V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Aşagıdaki , Uygulanabilir bir proje midir?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fmwaral
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ekte ki proje, kafamdaki bazı sorulara ceavp bulmak icin tasarlanmıs bir modeldir. Zemin kattaki K5-K6 kirişleri üzerinde yine zemin kattaki kolonlar, ebatları buyutulerek, bir üst katta yerleştirilmiştir. Kafamdaki sorular sunlardır:
- K5-K6 kirişleri üzerine, kolondan bir yük gelmektemidir? Yani IDE bunu nasıl modellemektedir?
- Deprem raporlarına baktıgımızda, B3 duzensizliği görünmemektedir. B3 düzensizliği olusturmak için, mesela bu ornekte, üstteki kolonu tümüyle farklı bir aks üzerine oturtmamız gerekmektedir. Ama yine bu ornekte Geometri kontrolu yaptıgımızda S1 ve S3 kolonları icin hatalı kolon yerleşimi vermesine ragmen, raporlarda bir sorun gorunmemektedir.Özetle geometri kontrolunu gözardı edebilirmiyiz?
- Bu ekteki model, bir uygulama projesi olarak ilgili kontrol muhendislerinden onay alır mı?
 
Merhaba,

-Oluşturduğunuz sistemde 1. kattaki S1ve S3 kolonları Zemin kattaki K5-ve K6 kirişlerine yük aktarmaz.
-1.kattaki S1 ve S3 kolonları zemin kattaki kolonlardan daha büyük olduğu için kolonların teorik noktaları birbiriyle çakışmaz. Bu yüzden 1. kat kolonları zemin kattaki kolonlara rijit bir kolla bağlanır. Bu rijit koldan oluşan tesirler Zemin kattaki kolonlara aktarılır. Kolonun kirişe yük aktarması için, kolonun düğüm noktasının, kiriş düğüm noktası ile aynı koordinatta olması gerekir.(b3.ide6 daki gibi)
-Afet Yönetmeliği (Madde 2.3.2.4 a) bu tür sistemlere izin vermez.

İyi çalışmalar
 
Levent Bey ilginize teşekkur ederim. Ama benim gonderdigim sistemde, raporlar , B3 düzensizliği olmadıgını soyluyor. Eger kontrol muhendisi sistemi farketmez ise kolayca gecebilir bu proje degil mi ?
 
fmwaral":kb724hw1' Alıntı:
Levent Bey ilginize teşekkur ederim. Ama benim gonderdigim sistemde, raporlar , B3 düzensizliği olmadıgını soyluyor. Eger kontrol muhendisi sistemi farketmez ise kolayca gecebilir bu proje degil mi ?
Sayın Fmwaral,
Bu konuda yorum yapamam. Benim söyleyebileceğim, yönetmeliğin bu tür B3 düzensizliğine izin vermediği. Ayrıca kolonun üst katlarda daha büyük boyutlarda olması uygulama açısından da sıkıntılı bir durum oluşturur.
 
Geri
Üst