V11'i Online Satın Alın

Acil yardım lütfen... (kuşatılma uyarısı)

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sevinca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sevinca

Yeni Üye
Merhaba;

Ekteki projede Kuşatılma sıkıntısı yaşıyorum. Kiriş boyutunu artırdım,kiriş kaçıklıklarını değiştirdim,kolon boyutunu artırdım fakat uyarılar bir türlü gitmedi. Mimari projeden dolayı kolon yönlerini değiştiremiyorum.Analiz ayarlarında değiştirmem gereken bir şey mi var onu da göremedim.B+Z+1 kat kopyalayıp analiz yaptım bir sıkıntı çıkmadı fakat kat sayısını mimariye uyarladığım zaman bir çok kolonda B uyarı aldım. (Bodrum kat etrafında perde duvar olamaycak)

Yardımlarınızı bekliyorum. İyi Çalışmalar Dilerim...

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Re: ACİL YARDIM LÜTFEN... (KUŞATILMA UYARISI)

Kuşatılma uyarısı derken bu bir uyarı olarak karşınıza çıkmaz sadece kolonunuz kuşatılmamış kolon kapsamında kolon kiriş birleşim bölgesi tahkikinde değerlendirilir.Bir kolonun kuşatılmış olması için bildiğiniz üzere 4 tarafından kirişle bağlanması ve kiriş genişliği kolon genişliğinin 3/4 ünden az olmaması gerekir.Sizin projenizde eğer gözümden kaçmadıysa 4 taraftan bağlanan kolon yok bu yüzden kısmı kolon kiriş birleşim bölgesi tahkikinde 0.45 katsayısıyla hesap edilir.Bunun dışında
1)KZ9,KZ29,KZ10 ve KZ30 kirişlerini atmanız mimari açıdan galiba hemen dibindeki kolonlardan atmanız faydalı olacaktır.
2)Çıkma sürekli devam etseydi bence daha iyi olurdu onun dışında sistem simetrik

saygılar
 
Sayın cakilomer öncelikle ilginizden dolayı teşekkür ederim. Evet bahs ettiğiniz kirişleri mimari projeden dolayı o şekilde tanımladım. Başka bir projemde de aynı sistem ile çözdüm 2.dereceden deprem bölgesi olduğu için olsa gerek bir sıkıntı çıkmadı. Kiriş genişliklerini 30 cm yaptım kolonların kısa kenarlarını da uzun kenarlarınıda artırmama rağmen sıkıntıyı gideremedim. Gördüğünüz üzere KZ9,KZ29,KZ10 ve KZ30 kirişlerinin bindiği kolonların dışında diğer kolonlarda da aynı sıkıntı var.KZ9,KZ29,KZ10 ve KZ30 kirişlere mimariden dolayı müdahale edmiyorum .Bunların dışında ne yapmam gerekiyor. Sayfayı takip eden diğer değerli abilerinde önerilerini bekliyorum çünkü gerçekten bu proje yüzünden zor durumdayım.
Saygılar
 
Sistemin bütünlüğünü oluştumanız gerek kolonlar çok düzensiz ayrıca süreklilik yok denecek kadar az dediğim gibi kirişleriniz sürekli devam etmesi gerek.
saygılar
 
Bazı soruların yanıt bulması kullanıcıları yönlendirmek açısından faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

0.01 değerini neye dayanarak önerdiniz? neden 0.02 değil?
ekzantiriste oranını 0.05 aldığımızda ustalarımıza güvenmesek de olurmu?
Ustalara güvenmedeki kıstas nedir?
İnsan bu devirde kardeşine güvenemiyor.

iyi çalışmalar...
KEMAL YALVAÇ
 
Ömer beyin yazdıklarına katılıyorum. sistem yatay yüklerin aktarımı açısından gayet sıkıntılı. elden geldiğince düzeltilmeli.

