V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Analiz ayarları

ottomancagatay

Etkin Üye
herkese iyi çalışmalar dilerim,

Analiz ayarlarında
"yük-güvenlik"sekmesinde ,hesap donatısı toleransı ve kesit kontrolu toleransı hakkında görüşlerinizi alabilirmiyim.
Ben "0" değer giriyorum en fazla 0.5 yapabiliyormuşuz,yapan bir çok kişi var.Yönetmeliğe falan da baktım,denk gelmedim bu konu ile ilgili,varsada büyük ihtimalle gözümden kaçmıştır.Sizler neler düşünüyorsunuz ?

Merhaba,
Hesap donatısı ve kesit kontrolü töleransı mühendisin inisiyatifindedir. İstek üzerine program eklenmiştir.

Bkz İdeSTATİK Yardım dosyası....

Hesap donatısı toleransı (%): Donatı seçilirken seçilen donatının ne kadar eksik seçilebileceğini belirleyen yüzdedir. Örneğin 100 cm2 donatı gerektiren bir kesite örneğin %2 tolerans girildiyse, donatı 98 cm2 seçilebilecek demektir. Tolerans en fazla %5 olabilir. Örneğin, tolerans %0 girilirse seçilen donatı her zaman 100 cm2'den fazla olacaktır. Buraya girilen tolerans değeri, kesite gerekenden daha az donatı konulmasına sebebiyet verebilecektir. Bu yüzden bu satıra, sıfırdan farklı bir değer girerken kesite, gerekenden daha az donatı konulacağı göz önüne alınmalıdır.

Kesit kontrolü toleransı (%) : Kesit tahkiki yapılırken kesit tahkikinin ne kadar bir toleransla yapılacağını belirler. Örneğin kirişlerde kesme kuvveti kontrolünde, 100 ton üst sınır olsun. Kiriş kesme kuvveti ise, 102 ton olsun. Bu satıra örneğin %3 tolerans girildiyse, kesme kuvveti 102-102*0,03= 98,94 ton olacak bu durumda kiriş üst sınır 100 ton olduğundan program kesit yetersiz mesajı vermeyecektir. Buna karşın tolerans %0 bırakılırsa kesit yetersiz çıkacaktır. Buraya girilen tolerans değeri, kurtarmayan kesitleri kurtarabilir. Bu yüzden bu satıra, sıfırdan farklı bir değer girerken emniyetsiz yönde kalınacağı göz önüne alınmalıdır. Tolerans en fazla %5 olabilir.

Açıklamadan da anlaşılacağı üzere genel olarak daha ziyade tahkiklerde kullanılabileceği öngörülmüş, küçük sınır değerleri ile mühendislik kabullerindeki geniş aralık göz önüne alınarak tolerans verilebileceği düşünülmüştür.

Seçeneğin mantıgını biliyorum,%5 bize kesitte ve donatıda tolerans tanıyor,Benim konuyu açmamdaki sebep programı kullananlar açısından ne kadar doğru bi karar olur olmaz onun tartışmasını yapmak istemiştim,Teşekkür ederim cevaplar için :)

bu mühendisin insiyatifindedir. yapıyı boyutlandırırken ne kadar güvenli tarafta kaldığınızı biliyorsanız, isterseniz yaparsınız ama hesaplarınızı tekrar gözden geçirin derim.

Geri