V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

6 ver. otomatik rigid diyaframlar

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan suatyy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

suatyy

Etkin Üye
Sayın Yetkili,
ekte gönderdiğim projeyi 5 versiyonunda güçlendirme amacı ile yapmıştım. Yapının katlarında kat alanının iki bölümününde 1 mt kot farkı var. Bu durumda iki farklı kotun iki farklı rigid diyafram oluşturması gerekir ama zemin katında 6, 1.katta 4 rd oluştuğunu gördüm. diğer katlarda 2 rd oluşmuş. Bu doğru olmasa gerek. Analizdede bu rd ler dikkate alınırsa hatalı sonuçlar çıkacağını düşünüyorum. İlgilenirseniz sevinirim.
6 versiyonunu yeni yükledim ve yeni incelemeye başladım. Ağaç yapısı menüde incelemek istediğimiz eleman, düğüm noktası vs. seçildiğinde yapı da ilgili eleman bir şekilde seçilse menüyü kullanmak daha kolay olurdu sanırım.
Kolay gelsin teşekkürler Suat Yıldırım
 
Programın bulduğu ( Bulamadığı ) rijit diyaframlar olduğunda , kendiniz rijit diyafram konturunu belirleyebiliyorsunuz , veya 5 versiyonunda olduğu gibi her katta tek rijit diyaframa göre hesap yapabiliyorsunuz. Ben de bazı projelerde bu duruma rastladım ideYAPI'ya bildirdim. Düzeltecekler bu durumu.
 
Cevabınız için teşekkür ederim.
Bende bu şekilde yapmıştım zaten ama kontür tanımlarken de kot sormadı. rd nin hangi kotta olduğunun nasıl verileceğini bulamadım. 3b çerçeveden baktığımda doğru kotta olduğunu görüyorum rd merkezinin ama bu kotu ben vermedim. kendisi döşemelerden alıyorsa da bu projede yok ama o rd nin olduğu kotta farklı bir iki döşeme olduğunda yanlış kot alabilir sanırım kotu bizim tanımlamamız daha d oğru olur.
 
Arkadaşlar Merhaba;
Bu tür bir sorunla daha önce bende karşılaştım ve farkettimki o projenin veri girişini versiyon 5 te yapmıştım. V6 ile tanımlanan bir projede henüz böyle bir sorunla karşılaşmadım. Eğer sizde de böyle bir durum var ise tavsiyem tüm döşemeleri silip V6 da tekrardan tanımlamanızdır.
Ayrıca manunel olarak Diyafram tanımlanmasında program çizilen kontur içinde kalan döşemelerdeki kot farkına bakmaksızın kontur içinde kalan düğüm noktalarını tek diyafram olarak alıyor ve çözümü buna göre yapıyor.
İyi çalışmalar dilerim...
 
Suat Bey, eklediğiniz projede zemin katta DB89 döşemesinin konturunda bir hata var. Bu döşemeyi ve 1. katta DB90,91,92 döşemelerini tekrar oluşturunca rijit diyaframları doğru olarak algılıyor.
6.0011 versiyonunda otomatik rijit diyafram algılaması döşeme kontrourları aracılığıyla yapılıyor(6.0050 versiyonu için bu tip veri giriş hatalarına karşı daha toleranslı bir algoritma geliştirdik), o yüzden sorun çıkaran döşemeleri tekrar girmek ilk düşünülecek şey olmalı. Genelde döşemeleri önceden girilmiş sistemlerde sonradan yapılan oynamalar sonucu bu tip durumlar ortaya çıkabiliyor.
 
zemin katında 6, 1.katta 4 rd oluştuğunu gördüm. diğer katlarda 2 rd oluşmuş. rijit diyafram algılıyo ne demek ?nasıl oluyoor?

açıklayabilirmisiniz

teşekkürler
 
6 versiyonundan itibaren program döşeme süreksizliklerini tanıyıp binanızdaki farklı rijit diyaframları otomatik olarak buluyor ve taşıyıcı sistemi buna göre kuruyor. Mesela üstteki örnek projede kot farkından dolayı 2 farklı rijit diyafram var.
 
Bu durumda iki farklı kotun iki farklı rigid diyafram oluşturması gerekir ama zemin katında 6, 1.katta 4 rd oluştuğunu gördüm. diğer katlarda 2 rd oluşmuş.

bu rijit diyaframların oluştuğunu nereden görüp tespit edebiliyoruz?
 
Analiz->Kat parametreleri ya da yapı ağacının sonuçlar bölümünden inceleyebilirsiniz:
rd1.jpg
 
Geri
Üst