V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

17 m açıklık için Kaset döşeme ve piyasa uyuşmazlığı

Merhabalar. Bir kuruma kompleks bir yapıya sahip proje çizmiştik projemizin bir bölümünde bodrum zemin ve 3 kattan oluşan spor binası kısmının zemin kat ve 2. Kat kısmı kaset döşeme olarak çizilmişti. Emsal ve uygulanmış bir projeden destek almamız istenmişti.
Projede kaset döşemeyi çerçeveleyen taşıyıcı kirişlerim 40/120 ebatlarında kaset boşluklarım 70/70 ve kasetleri çevreleyen nervür kirişlerim 40/100 ebatlarında(10 cm döşeme ile beraber) yani döşemeden sonra 90 cm kirişler sarkacaklar.

Proje imalata başladı fakat yüklenici firma 60 cm derinlikten daha yüksek derinliği olan kaset döşemeler bulamadığını söyleyerek kurumdan revize talep etmektedir.

Revize edilebilir mi diye bi analiz yapmak istedim fakat söylediği ölçülere düşemiyorum kaset döşemeler için L/20 veya L/25 şartlarından dolayı 75 cm derinliği olan kirişlerden aşağı nervür kirişler yapamıyorum . Hadi diyelim döşeme kalınlığını 15 cm yapıp 60 cm de kiriş yüksekliğini vererek bir şekilde tasarlamaya çalışarak 75 cm şartını sağladım. Bu seferde rijitlikten dolayı kaset döşemeleri küçülterek nervür kirişleri birbirine yaklaştırmak istiyorum. Bu kezde imalatçı firma en dar 70*70 ebatlarında kaset döşeme yapabildiklerini söylüyor.

Proje bilgim var fakat kaset döşemede imalat bilgisine sahip değilim. Özel üretim yapan firmaların dahil bu ebatları üretmedikleri söyleniyor. Ahşap ya da çelik kaset yapılabileceğini okudum ama piyasada durum nasıldır bilemiyorum. Tavsiyesi olan arkadaşlardan proje bazında veya malzeme bilgisi olarak yardım rica ediyorum

Modellememi değiştirip kasetleri iptal ederek 30/60 kirişler 70 cm boşluk sonra tekrar 30/60 kirişler atarak üzerlerine 10-15 cm tek parça döşeme modellemeyi düşündüm böylece belki kaset şartlarına takılmam ama doğru bir bakış açısı olur mu uygulanibilirliği nasıldır ya da daha farklı sorunlarla karşılaşırmıyım emin değilim. Bu konuda da fikir beyan ederseniz memnun olurum

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• IMG_1525.png
    IMG_1525.png
    91.8 KB · Görüntüleme: 76
  • IMG_1526.png
    IMG_1526.png
    122.6 KB · Görüntüleme: 74
Merhaba, tek söyleyeceğim şey cesaretinize hayran kaldım.
Ve evet bu proje bu haliyle uygulanması imkansız. 90 cm derinliğinde kaset üretilebilse bile çok dar olduğu için geri sökemezler. Uygulamayı geçtim statik olarak da asla yapmayacağım bir çözüm.

Erhan bey anlayamadım söylemek istediğinizi 90 cm derinliğinde kaset üretilebilse bile çok dar olduğu için geri sökemezler diyorsunuz fakat üretileciler 60 cm derinlik üretiyormuş. Yani bunun uygulanabilirilik ölçütleri nelerdir?

Siz nasıl bir çözüm üretirdiniz?

Son düzenleme:
Erhan bey anlayamadım söylemek istediğinizi 90 cm derinliğinde kaset üretilebilse bile çok dar olduğu için geri söylemezler diyorsunuz fakat üretileciler 60 cm derinlik üretiyormuş. Yani bunun uygulanabilirilik ölçütleri nelerdir?

