V11'i Online Satın Alın

A3 düzensizliğini raporda göremiyorum.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan enskskn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar, betonarme tasarımını yaptığımız yapıda a3 düzensizliği var. kat parametrelerinden paylaştığım ekte görüldüğü gibi tüm katları işaretleyip analiz ediyorum. Ardından hesap raporuna baktığımda diğer düzensizliklerin ayrıntılı raporu varken A3 ile ilgili birşey göremiyorum. Yardımcı olur musunuz?

Ekli dosyalar

Merhabalar, betonarme tasarımını yaptığımız yapıda a3 düzensizliği var. kat parametrelerinden paylaştığım ekte görüldüğü gibi tüm katları işaretleyip analiz ediyorum. Ardından hesap raporuna baktığımda diğer düzensizliklerin ayrıntılı raporu varken A3 ile ilgili birşey göremiyorum. Yardımcı olur musunuz?
ideyapi bilgi bankası arama bölümü " A2 ve A3 düzensizliği " yazıp enter tuşuna basınca:

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

A2-A3 düzensizliği kontrolü kullanıcı denetimindedir. Kat parametreleri/Düzensizlikler sekmesinde A2/A3 düzensizliği işaretlendiğinde Deprem kuvvetlerinin güvenle aktarılıp aktarılmadığı kontrol edilmiş olur. Döşeme gerilme raporunda (Madde 7.11.3) ve varsa döşemelerden perdelere aktarılan deprem yükleri (Madde 7.11.5) raporunda yapılan kontroller verilir.
1640586153513.png

1640586601150.png

A3 türü düzensizlik TBDY Tablo 3.6 'da planda çıkıntı yapan kısımların, o doğrultudaki toplam boyunun %20 'sinden fazla olması durumudur. A2 türü düzensizlik ise kattaki döşemelerin süreksizliklerinin olmasıdır. A2 ve A3 türü düzensizliklerin detaylı açıklaması aşağıda ideCAD bilgi bankası bağlantılarından ulaşabilirsiniz.

Eğer binada A2 ve/veya A3 türü düzensizlik oluşturacak boşluklar veya süreksizlikle var ise TBDY 4.5.6.2 'de döşemelerin iki boyutlu sonlu elemanlar ile modellenmesi gerektiği belirtilmektedir.

1640590865773.png
Eğer yapınızda A2-A3 düzensizlikleri var ise Yarı Rijit Diyafram ise çözüm yapılması gerekir. Ayrıca yukarıdaki cevapta Levent Bey 'in de yazdığı gibi kat parametreleri/düzensizlikler sekmesinde a2/a3 düzensizliği işaretlemelidir. Bu seçenekler işaretlendiğinde deprem kuvvetlerinin güvenle aktarılıp aktarılmadığı kontrol edilmiş olur. Burada bu düzensizliklerin işaretlenmesi ve belirlenmesi kullanıcı denetimindedir. a2/a3 düzensizliği işaretlendiğinde TBDY 7.11.4 , 7.11.5 , 7.11.6 'da belirtilen döşemele gerilme kontrolleri ve döşemelerden perdelere aktarılan deprem yüklerinin kontrolü raporları oluşturulacaktır. Bu raporlar A2-A3 düzensizliklerinde deprem yüklerinin güvenle aktarılıp aktarılmadığının kontrol edildiği raporlardır. TBDY 'ye göre ayrı bir A2-A3 düzensizliği raporu bulunmamaktadır. Ribbon menüde bulunan "A2-A3 düzensizliği raporu" komutu dbybhy 2007 'ye göre alınan bir rapordur.

Aşağıdaki bağlantılarda sırasıyla kabuk sonlu elemanlar, döşeme gerilme kontrolleri, döşemelerden perdelere aktarılan deprem yüklerinin kontrolü ve A2-A3 düzensizlikleri (ilgili saniyede başlayacaktır) ile ilgili verilen online eğitim videolarımıza ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla...

Geri