V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

ASANSÖR PERDELERİNİ KURTARAMIYORUM

katlarda asansör perdelerini kurtaramıyorum kayma güvenliği sağlanmıyor diyor. ayın perde alt katlarda kurtarıyor. acaba yanlış bişeyler mi yapıyorum projeyi inceleyip bilgi verebilecek biri varsa çok sevinirim iyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

Merhaba;
Projenizde Asansör perdesinin modellenmesiyle ilgili bir sorun göremedim, raporlara baktığımızda ise sorunlu oerdelerin kesitlerinin yetersiz olduğu görülmektedir. Çözüm olarak asansör perdelerinizin kalınlığını arttıra bilirsiniz, beton sınıfınızı arttıra bilirsiniz, yada genel anlamda taşıyıcı siteme başka perdelerde ekleyerek asansör perdesine gelen etkileri azalta bilirsiniz.

Bunlar haricinde sisteminizde ilk bakışta göze çarpan iki sorunu belirtmek isterim:
- Temel tanımlanız hatalı olmuş, şöyleki; Eğer kirişli radye yapmak istediyseniz tüm kolonların altından temek kirişi geçmesi zorunludur ve kolonlor kesinlikle radyeye basmamalı. Eğer plak radye tanımlamak istediyseniz bu defada dıştaki temel kirişlerinin olmaması gerekmektedir.
- Rijit bodrum kat kabulünüz sorunlu gibi çünkü bodrum katınızda yeterli oranda çevre perdeleri yok gibi gözüküyor.

Saygılarımla.
 
Merhaba,

Projenizde üst yapı veri girişinde perde sonuçlarını etkileyen herhangi bir durum göremedim. Ancak taşıyıcı sistemin çok düzensiz olduğunu düşünyorum. Sorunun çözümü için taşıyıcı sistemi özellikle y yönünde iyileştirmeniz uygun olur. Ek olarak malzeme dayanımı da arttırılabilir.

Diğer proje tespit ve önerileri aşağıdaki gibidir;

**Projede temel tanımlaması yapılırken en dıştaki kolonlar temel kirişleri bağlanmış ve ortaya radye döşeme yerleştirilmiş. Bu temel sistemi program algoritmasına kesinlikle uygun değil. Bu durumda radye döşeme oturan kolonların etkileri radye döşeme üzerinde dikkate alınmaz. Kirişsiz radye döşeme tanımlanırken, döşeme kenarı ile kapalı bir alan oluşturulmalı ve bu kapalı alana radye döşeme yerleştirilmeli.

**Perdeler kabuk olarak modellenebilir.

**Geometri kontrolünde 4. kattaki D042 döşemesinin kotu hatalı uyarısı veriyor. Sebebi K449 kirişinin bu döşemenin kotundan farklı olması. Sorunun çözümü için K449 kirişinin 1 cm sol tarafından K449 a paralel döşeme kenarı çizilebilir.



İyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

  • döşemekenarı.PNG
    döşemekenarı.PNG
    43.6 KB · Görüntüleme: 12,058
selamlar..
bende en son versiyon yüklü onunla düzenleme yaptım.
1-projede taban kesme oranı x yönü için 0.29 ve y yönü için 0.43 çıkıyor. ben x yönünün de 0.40 üstüne çıkması için birkaç kolonu perdeye çevirdim. böylece karma sistem için R=6 aldım.
2-tüm perdeleri kabuk olarak modelledim. bodrum perdelerini de aynı şekilde.
3-burulmayı birazcık azalttım.
4-deprem hali için perdelerin ilgili katlarda rijitiliklerini birazcık azalttım. köşe bağlantılarına kolon ekledim(bu olmayabilir de, ben çizimde bağlantı için yapıyorum)
şimdi sistem hata vermiyor....
 

