V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Aşık kaplaması eklediğimde analiz hata veriyor

sefaaliaga

Yeni Üye
Merhaba, yapılmış bir projeye tadilat yapıyoruz çatıyı istenilen profillerle 2 metre kaldırıyoruz. Ancak aşık kaplamasını eklediğimde kolon kirişler çaprazlar yetersiz kalıyor. Daha sonra da çatı güneş enerjisi yapılacak metrekareye 15 kg olacak şekilde eklenecek. Mevcut hali bu şekilde olduğundan değiştiremiyorum, yardımcı olur musunuz rica etsem .

Ekli dosyalar

Projenizi inceledim. Çelik tasarım için TS-EN 1991-1-1 seçilmiş. Bu sebeple petek kirişlerin tasarım sonuçları gözükmemektedir. Bu noktada yönetmeliği değiştirmenizi öneriyorum.

1684338770710.png

Ek olarak petek kirişlerin mesnet bölgelerinde boşlukların doldurulması gerekiyor. Bu boşluklar doldurulmadığı taktirde vierendeel dediğimiz etki sebebi ile petek kirişlerde ciddi yetersizlikler meydana gelecektir. Çelik kiriş ayarlarında aşağıda gösterdiğim baştan ve sondan dolu petek sayısı olanaklarını kullanabilirsiniz.

1684338874215.png

1684338942392.png

Detaylı petek kiriş tasarımı eğitimi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Saygılarımla...

Kar birikmesi dikkate alınmamış gibi duruyor mevcut projede. Kırma çatıların bir numaralı göçme sebebidir. Paneller pahalı elemanlar. Müşterinizi konu ile ilgili bilgilendirmenizi gerekiyorsa petek kiriş ve aşıklarınızı güçlendirmenizi öneririm.

Çok sağolun kıymetli yorumlarınız için. Petek kirişleri dolduramıyorum yerindeki durumdan dolayı yönetmeliği değiştim. Proje İzmirde kar yükleri o yüzden dikkate alınmamış sanırım. Kenar kolonlar IPE 200 olduğu için PMM oranı çok yüksek. Petek kirişlere nasıl bir güçlendirme yapabilirim

Bende İzmir'deyim. 15-20 yılda bir birikme yapacak miktarda kar yağar izmire. Bence dikkate alsanız iyi olur. Peteklerin mutlaka dolması gerekir. Yerinde bu güçlendirme yapılabilir. Kenar kolonların yan yüzlerine boyuna levha kaynatılarak güçlendirilebilir.

Çelik elemanlar pek çok farklı şekilde güçlendirilebilir. En uygun yöntemi mühendis projeye göre seçmelidir.

Geri