V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

a2 ve a3 düzensizliği

gurkanaydınn

Yeni Üye
Merhabalar aşağıda ekran görüntüsünü eklediğim kalıp planında ölçüleri kırmızı ile yazdım. Sizce bu binada A2 ve A3 düzensizliğini seçilip döşeme tasarımında düzlem içi kuvvetleri dikkate al seçeneğini işaretlenmeli mi?
1743712763356.png
1743712567434.png

Merhabalar aşağıda ekran görüntüsünü eklediğim kalıp planında ölçüleri kırmızı ile yazdım. Sizce bu binada A2 ve A3 düzensizliğini seçilip döşeme tasarımında düzlem içi kuvvetleri dikkate al seçeneğini işaretlenmeli mi?
Modelle önerilerim;
--a3 düzensizliği bulunmamakta,
1743758442378.png
--boşluk alanı 1/3 den az görülüyor ama siz yinede a2 işaretleyiniz,
1743758552599.png
--emniyette kalmak için, düzlem içi kuvvetleri dikkate al işaretleyip hesap yaptırın, daha sonra kaldırıp hesap yaptırıp karar veriniz.

Öncelikle sorularınızın içeriği ne olursa olsun modeli .cde formatında gönderirseniz daha açıklayıcı cevaplar verebiliriz.

TBDY şekil 3.3 'e göre ve A3 düzensizliği tanımına göre yapıda A3 düzensizliği bulunmamaktadır.

Ancak düzensizlik tablosundaki 3.6.2.2 'de belirtilen maddeyi incelediğimizde A2-A3 düzensizliği bulunan binalarda döşemelerin iki boyutlu sonlu elemanlarla modellenmesi gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla projenizde yarı-rijit diyafram çözümü yaptığınızda bu düzensizlik türleri için gereken koşulu sağlamış olursunuz.

1743759306378.png
"Döşeme tasarımında düzlem içi kuvvetleri dikkate al" seçeneği ile ilgili;
Bu seçenek TS-EN 1992-1-1 'e göre yapılmış bir seçenektir. TBDY 'den önce döşeme düzlem içi etkileri DBYBHY 2007 'de açık bir şekilde bulunmadığından böyle bir seçenek eklenmişti. Bu seçenek döşeme donatısı seçimi yapılırken döşemelerdeki düzlem içi eksenel kuvvetleri de gözönüne alarak bir donatı seçimi yapmaktadır. Bu sebeple daha cezalandırıcı sonuçlar çıkacaktır.

TBDY 'de bu seçeneğin bir karşılığı döşeme gerilme kontrolleridir. Döşeme gerilme kontrollerini v11 için analiz ayarlarından işaretlerseniz TBDY 'e uygun düzlem içi gerilme kontrollerini yapmış olursunuz.

1743759636087.png

Saygılarımla...

Geri