Siz nasıl bir çözüm üretirdiniz?
Kaset kalıpları fabrikasyon üretim olduğu için piyasada kabul görmüş belli başlı boyutlarda vardır. Fabrikanın 90 cm lik plastik kalıp üretebilmesi için fabrikada kalıplarını değiştirmesi gerekir. Sizin bu proje için hiç bir firma bunu yapmaz. Hani 100 bin m2 inşaat alanınız olsa o zaman anlaşır yaparlar. Siz standartların dışına çıktığınız için bu sorunu yaşıyorsunuz.

70x70 cm lik daracık alanı da ahşap kalıpla da çözemezler. O yüzden yapabiecekleri tek şey 90 cm yüksekliğinde eğer varsa yangına dayanıklı köpükler ile o 70x70x*90 hacmi doldurup alttan düz kalıp (asmolen gibi) yapabilirler. Ama bu mimariyi etkileyen ve imalat sonrası tavanda sıva işi çıkaracak bir çözüm.

17 m x17 m açıklık için ben böyle çözüm yapmazdım. Ama oturup da burada 2 satır ile statik çözüm anlatamam.

Çok büyük bir projenin sadece bir bölümün bir kısmında bu kaset döşeme istendi. Emsal projenin Bolu ilinde çizildiğini hatta 5 yıl önce ihale edilerek yapıldığını söylediler. Projedeki o bölüm için emsal proje kaset ölçülerinden destek aldım. Fakat şimdi böyle bir sorun ile karşılaşıyorum.

Belki daha önce benzer projeler görmüş arkadaşların faydası olabilir veya sistemle alakalı başka bir tavsiyede bulunana birisi olabilir diye buraya yazdım konuyu.

Statik çözüm anlatamam demişsiniz neden cevap yazdınız anlayamadım sanırım eleştirmek için yine de teşekkür ederim

Çok büyük bir projenin sadece bir bölümün bir kısmında bu kaset döşeme istendi. Emsal projenin Bolu ilinde çizildiğini hatta 5 yıl önce ihale edilerek yapıldığını söylediler. Projedeki o bölüm için emsal proje kaset ölçülerinden destek aldım. Fakat şimdi böyle bir sorun ile karşılaşıyorum.

Belki daha önce benzer projeler görmüş arkadaşların faydası olabilir veya sistemle alakalı başka bir tavsiyede bulunana birisi olabilir diye buraya yazdım konuyu.

Statik çözüm anlatamam demişsiniz neden cevap yazdınız anlayamadım sanırım eleştirmek için yine de teşekkür ederim
Statik çözümü oturup kendim çalışıp mesai harcamam gerek. Öyle ezbere bir çözüm yok ki alın kullanın diyeyeyim.

Neden cevap yazdığıma gelirsek, uyarmak istedim. Emsal proje işleri hikaye işler. Kim yapmış, gerçekten güvenilir bir firma mı yapmış? Yarın bugün yaptığınız projede bir sorun olsa "ama ben emsal projeye göre yaptım" mı diyeceksiniz. Benim ne dediğimin aslında bir önemi yok. 17x 17 m açıklığı şöyle bir hayal etseniz yeterli. Resimler ufacık olduğu için tam emin değilim ama düşey taşıyıcınız da "benim için" yeterli görünmüyor.

95/55 kolonlarım 40/280 ve 40/425 perdelerim var kolonlar arası mesafem 3-4 m.
Öneride bulunacak arkadaşlar varsa elbette tavsiye ve eleştirilere açığım zaten bu sebeple buraya yazıp sizlerinde görüşlerinizi istedim.

Mutlaka 2 dakikada ezbere bir çözüm arayışında değilim. Tecrübesi olan veya daha fazla bilgisi olan meslektaşlarımızdan tavsiye arayışındayım.

