu söylüyor perde boyutları aynı görünüyor halbuki yardımcı olurmusunuz.

Merhaba;

Projenizi inceledim. 1. ve 2. bodrum katta bulunan P007 Bodrum cevre perdesinin ucu kolonun ucuna tam bağlanmamış durumda. Bu nedenle kolondan bağımsız bir zımbalama kontrolü yapılmış. Gelişmiş yakalama komutunu kullanarak 1. ve 2. bodrum katta bulunan P007 perdelerinin uçlarını kolonlar ile birleşecek şekilde düğüm noktalarına tanımladığınızda bu döşemede zımbalama kontrolü yapılmayacak ve sorununuz çözülecektir.
Perdelerin ve döşemelerin sonlu eleman genişlikleri 2 m gibi ciddi büyük bir değerde. TBDY 'de de belirtildiği üzere sonlu eleman genişlikleri yeterli doğruluğu verecek büyüklükte olmalıdır. Bu nedenle bu sonlu eleman genişliklerini 20,40,50 cm gibi değerlerde yaparsanız perdeler ve döşemelerde daha doğru iç kuvvetler elde edebilirsiniz. Bu durumda P006 perdesindesi zımbalama kontrolleri beklenen değerlere ulaşacaktır. Ancak bodrum zemin kat geçişlerinde yapının doğası gereği burada zımbalama kontrolü sağlamayabilir. Bu nedenle ilgili perdenin boşluk kısımına bir kiriş geçtiğinizde zımbalama sorununuz çözülecektir.

Saygılarımla...

Merhaba
Önerilerim
--1.bodrum kattaki rijitlik tiklerini her iki yönde kaldırın,
--1. bodrum katta P007 perdesine bu kadar büyük boşluk açmayın S13 kolonu kısa kolon haline gelmiş,

Ünver ÖZCAN

Merhaba,
Projenizde ilave olarak;
-P07 perdesinde 1. bodrum katta açılan boşluğun büyüklüğünün madde 7.6.9' a uymadığı görülüyor. Bu perdenin -140 cm üst kot verilerek tanımlanmasını ve üzerine 60 cm. yüksekliğinde kiriş girilmesi öneririm.
-Perde ayarları Statik/Betonarme sekmesi "Başlık enine donatı" bölümünde "Sol ve sağ başlık enine donatılarını Vr hesabında kullan" seçeneğinin işaretlenmemesi uygun olur.
İyi çalışmalar

mustafadisci":16osf2hr' Alıntı:
Dediklerinizi yaptım ancak perdelerdeki zımbalama hatasını ve obje kontrolündeli kalınlık hatası halen devam etmekte.

Merhaba,

Perdelerin sonlu eleman genişliklerini 50m (500 cm) değerinde girilmiş. Bu değerin 50cm yani 0,5 m olarak girilmesi gerekiyor. ,

P006 perdesi zemin katta geçiş katı olduğundan ve perdeye direk bağlanan döşemenin zımbalama çevresi çok düşük (hatta zımbala cevresi neredeyse yok ) olduğundan bu durumun çıkması oldukça normal. Bu perdenin hem sağı hem solu boşluk.
Bu yüzden yukarıda da yazdığım gibi perdenin uçlarından kirişler çıkmanız gerekebilir. O bölgede gerilme yığılmaları bu sayede azalacaktır. Aşağıdaki resimde kırmızı çizgi ile çizdiğim yerlerden herhangi bir tanesine veya ikisine birden kiriş girmek bu sorunu çözmek için daha uygun olacaktır. Bu aynı zamanda döşemede biriken gerilmeleri de azaltacaktır.

Saygılarımla...

Ekli dosyalar

• kiriş bağlanabilecek yerler.png
    kiriş bağlanabilecek yerler.png
    24.9 KB · Görüntüleme: 1,263
Geri