V11'i Online Satın Alın

A1 ve B1 düzensizlikleri alıyorum Yardımmm

cilingir93

Yeni Üye
Deprem yönetmeliği raporuna a1 ve b1 düzensizliği alıyorum. Dinamik analizde a1 düzensizliği dikkate alınmaz maddesi olsa da ben sebeplerini öğrenmek istiyorum ve nasıl giderebilirim. Ayrıca b1 düzensizlikleri ile okuduğum yorumlarda kat parametrelerine akx ve aky değerleri girilmesi söylenmiş bu ne demek bu hataları nasıl düzeltebilirim. Teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• a1.png
    a1.png
    38 KB · Görüntüleme: 4,602
  • b1.png
    b1.png
    41.1 KB · Görüntüleme: 4,601
Merhaba
-A1 düzensizliği herhangi bir doğrultuda, bir kattaki en büyük göreli öteleme değerinin(Deltaimax), aynı kattaki ortalama göre ötelemedeğerine(Deltaiort) oranıdır.(TDY 2007 madde 2.3.2.1)En büyük göreli öteleme değeri ile ortalama göreli ötelem değeri arasındaki farkı azaltacak şekilde taşıyıcı sistemde düzenleme yapılabilir.

-B1 (Zayıf Kat) Düzensizliği bir kattaki etkili kesme alanının, bir üst katla kıyaslandığında yönetmelikte belirtilen değerden az olması durumunda ortaya çıkar. (TDY 2007 madde 2.3.2.3) Kesme alanındaki değişkenler perde, kolon ve duvarlardır.
Programda duvar etkili kesme alanları kiriş ayarlarında girilen duvar yüklerinden veya duvarlar dikkate alınarak hesaplanmaktadır.
Eklediğiniz resimde 1. bodrum kattaki duvar etkili kesme alanı/zemin kattaki duvar etkili kesme alanı oranı sınır değer olan 0.8 e yakın hesaplanmış. Hesaplanan değerlerin projenizle uyumluluğunu kontrol edin. Farklı bir durum söz konusu ise Analiz /Kat parametreleri diyaloğunda uygun değeri girebilirsiniz.

Not: Projede Bodrum katta nci(min) değerinin 0.80 sınır değerine çok yakın hesaplandığı görülüyor.(Raporda yuvarlama yapıldığı için 0.80 görünüyor.) Yönetmelikte 0.6<nci<0.8 ise Taşıyıcı sistem davranış katsayısının 1.25nci(min) değeri ile çarpılmasını ister. Programda bu işlem otomatik yapılır. Seçilen R katsayısı olarak raporlarda basılır.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• Düzensizlikler.PNG
    Düzensizlikler.PNG
    39.7 KB · Görüntüleme: 4,579
  • seçilenR.PNG
    seçilenR.PNG
    63.2 KB · Görüntüleme: 4,578
Geri