Vakit ayırıp ilgilendiğiniz için teşekkür ederim

herkese iyi akşamlar, b.arme projede bu ölçülerde açıklık geçmiştim, yapı tamamlandığında altına girip yukarı baktığımızda gerçekten etkileyici duruyordu bu açıklıklar, lakin bu bir cami kubbesi idi!
b.arme için boyutlar ürkütüyor, stabilite sağlanabilir ise kaset yerine, kompozit döşemeli çelik taşıyıcı sistem ya da ard germe sistemi tercih ederdim.
kurulmak istenen taşıyıcı sistemin tasarımı bir şekilde sağlansa dahi, uygulamada karşılaşılacak neticelerin öngörülüp projede dikkate alınması gerekir,
bunlardan en önemli iki madde, ters sehimin sahada kalıp ekibine olması gerektiği koordinat ve kotlarda yaptırılabilmesi, kirişlerdeki donatı bindirme boylarının çok dikkatli ve özenli şekilde (gerekirse kaynaklı olarak) düzenlenmesi,

Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Çevre şehircilik il müdürlüğü kontronörlüğünde yapılıyor inşaat umuyorum ki yerinde gereken özeni gösteriyorlardır.

Kaset sistemler için 15-20 m aralıklara orta seviyede kaset sistem gerektirir bilgisi var tüm kaynaklarda. Gerçekten anlayamıyorum yani bunun bir kabulü varsa 10 m den fazla açıklıklara kaset önerilmez diye öğretilsin bize. Bizim açıklık orta seviyede kaset sistemine giriyorsa ve bunu çizmek ve yerinde yapmak bile başlı başına bir mesele ise yüksek seviye kasetler ne oluyor?? 20-25 m lerin kasetler ile geçilebileceği bilgileri var kaynaklarda? Piyasada bunlara uygun sistemler yoksa neden böyle kitabi bilgiler var ?

Elbette kitabi bilgiler ile yerinde birşeyin imalatın yapılması arasında farklar vardır ama bu kadar uç düzey farkları anlayamıyorum.

Gördüğüm ve anladığım kadarıyla piyasada kaset için genelde 8-10 m en fazla yapılıyor.gerek sizlerin konuşmalarından anladığım gerekse piyasadaki malzemelerin ölçülerine bakınca bunu anlıyorum.

Uğur Ersoy’un 1995 yılında yayınladığı betonarme 2 kitabından kaset döşemelerle ilgili bölümü paylaşıyorum.

İdecad de kaset makrosu ile döşeme tasarımı yapılabilir. Ancak büyük açıklıklar için ben olsam makroyu kullanmanın yanında ayrıca kaset sistemi kiriş plak olarak da tanımlayıp sonuçları irdelerdim.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
G.köse'nin de bahsettiği gibi kompozit döşeme yapılabilir diye düşünüyorum. Alttaki gibi bir çözüm olabilir belki pek emin değilim ama uygulama açısından daha basit olacaktır

Ekli dosyalar

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    335.7 KB · Görüntüleme: 31
Sayın şükrü beyinde bahsettiği üzere İdeCAD döşeme ikonunda olan kaset sistem iki (çift) yönlü nervürlü (asmolen) döşeme için yapılmış bir kullanıcı isteği üzerine bir seçenekti. Bu seçeneği istememize rağmen çoğunluk isteyince İdeCAD iki yönlü nervürlü döşeme için sınırladı. Büyük açıklıklarda döşemeyi yardımcı kirişlerle bölme sonucunda oluşan döşeme şekli sizin dediğiniz kaset döşeme ile alakası yok. Ana döşemenizin etrafını ana kirişler yapın döşemenizi belirli aralıklarla yardımcı kirişlerle manuel bölün derim.

taşıyıcı sisteminizi çeliğe çevirmenizi öneririm. 17 metre açıklıkta betonarme büyük kumardır. karşınıza çıkacak tesirleri iyi inceleyiniz. alternatifi varken betonarme de diretmemek gerekiyor kaldı ki imalat için malzeme temininde sorun yaşıyorsunuz. ayrıca temin edebilseniz dahi donatı yerleşiminde muhtemelen daha çok sorun yaşarsınız.

binamız 4 kat . Çatımız zaten çelik tasarlandı. Ama ara iki katta basket sahalarımız olacak kompleks projemizin sadece bir kısmında kaset kullanıldı . Çelik düşünülmedi bu seviyede geri dönüşüde mümkün değil maalesef .