İyi çalışmalar...
KEMAL YALVAÇ
 
Sayın Kemal Yalvaç Abi

Eksantiriste yani dış merkezlilik Deprem yönetmeliği tablo 2.1de +-%5 yazıyor A1 ve B2 düzensizliği kısmında.

Bunun tam ne anlama geldiğini sordugumda,bunun kolonların yapımında 1-2 cm kaymasından gerçekleştiğini,kolonların tam yerinde hizalı yapılacagını düşünürsen bunu düşürebilirsin denildi

Ben de bu sebepten yapıma güveniyorsanız eksantiriste oranını düşürün yazmıltım

Eksiğim yanlısım varsa büyüklerimden öğrenmek isterim

Saygılar sevgiler
 
Herkese merhaba,

Deprem yönetmeliğinde belirtilen minimum %5 ek dış merkezlik simetrik binaların dahi belirli bir mertebede burulma etkilerine karşı dayanımı olması için hesaplarda göz önüne alınır. Bu değerin göz önüne alınmasının getirdiği ek iç kuvvetler geniş cepheli binalarda daha etkili olup, A1 düzensizliği bulunan yapılarda ise ilaveten bu değer Di katsayısıyla çarpılıp büyütülür.

Ayrıca, Deprem yönetmeliğinin'de belirtilen ilgili maddeler ve diğerleri alınması gereken değerleri ve hesap yöntemini açıkça belirtmekte olup yoruma açık değildir.

İyi çalışmalar...
 
Ek dışmerkezlik yani eksantiriste oranı = 0.05 olmalı her durumda ? Ynalış bilgilendirme için özür dilerim. Yapı denetimdeki denetçinin söylediği yanlışmış

A1 düzensizliği oldugunda Di ile çarpılıp büyütme Eşdeğer Deprem Yükü Hesabı ile çözümlemede oluyordu. Bide bu düzeltmeyi otomatik program yapıyor mu yoksa elle Di ile biz mi çarpacağız _?

Saygılar
 
"Yapı denetimdeki denetçinin söylediği yanlışmış" demişsiniz. Konuyla bir ilgisi yok ama ben genelde yapı denetimde çalışan proje denetçileriyle sorun yaşıyorum.

Bunlardan en sonuncusu;

16.03.2015/İZMİR, Değişen müteahhit ve mal sahibinin istekleri üzerine tadilat yaptığım bir projeyi yapı denetime inceleyip onaylasınlar diye verdim. Yapı denetim daha sonra projenize baktık gelin alın diye aradı. Ondan sonra da proje belediyeye verildi. Belediye bir kaç gün sonra yapı denetim kaşeleri eksik diye yazı yazmış. Meğer, denetçi ! tadilata bakmadan sadece kapağa kaşe basıp geçmiş, tadilat için yapıştırılan parçalara merak bile edip bakmamış. Kaldı ki, kalıp planının büyük bir kısmı ve buna bağlı olarak tüm kiriş hesapları ve çizimleri güncellenmişti.

Not: Bir projeyi gerektiği gibi inceleme deneyimi ve mesleki ahlakı olan denetçiler hala var olsa da sayılarının azaldığı görüşündeyim.
 
Bir ayda tanık oldugum seyler sizin dediğinizi onaylar sekilde. Kaldı ki 4 yapıdenetim kapatıldı 1 ayda...

Bilgileriniz ve tecrübeleriniz için çok teşekkürler saygılar
 
sayın civilmen,

vereceğiniz cevapları merak ettiğim için aslında yoruma açık olmayan birkaç soru iletmiştim.
deprem yönetmeliğimizi sık sık okumanızı öneririm. Bu sayede yanlış yönlendirmelere daha az maruz kalırsınız.

iyi çalışmalar...

KEMAL YALVAÇ
 
Sayın Kemal Abi

Öğrendiğimiz o bilgi yanlışmış o yüzden bakıp düzelttik. Daha çok okuyup daha güvenilir insanları dinlicez inşallah. Takipçinizim saygılar abi
 
Geri
Üst