Asansör perdesi kapasite oranı aşıyor

Asansör perdelerini grup yapmama rağmen, kesme hatası ve donatı yetersiz hatasını bir türlü çözemedim.bu konuda neler yapabilirim..şimdiden teşekkürler..
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Asansör perdelerini grup yapmama rağmen, kesme hatası ve donatı yetersiz hatasını bir türlü çözemedim.bu konuda neler yapabilirim..şimdiden teşekkürler..
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Merhaba.
1- Projeniz bir kamu binası sanırım. Ve bu yüzden BKS 1
2- Projenizi hangi versiyon ile analiz ettiniz ?

- Merdivenleri modelleyip, mesnetleri de tanımlayarak analiz sistemine dahil ediniz,
- Özelikle perdeler için enine donatı aralıkları çok az... (14/3 vb) Parametrelere bakıldığında ise seçilen min donatı aralığının altında donatı seçimi yapılmış gibi görülüyor. Aslında donatı çapı artması gerekeceği için eksik donatı hatası vermesi gerekirdi.
Bu duruma ide yetkililerinin yorum yapması gerektiği kanaatindeyim. (VS 10.82)
- Donatı çaplarını büyütmeniz gerekir. ( Özellikle Kirişler ve Perde başlıkları )
- Kirişleri pilyesiz dizayn ediniz.
- 76-75 akslarındaki ( 73-62 ; 54-58 AKSLARINI ÇERÇEVELEDİĞİ BÖLGE ) saplama kirişleri kiriş birleştir komutu ile birleştirip bu şekilde analiz yapınız. Bunlara saplanan kirişleri ise 30 cm eninde yapınız.
- Radye temelde asansör altına gelen boşlukları ilave ediniz. ( Muhtemelen bu bölgedeki perdelerde zımbalama donatısı ihtiyacı olacaktır )
- Zemin sınıfı ve Yatak katsayısını kontrol ediniz. Emniyetli taşıma gücü ile orantılı değil.

Projenizi bu şekilde analiz ettiğinizde bodrum da bir iki kesme hatası dışında sorun görünmüyor. (bodrum dış perdelerinde anlamsız? bir problem)
Ancak mimari proje ekli olmadığı için perde ve kolon yerleşimi ile duvar yükleri konusunda bir yorum getirmek yanlış olur. Perde genişlikleri ve boyutları ile yönleri değiştirilebilir diye düşünüyorum. Özellikle birbirine yakın grup perdelerin arasında kalan kısa kirişli çözümden kaçınmakta fayda var.

İyi çalışmalar...
 
V10.59 kullanırsanız eğer, kolon, kiriş, perde ve poligon perdelerin kapasite kontrollerini betonarme dialoglarda "Kapasite tasarımı" bölümlerinden kontrol ederek "kapasite oranının" 1 den buyuk olduğu elemanlarda, kapasite oranını 1 in altına düşürecek şekilde gerekli önlemleri mutlaka alın.
V10.59 da manuel olarak kullanıcı denetiminde yapılan bu kontroller v10.82 de otomatik yapılıır.
 
Geri
Üst