@saridurmus beyin dediği gibi döşemeyi belli aralıklarla bölmeyi deneyip en azından sistemin davranışına bakacağım @Şükrü Şahin beyin dediği gibi.

Bu aşamada kaset tanıttığım alanın tamamın üzerine döşeme atmak için döşeme kenarı ile kapatıyorum ama tamamlayamıyorum .

Doğrusunun kirişlerle böldüğüm alanların ortasına fazlaca döşeme atmak değilde tek bir döşeme tanıtmak olduğunu düşündüm ama nasıl ilerlemem gerekir sizce

@ibrahimgünay bey sizin attığınız görselde kirişler Çelik sanırım değil mi . Kolonlar da betonarme. Kompozit örneği olarak

binamız 4 kat . Çatımız zaten çelik tasarlandı. Ama ara iki katta basket sahalarımız olacak kompleks projemizin sadece bir kısmında kaset kullanıldı . Çelik düşünülmedi bu seviyede geri dönüşüde mümkün değil maalesef .

@saridurmus beyin dediği gibi döşemeyi belli aralıklarla bölmeyi deneyip en azından sistemin davranışına bakacağım @Şükrü Şahin beyin dediği gibi.

Bu aşamada kaset tanıttığım alanın tamamın üzerine döşeme atmak için döşeme kenarı ile kapatıyorum ama tamamlayamıyorum .

Doğrusunun kirişlerle böldüğüm alanların ortasına fazlaca döşeme atmak değilde tek bir döşeme tanıtmak olduğunu düşündüm ama nasıl ilerlemem gerekir sizce

@ibrahimgünay bey sizin attığınız görselde kirişler Çelik sanırım değil mi . Kolonlar da betonarme. Kompozit örneği olarak
Evet çelik kirişler 60cm ara ile modelledim Ipn-ıpe profil olabilir . kolonları betonarme yapmak daha mantıklı çelik kolonların stabilitesini sağlamak zor olabilir.
Çelik makaslarda alt üst başlıklar hea-heb, dikme ve çaprazlar kutu veya boru profil olabilir.
idecadte bu sistemin üzerine kompozit döşeme modelledim analiz edemedim hata verdi. ide de mümkün değil mi bilmiyorum sormak lazım. kabaca modelledim belki modelde hata yaptım bilmiyorum fikir vermesi açısından paylaştım

Bence kaset yapmak yerinde kolonlar arasında sık kirişler atarak ızgara denilen sisteme çevirin. böylece döşemeleriniz küçük parçalara ayrılacak ve kirişlere gelen yükler daha rahatlayacaktır. 17 m için döşeme kalınlığını en az 17 cm den başlatarak, kiriş yüksekliklerinizi de 100 cm den başlatarak denerseniz sistemin çözülebileceğini düşünüyorum. ancak bu açıklıkta kirişlerde yoğun donatı çıkacaktır bu yüzden kiriş genişliklerinizi arttırmanızı tavsiye ederim.

ben bu tür açıklıklarda ızgara sistemin kasetten daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.

yapınızın tasarımı gereği burulma çıkacak bir yapısı var. burulmayı engelleyemeseniz de azaltabilmek adına yapının dış çevresine kenar perdeleri tanımlayın. Y yönünde bu yapılmış ama X yönüne de gerekli. burulma azalırsa taşıyıcı sistem de rahatlayacaktır.

şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Mesajlarınız için çok teşekkür ederim . Söylediklerinizi deneyeceğim durumu bildirmeye çalışacağım. Peki bir şey aklıma takıldı ufak döşemelere ayırmak mantıklı mı kirişlerin üzerine gelecek kısımlar ne olması gerekir

Geri