Ekli dosyalar

Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum, ancak şimdi sizin önerdiğiniz her yolu denedim fakat sorunum giderilmedi, temelle ilgili sıkıntıya gelince temel seçimi ve çözümü henüz bitmemişti. uyarılarınız için yinede teşekkür ederim. gönderdiğiniz projeyi inceledim fakat sistemi karma olarak ayarlayarak perdelerde ki kayma güvenliği giderilmiş değil. deprem bölgesi seçimini 4. derece yaptığım zaman hiç bir sıkıntı kalmıyor ama benim deprem bölgem 2 olduğunda deprem bölgesini 2 girdiğim zaman perdelerde ki kayma güvenliği problemi çıkıyor hala çözebilmiş değilim
 
sayın forum yetkililerimiz aşağıda belirtmiş oduğum ibare cevaptan aynen alınmıştır."Projede temel tanımlaması yapılırken en dıştaki kolonlar temel kirişleri bağlanmış ve ortaya radye döşeme yerleştirilmiş. Bu temel sistemi program algoritmasına kesinlikle uygun değil. Bu durumda radye döşeme oturan kolonların etkileri radye döşeme üzerinde dikkate alınmaz. Kirişsiz radye döşeme tanımlanırken, döşeme kenarı ile kapalı bir alan oluşturulmalı ve bu kapalı alana radye döşeme yerleştirilmeli."
bu ibareye göre yalnız çevre kolonların altına ampatmansız sürekli temel tanımladıktan sonra radye tanımlayamıyormuyuz eğer kirişli radta yapılacaksa içerdeki kolonlarda dahil olmak üzere bütün kolonlata temel kirişi tanımladıkdan sonra mı içlerine radye tanımlanacaktır. ve anladığım kirişsiz radye dışında yalnız çevre kolonlara temel kirişi tanımlayarakdan radye yapamıyoruz bunun dışında yapmak istersek döşeme kenarı ile kirişsiz radye yapmak doğru olacak diye anlıyorum acaba doğrumudur.çünkü ekteki projede arkadaş yalnız dış kolonlara 20 cm ampatmanlı kiriş tanımlayarak içine radye tanımlamış ozaman yalnış oluyor bütün kolonlara temel kirişi tanımlayarak raye tanımlaması gerekiyor değilmi cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
 
dediginiz gibi ide'de sadece dış kolonları sürekli temelle çevirip iç kısma döşeme tanımlarsanız sisteminiz hatalı olur.
ne yazıkki fi16/40 alt üst donatı atılıp geçilmiş ve onaylanmış birçok proje var . Aslında bir sonraki güncellemede bunu hata olarak gösterse İDE gerçekten cok faydalı olur.
 
Sistemde bodrum kat perdelerinin düzensizliği nedeniyle rijit kat numarası olarak sizce ne alınmalı?
 
mhanifiata":1c918ec8' Alıntı:
selamlar..
bende en son versiyon yüklü onunla düzenleme yaptım.
1-projede taban kesme oranı x yönü için 0.29 ve y yönü için 0.43 çıkıyor. ben x yönünün de 0.40 üstüne çıkması için birkaç kolonu perdeye çevirdim. böylece karma sistem için R=6 aldım.

R'yi 6 alabilmek icin alfa-S 0,66'dan buyuk olması lazım 0.4-0.66 arasında 6'dan kucuk bir deger girilir ki program alınması gereken degeri verir.


engineer_8707":1c918ec8' Alıntı:
Sistemde bodrum kat perdelerinin düzensizliği nedeniyle rijit kat numarası olarak sizce ne alınmalı?

kasıt sanırım bodrumun sadece bir kısmının perde olması; bu durumda bodrumu rijit kat sayıp deprem hesabından ayrı tutmak pek gerçekçi bir analiz almayacaktır sanırım bodrum kat numarası -1 ise yerinizde olsam rijit bodrum numarsını -2 secerdim ve bodrumun yatay yük hesabına katılmasını tercih ederdim
 
Kullandığımız sığ Temel Tipleri:

1) Tekil temeller 'kolonlar tekil temele basar'
2)Mütemati (tek yönlü kirişli) temeller: ' kolonlar kirişlere basar'
3) İki yönlü mütemadi (ızgara) temeller: 'kolonlar kirişlere basar'
4) Kirişli radye temeller:( ızgara temelin kiriş aralarına h/3 yuksekliğinde döşemelerin yerleştirilmesi); 'kolonlar kirişlere basar' KOLONLAR DÖŞEMELERE BASMAZ!
5) Radye (mat) temeller: kolonlar radye döşemesine basar.

G.KOSE
 
Levent Özpak":hv79lh8l' Alıntı:
engineer_8707":hv79lh8l' Alıntı:
Sistemde bodrum kat perdelerinin düzensizliği nedeniyle rijit kat numarası olarak sizce ne alınmalı?
Perde düzensizliğinden kastınız nedir, biraz açar mısınız?
Bodrum katta yapının 4 tarafı perdeyle çevrili değil demek istedim..koloy gelsinn
 
Geri
Üst