V11'i Online Satın Alın

Aynı betonarme yapıda farklı beton sınıfı kullanmak

Değerli hocalarım merhabalar,
Aynı betonarme yapıda farklı bir beton sınıfı kullanabilirmiyiz?
Örneğin; zemin katı C30, son katı C25 döktük ya da kolonları C30, döşemeleri C25 döktük ...vs
siz değerli hocalarımızdan bu örnek durumun avantajı veya dezavantajlarından bahsederseniz sevinirim.

Re: Aynı betonarme yapıda farklı beton sınıfı kullanmak...

Merhaba
aksmuhendislik":29gogwmv' Alıntı:
Uygulamada nadir de olsa temel ve üst yapı farklı beton sınıfından yapılabiliyor.
aksmuhendislik":29gogwmv' Alıntı:
Örneğin; zemin katı C30, son katı C25 döktük ya da kolonları C30, döşemeleri C25 döktük ...vs
Katlar arası farklı beton veya kolon, kiriş, döşeme farklı beton dökümü pratik olmaz, pek öyle alışıla gelmiş bir uygulama da değildir. Şimdiye kadar böyle bir proje görmedim.
Bu projenin, Yapı denetimden geçeceğini de zannetmiyorum.

Ünver ÖZCAN

Aynı site içerisinde faklı bloklarda dahi farklı beton sınıfı kullanmak bence uygun değil. Uzun yıllar şantiyede çalışmış biri olarak söylüyorum, o betonlar birbirine karışır. Hatta binanın sadece birindeki beton sınıfına bakıp öyle bile spariş verebilirler. Kimse tek tek her paftaya beton sınıfı neymiş diye bakmaz. Farklı beton sınıfları kullanılacaksa proje açıklayıcı olmalı mesele temel paftalarına C25 üst kat paftalarına C30 yazmak yerine beton sınıfı kısmına her paftada ( Temelde C25, üst katlarda C30 ) yazmak gibi

aksmuhendislik":uke7dtul' Alıntı:
Değerli hocalarım merhabalar,
siz değerli hocalarımızdan bu örnek durumun avantajı veya dezavantajlarından bahsederseniz sevinirim.

Uygulama açısından sorunlu olsa da , ide statikte her bir eleman için ( dolayısıyla her bir kat için ) farklı malzeme tanımı yapma olanağı vardır.

Re: performans analizi rapor yorumlama...

Değerli meslektaşlarım merhabalar,
zemin katı kur-an kursu (I=1.5) olarak kullanılacak 3 katlı bir yapıda performans analizi yaptım.
statik röleve ve karot sonuçları.( C10 alındı)...vb tüm bilgileri girdim.
performans analiz sonucu olarak kontrollü hasar çıktı.
Y yönünde düşey elemanlarının taşıdığı kesme kuvveti yüzdeleri zemin katta 28.3 çıktı.(başka bir olumsuzluk yok)

tüm bu durumlar baz alınarak nasıl bir yorum yapılabilir?
güçlendirme gereklimi?
GENEL OLARAK performans analizleri sonuç raporları nasıl değerlendirilmelidir? (2018 TBDY )

SİZ DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIMDAN KONU İLGİLİ BİLGİLERİNİZDEN YARARLANMAK İSTERİM.
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...

aksmuhendislik":2p0own2d' Alıntı:
zemin katı kur-an kursu (I=1.5) olarak kullanılacak 3 katlı bir yapıda performans analizi yaptım.
Y yönünde düşey elemanlarının taşıdığı kesme kuvveti yüzdeleri zemin katta 28.3 çıktı.(başka bir olumsuzluk yok)

güçlendirme gereklimi?
GENEL OLARAK performans analizleri sonuç raporları nasıl değerlendirilmelidir? (2018 TBDY )

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    57.6 KB · Görüntüleme: 852

aksmuhendislik":5uidz6l0' Alıntı:

güçlendirme gereklimi?

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...
Merhaba,
Mevcut yapının Deprem Tasarım Sınıfı DTS=1a ise Tablo 3.4(c) 'ye göre DD-1 ve DD-3 e göre ayrı ayrı performans analizi yapılması gerekiyor. DD-1 için Kontrollü Hasar (KH) ve DD-3 için Sınırlı Hasar (SH) performans hedeflerini de sağlamış olması gerekiyor.
İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• tablo3.4.c.png
    tablo3.4.c.png
    54.3 KB · Görüntüleme: 823

Levent bey ilginiz için teşekkür ederim,
DTS 2a olan yapımızda hedeflenen performans düzeyi kontrollü hasar olarak belirtilmiş.

Benim öğrenmek istediğim analiz sonucu kontrollü hasar çıktığı taktirde hiçbir güçlendirmeye gerek yok diyebilirmiyiz?

