V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

6.0054 R katsayısı sorunu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan siromar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

siromar

Tanınmış Üye
Hn =15m yani 25 m'DEN küçük olan sünekli düzeyi normal olan kirişli sistemimde bu versiyonla beraber alfas<0.75 süneklik duzeyi hatalı uyarısı aldım sistemde sadece asansor perdesi var
yerni versiyonda bu konuda bir sıkıntı var sanırım
 
Süneklik düzeyi normal çerçeve+perdeli yapılarda 25 metreye kadar olan izin 1997 yönetmeliğinde vardı. (Madde 6.5.3.2)

2007 revizyonu ile 0.75 alfas kontrolü bina yüksekliğinden bağımsız hale geldi, 6.0054 versiyonunda bu farkı gözönüne alıp 2007 yönetmeliğine göre kontrol için bir değişiklik yaptık. (2007 yönetmeliği eşdeğer maddesi 2.5.3.1'i inceleyin). Yani bina yüksekliğinden bağımsız olarak perdeli normal süneklilik düzeyindeki sistemlerde alfas > 0.75 koşulu aranıyor.

2007 yönetmeliğindeki 25 metre ile ilgili olan izin madde 2.5.1.6 (b) dir, ancak sadece çerçevelerden oluşan süneklik düzeyi normal sistemleri ilgilendiriyor, sizin projenizde asansör perdeleriniz olduğu için program kontrolü madde 2.5.3.1 'i gözönüne alarak yapıyor.
 
Bence burada bir yanlış anlaşılma veya yanlış yorumlarma var.
Hn<= 25m madde 2.5.1.6 (b) normal sistem (asmolen kaset, kirişsiz için bu 13m'dir) oldugu durumda normal suneklige, perdesiz sadece çerçevlerden olusan sisteme izin verilirken, perdeli bir sisteme hayli hayli izin verilir.
madde 2.5.3. de ise ne zaman ki H 25 m'yi geçecek ve siz normal suneklik kullanacaksınz alfas>=0.75 olacak sekilde normal süneklikde perde atmalısnız der yonetmelik.
sizin bu guncellemedeki R ile ilgili hatanız da bu bence, bu guncellemeyle siz diyorsunuz ki eger sistemde perde varsa normal sunek bina secemezsiniz ( karma ya da yuksek secebilirsiniz) ki bu yorumu da zaten tablo 2.5 curutuyor. oyle bir mantık olsa tablo 2.5'deki tamamen perdeli ya da kolon ve perdelerin bir arada oldugu kısımda suneklik normal ve R=4 alınır gibi bir ibare yer almazdı
sizden istegim bu guncellemdeki bu hatayı gidermeniz
iyi calısmalar
 
Merhaba

Bu uyarıyı bir kullanıcımız, 2.5.3.1e istinaden bizden istemişti. Tabi ki siz de bu maddeyi biliyorsunuz..

"2.5.3.1 :Taşıyıcı sistemde süneklik düzeyi normal perdelerin kullanılması durumunda, her bir deprem doğrultusunda, deprem yüklerine göre perdelerin tabanında elde edilen kesme kuvvetlerinin toplamı, binanın tümü için tabanda meydana gelen toplam kesme kuvvetinin yüzde 75inden daha fazla olacaktır."

Şahsi fikrime göre yönetmelikte bu durum ya dikkatten kaçmış ya da en tepede bir yaptırım olarak yazılmak istenmiş. Çünkü 2.5.3.1 maddesi, başka bir maddenin arka koşulu olarak değil de tamamen ayrı bir madde olarak yazılmış, sanki tepeden bir koşula bağlanmış gibi...

Tabi sizin tepitiniz de mantıklı ...

Konuyu derinlemesine irdelemeyen kullanıcılarımız için uyarı vermenin vermemekten daha iyi olacağını düşünüyorum. Sonuçta mühendis, uyarı gelmesi durumunda inisiyatif kullanabilir ve dilerse onu dikkate almayabilir... Uyarı yoksa mühendisin inisiyatif kullanma şansı kalmayabilir...

Sonuçta programa şekil veren siz kullanıcılarımız oluyorsunuz..

İyi çalışmalar...
 
97 yönetmeliğinin ruhu süneklilik düzeyi ve süneklilik düzeyi yuksek yapı uretimi. Yönetmelik sizi süneklilik düzeyi yuksek yapı tasarlamaya yönlendiriyor.
Siz illa süneklilik düzeyi normal sistem tasarlamak isterseniz bunu yapabilirsiniz fakat yönetmeliğin yaptırımlarına boyun eğmek zorundasınız. Ben bu maddeyi böyle algılıyorum. Deprem yönetmeliğinin ileride çıkacak yenilemelerinde normal sünek yapıların tümden yasaklanacağını düşünüyorum.
 
Geri
Üst