V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Analizden yapı periyodunun alınması

Merhabalar. Vizeye vereceğim istatistik formunda Yapı periyodu Tx: Ty: Tb: değerlerini el ile doldurmam isteniyor. Analizden modlara baktım fakat bir anlam veremedim. Değerleri nerden ve nasıl alacağımı tam anlamadım daha doğrusu bir sürü mod var.

Kıbrıs ta olduğum için yönetmelik 2007 ona takılmayın lütfen.
 

Ekli dosyalar

Merhabalar. Vizeye vereceğim istatistik formunda Yapı periyodu Tx: Ty: Tb: değerlerini el ile doldurmam isteniyor. Analizden modlara baktım fakat bir anlam veremedim. Değerleri nerden ve nasıl alacağımı tam anlamadım daha doğrusu bir sürü mod var.

yapı periyotları her mod için ayrı ayrı hesaplanır ve her bir mod için periyotlar belirli bir kütle katılımında çıkar. Bu kütle katılımının yön değerinden veya mod şeklinde şekildeğiştirme biçimine bakarak hangi modun hangi yönde olduğuna bakabilirsiniz. Örneğin projenizde analiz yapıp 3 boyutlu ekranda "deformasyon" sekmesinden 1. moda baktığımızda, bu mod salınımını X yönünde yaptığı bu nedenle Tx periyot değerinin 0.479299 saniye (yaklaşık olarak 0.48 saniye) olduğu söylenebilir. Periyot değeri de deformasyon ekranı açık iken bu ekranın sol üst bölümünde T olarak görebilirsiniz. Modların anlamsız çıkma sebebi de UZ deplasmanının gösterimidir. Bu tip sonuçlar yatay yük taşıyıcı sistem sonuçları olduğu için genellikle U(toplam) değerine bakılması gerekiyor. Bu sebeple anlamsız çıkmış.

1722868992367.png

İkinci moda baktığımızda yapının burulma hareketi yaptığını ve periyodunun 0.431 saniye olduğu söylenebilir. Bu durumda burulma modu için periyot Tb=0.431 saniye diyebiliriz.


1722869092723.png

üçüncü mod için şekildeğiştirme Y yönünde baskın olduğu ve periyot değerinin 0.384 saniye olduğu görülebilir. Bu durumda da Ty için 0.384 saniye olduğunu söyleriz.

1722869169643.png

Benzer şekilde "dinamik analiz raporu" aldığınızda ilk 3 mod için kütle katılımlarına bakıldığında Ux 'in en fazla olduğu periyot Tx, Uy 'nin en fazla olduğu periyot Ty olarak yorumlanabilir. Diğer mod ise burulma modu olarak karşımıza çıkar.
Çoğunlukla yapının ilk iki modu X veya Y yönünde hakim modlar üçüncü modu ise burulma modu olarak kaşımıza çıkar. Diğer modlar yüksek modlardır ve yapının hakim periyodu olmaz yalnızca hakim modlara bir miktar katkı sağlar. Katkılar da kütle katılımı ile bağlantılıdır. Ancak sizin projenizde ikinci mod burulma modu çıkmış. bazı projelerde bu durumla karşılaşabiliyoruz. Genel kaide ilk iki modun X ve Y olması (kendi aralarında değişebilir) üçüncü modun burulma olmasıdır.

1722869375775.png

Saygılarımla...
 
Geri
Üst