Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

Alüvyon zemin

hatice bayram

Etkin Üye
Merhabalar bir konuda fikrinizi almak istiyorum son yaşadığımız depremden sonra alüvyon zeminlerin sıvılaştığını hatta üst yapı ne kadar düzgün tasarlanırsa tasarlansın zemin kaynaklı hasarların önlenemediği yorumlarını hepimiz görmüşüzdür sormak istediğim bu tarz zeminlerin hepsine iyileştirme mi yapılmalı yada temel cinsi kazıklı radye olarak mı düşünülmeli? Bir geoteknik hocasından şunu duymuştum her zaman anakayaya inilmez bu ekonomik olmaz demişti ancak yinede üst yapının hasar almasını kısıtlar yapılan kazık yada jet boyları demişti biz bu hususta nasıl karar vermeliyiz ?
 
Sıvılaşma için üç şeyin bir arada olması lazım.
Su-kumlu zemin-yatay kuvvet
Zemindeki boşluk suyu basıncı
Zeminin dane boyları
Oluşabilecek deprem kuvveti DTS
Gibi parametrelere göre değerlendirme yapılıp karar verebiliriz
 
Açıkçası biraz araştırdım maliyet dolayısı ile öncelikle jet grout yöntemi eğer temel taşıma gücü kapasitesi yine de yeterli gelmezse fore kazık uygulaması yapıldığını öğrendim konuyla alakalı bir tezde yer altı su seviyesinin de düşürülebildiği yazıyordu ve 10 m ye kadar yass olan yerlerin sıvılaşma potansiyelinin yüksek olduğu belirtilmiş noktasal kuyulama yöntemi ile bu seviye düşürülebiliyormuş.Ayrıca konuyla alakalı her türlü bilgiye açığım alüvyon zeminde bina tasarlayan arkadaşlar özellikle ve ayrıca nelere dikkat ettiklerini paylaşırlarsa çok memnun olurum. Mesela zemin büyütmesi denen olay zemin iyileştirmesi sonucu yine gerçekleşebilir mi? Bu tarz yerlerde güvenli tarafta kalmak için dd1 de mi kontrol edelim ?
 
Zeminin büyütmesi denilen olayı zaten ivme hesabı yaparken Fs ile çarparak hesaplıyoruz.Zemin iyileştirmesi yapılan yerlerde zemin sınıfı değişmediğine göre zaten güvenli taraf da kalıyoruz dd1 e göre kontrol yapmanın gerek olmadığını düşünüyorum
 
Geri
Üst