Ekli dosyalar

• performans düzeyi.GIF
    performans düzeyi.GIF
    75 KB · Görüntüleme: 802

aksmuhendislik":3dpppl23' Alıntı:
Levent bey ilginiz için teşekkür ederim,
DTS 2a olan yapımızda hedeflenen performans düzeyi kontrollü hasar olarak belirtilmiş.
Benim öğrenmek istediğim analiz sonucu kontrollü hasar çıktığı taktirde hiçbir güçlendirmeye gerek yok diyebilirmiyiz?
Tekrar merhaba,
Projenize göre güçlendirmeye gerek yok diyemeyiz.
Mesajınızda mevcut bir yapıyı değerlendirdiğinizi yazmışsınız. Eklediğiniz resimdeki Tablo 3.4.a) da Yeni Yapılacak yapılarda istenen performans hedefleri veriliyor.

Mevcut bir yapının durumuna performans analizi yapılarak karar verilir.
DTS=2a olan mevcut bir yapıda performans analizi yapılıp(ŞGDT ye göre analiz), bir önceki mesajımda eklediğim Tablo 3.4.c) de verilen performans koşullarının sağlanması istenir.
Bu koşulların sağlanması durumunda (gevrek eleman olmaması kaydıyla) güçlendirmeye gerek yok diyebiliriz.

İyi çalışmalar

LEVENT HOCAM EKTE DE BELİRTİLDİĞİ GİBİ PARAMETRELERE GÖRE ANALİZ YAPTIM ÇIKAN SONUÇ KONTROLLÜ HASAR (ŞGDT) SONUCUNU ALIYORUM
BU DURUMDA BİNADA HİÇBİR İŞLEM YAPILMADAN KULLANILABİLİR DİYEBİLİRİZ (GÜÇLENDİRMEYE GEREK YOK KU-AN KURSU OLARAK KULANILABİLİR RAPORU VEREBİLİRİZ.? )

BENİM SORUM ŞGDT YE GÖRE PERFORMANS ANALİZ SONUÇLARINI NASIL BİR YAKLAŞIM YAPARAK YORUMLAYABİLİRİZ.

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

Ekli dosyalar

• DEPREM PARAMETRELERİ.GIF
    DEPREM PARAMETRELERİ.GIF
    23.8 KB · Görüntüleme: 785

aksmuhendislik":mjblie3x' Alıntı:
LEVENT HOCAM EKTE DE BELİRTİLDİĞİ GİBİ PARAMETRELERE GÖRE ANALİZ YAPTIM ÇIKAN SONUÇ KONTROLLÜ HASAR (ŞGDT) SONUCUNU ALIYORUM
BU DURUMDA BİNADA HİÇBİR İŞLEM YAPILMADAN KULLANILABİLİR DİYEBİLİRİZ (GÜÇLENDİRMEYE GEREK YOK KU-AN KURSU OLARAK KULANILABİLİR RAPORU VEREBİLİRİZ.? )

BENİM SORUM ŞGDT YE GÖRE PERFORMANS ANALİZ SONUÇLARINI NASIL BİR YAKLAŞIM YAPARAK YORUMLAYABİLİRİZ.

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
DTS=2a olan mevcut yapınızda programda Analiz Ayarları/TBDY 2018 sihirbazında;

-Deprem düzeyini DD-3 seçip düzenleme yaptıktan sonra Performans analizinde "Sınırlı Hasar" performans seviyesine sağlayacaksınız. ((Gevrek eleman olmayacak)

-Deprem Düzeyini DD-1 seçip düzenleme yaptıktan sonra, Performansa analizinde "Kontrollü Hasar" performans seviyesini sağlayacaksınız.(Gevrek eleman olmayacak)

Yapınızda yukarıdaki iki koşul sağlandığında güçlendirmeye gerek yok diyebiliriz.
İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• tablo3.4.c.png
    tablo3.4.c.png
    54.3 KB · Görüntüleme: 777

levent hocam tekrar merhabalar,
plak döşemeleri yarı rijit diyaframa göre Çözebilirmiyiz?
yönetmelikte yapılamaz diye bir ibare varmıdır?

aksmuhendislik":2z5o6q53' Alıntı:
levent hocam tekrar merhabalar,
plak döşemeleri yarı rijit diyaframa göre Çözebilirmiyiz?
yönetmelikte yapılamaz diye bir ibare varmıdır?
Merhaba,
Her türlü yapı yarı rijit diyafram çözülebilir. Yapıda A2-A3 düzensizliği yoksa ve sistem kirişsiz döşeme değilse tam rijit diyafram kabulüyle çözüm yapılabilir.
İyi çalışmalar

Geri