V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Analizde oluşan depremin gerçekte karşılığı nedir?

yasardelazi

Yeni Üye
Arkadaşlar Merhabalar

Yönetmeliğe uyularak tasarlanan betonarme statik projesini program özelliğini kullanarak kısa zamanda çözebiliyoruz. Zamandan kazanıyor ve hata payını yazılım verilerine güvenerek belkide minimuma indiriyoruz. Üniveriste yıllarında 6 katlı bir binanın statik projesi 427 A4 sayfası ve 3 ayımı almıştı. Şimdi 2 saatte çözebiliyorum.
AMA , bu esnada birçok parametre kaçırıyor ve karar verme seçeneğimiz ve özgüvenimiz ortadan kalkıyor gibi..
Konu biraz dağıldı. Aslında sormak istediğim deprem analiz detayıdır.
Programın uyguladığı deprem analizi sisteminde depremin gerçek bir şiddeti var mıdır ? Analizde oluşan depremin gerçekte karşılığı nedir?

Selamlar

DD-2 ise 475 yılda oluşma olasılığı yüzde on olan deprem . Deprem büyüklüğü konusu biraz karışık, net birşey söylemek zor ama 7.0 büyüklüğünde deprem için hesap yapıldığını hatırlıyorum bi yerden. Ama 7 üstü de deprem olsa can kaybını en aza indirecek önlemler almamız bu konuda yönetmelik hükümlerine uymamız gerekiyor.

eşdeğer deprem yükünü hesaplarken bazı grafiklerden faydalanıyorduk. aslında bir deprem hareketini önceden bilebilmemiz imkansız sadece oluşabilecek ivmelerin istatisik bilimi ile değerlerini hesaplayabiliyoruz. ister elle hesap yapalım ister bir bilgisayar programı kullanalım bu istatistiksel veriler sonucu oluşan ivmeleri göz önüne alarak bir yer ivmesi ve bu yer ivmesinden kaynaklı olan kuvveti yapımıza etkitiyoruz. buradan sonuçla dd2 depremi 10 şiddetinde deprem demek çok doğru olmaz diye düşünüyorum. elbette forumdaki abiler bunu çok daha iyi açıklayabilirler. aslında programlar bize sadece hesap ameleliğinde yardımcı oluyor. siz bir kirişe ne kadar donatı gerektiğinin hesabını tektek yapmıyorsunuz yada döşeme kalınlığı kontrolünü tek tek yapmıyorsunuz. bunları program sizin yerinize yapıyor size de yapı davranışını yorumlamak için çok daha fazla zaman kalıyor. kaldı ki bir perdenin hesabını elle yapmak isteseniz 3 aydan fazla zamanınızı alabilir. kısacası önemli olan yapı davranışı.

yasardelazi":2dp0o75d' Alıntı:
Arkadaşlar Merhabalar

Yönetmeliğe uyularak tasarlanan betonarme statik projesini program özelliğini kullanarak kısa zamanda çözebiliyoruz. Zamandan kazanıyor ve hata payını yazılım verilerine güvenerek belkide minimuma indiriyoruz. Üniveriste yıllarında 6 katlı bir binanın statik projesi 427 A4 sayfası ve 3 ayımı almıştı. Şimdi 2 saatte çözebiliyorum.
AMA , bu esnada birçok parametre kaçırıyor ve karar verme seçeneğimiz ve özgüvenimiz ortadan kalkıyor gibi..
Konu biraz dağıldı. Aslında sormak istediğim deprem analiz detayıdır.
Programın uyguladığı deprem analizi sisteminde depremin gerçek bir şiddeti var mıdır ? Analizde oluşan depremin gerçekte karşılığı nedir?

Selamlar

Geri