Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

Aynı katta farklı kotta tabliye tanımlama

Zamanı olan ve yorumda tavsiyede bulunabilecek bütün meslektaşlarımın yardım ve tasiyelerini bekliyorum;
Sormak istediklerimi sıralayacak olursak;
1-) Zemin katta 35 cmlik kot farkı olan döşemeler bölümü oluşturmak istersek ters kiriş sistemi mi tanımlamamız gerekiyor ? Bina girişi +50 kotundan yapılıyor fakat dükkan kısmına +15 den girilicek, Şİmdi ben 1.bodrum yüksekliğini 335cm tanımlayıp düşük olan kısmı +15 e yükseltmem gerekiyor, yoksa 300 cm tanımlayıp bina giriş kısmını yükseltmeliyim?
2-) Tam kot farkı olan kısımlardaki saplama kirişlerde kot farkından kaynaklanan derinliği falan nasıl ayarlayıp tasarım yapabilirim? Saplanan kiriş +50 de, saplama kiriş +15 de kalıyor (K10, K15, K18 ) kirişlerini nasıl tanımlamamız gerekiyor yada öyle noktalarda saplama yapmaktan kaçınmamız mı gerekiyor ?
2-) Balkonları asmolen sistemle çözmemiz gerekti ama bunu için en uygun sistemin seçiminde tavsiyelerinizi bekliyorum, 1'den 10. kata aynı olup 11 katta konsol kiriş uzatması yaptım sizce hangisi daha mantıklı ?
Mimari ve statik projeyide ekledim, ilgilenecek değerli meslektaşlarımın dikkatine !
Herkese iyi çalışmalar dilerim, kolay gelsin...
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Re: AYNI KATTA FARKLI KOTTA TABLİYE TANIMLAMA !

* rijit bodrum kat numarası tanımı hatalı -1 olacak
* söz konusu k10 kirişinin olduğu bölgelere L kolon yaparsanız sorununuz çözülür. Bu şekilde saplama olmaz. Zaten mesnete yakın saplama doğru bir yaklaşım değil. Hatta bu yüzden L kolonu S9 kolonu için de yapabilirsiniz.
* k15-18-19 kirişlerini de en az 95 lik yapmanız gerekir. Ama ince ve yüksek kirişlerin donatı tasarımını standart bildiğimiz gibi yapmamalı . Göde donatıları ile takviye etmeli. Ama belkide daha farklı bir çözüm olarak saplamadan vazgeçmeli. burası bodrum kat.. Yani 2. bodrumun tavanı. O halde içteki kolonlardan dıştaki perdelere düşük kotta kiriş geçirilebilir. Başka Bir çözüm 25 cm kot farkı var. Alttaki tavanda kirişlerin görünümü önemli ise 10 cm daha inilerek 35 cm nervürlü döşeme yapılabilir.Ekteki resimlere bakabilirsiniz.
* keşke k17-k5-k18 düzgün sürekli olsaydı.
* Merdivenleri tüm katlarda tanımlayın.
* Yarı rijit diyafram çözün. merdiveni sistemle birlikte çözün.
* Bant kirişleriniz anlamsız. Bu sistemde ne hesaba nede başka şeye katkısı yok. O döşemelerin hareketli yüklerinin de 500 olması sanırım emniyetli tarafta kalma düşüncesi. Eğer üzeinde duvar olan bir oda-salon döşemesi ise 350 yeterli.
* Bant kirişlerinin kullanım amacı konusunda bu forumda yazılanları okuyabilirsiniz.

iyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • Yöntem 1.png
    Yöntem 1.png
    572.1 KB · Görüntüleme: 8,300
  • Yöntem 2.png
    Yöntem 2.png
    572.7 KB · Görüntüleme: 8,298
Re: AYNI KATTA FARKLI KOTTA TABLİYE TANIMLAMA !

MERHABA NEDİM ABİ;
Tavsiyeleriniz doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yaptım. Sormam gereken birkaç tane daha sorunum var;
1-) Dükkan depolarına inen merdivenleri inceleyebilirmisiniz size zahmet ? Elimden geldiğince döşeme yıtıklarını küçük tutup kirişle çevirmek için uğraştım fakat asmolenli kısımdaki merdivende mantık hatası varmı acaba?
2-) Balkonları asmolen yapacağız ve nervür veya kaset en uygun yöntem hakkında görüşlerinizi öğrenebilirmiyim ?
3-) Bodrumdan çatıya kadar olan kısımlarda sizin şuda şöyle olsa daha iyi olabilirdi diyeceğiniz kısımlar varsa çok memnun olurum,
Abi aşağıdaki proje YARI RİJİT DİYAFRAMDA problemsiz çalışıyor, ama boyutu küçük olsun diye tam rijit diyaframda analiz ettrip kaydedip öyle koydum siteye, bilginize. Ayrıca analiz ayarlarında TDY seçenekleri kısmının en altında 3 madde var üçünüde işaretleyecekmiyiz ve ayrıca temel-zemin kısmında fotoğraftaki seçenekleri işaretliyorum yanıldığım kısım varsa belirtiniz size zahmet abi.
İyi çalışmalar, Kolay gelsin..
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 

Ekli dosyalar

  • Temel opsiyonları.png
    Temel opsiyonları.png
    113.7 KB · Görüntüleme: 8,146
Re: AYNI KATTA FARKLI KOTTA TABLİYE TANIMLAMA !

Merdiven yerleşiminde bir problem görünmüyor.
Balkona gelince; öncelikle ben kolondan konsol kiriş sevmiyorum. Bu kiriş yatı ve biraz da uzun olursa sevgim daha da azalıyor. Bilemiyorum, sanki böyle yapacaksam nervürleri konsol çalıştırır, arkasındaki döşemeyi de nervür mü yapardım ki?
B1 katta s6 kolonunun içinde kiriş parçası kalmış silip yeniden döşeme girmelisin. Bunun haricinde projede başkaca bir sıkıntı görünmüyor.

Temelle ilgili konuda


HakanŞahin":rghpgarq' Alıntı:
musamusa":rghpgarq' Alıntı:
RADYE TEMEL ANALİZİNDE

1-temellerin zemin emniyet gerilmeleri kontrolünü ortalama gerilmeye göre yap seçeneği
2-temellerde negatif zemin gerilmesi kontrolü yap
3-temellerde zemin emniyeti kontrolünde deprem yüklemelerini kullan seçeneklerinden

1-ortalama gerilmeye göre hesap yapmamızın mantığı nedir neden normal gerilme dururken ortalama gerilmeye göre hesap yapıyoruz ayrıca bu seçeneği kullanmadığımızda temellerin kurtarması zor oluyor.neyaparsak yapalım. bu durum önceki versiyonların temelleri çok güvenli çözmesinden mi kaynaklanıyor(6 öncesi versiyonlar)

2-bu kontrolü yapmamızdaki amaç nedir?

3-deprem ülkesiyiz bilindiği gibi ülkemizin büyük bir yüzölçümü 1.ve 2. derece deprem bölgesi..bu durumda bunun seçenek halinde olması neden ? yani zemin emniyet gerilmesi kontrolünde deprem yüklemelerini kullanmamamızın mantığı nedir?


teşekkürler

Merhaba,

1.sorunuz:
Zemin verileri deneysel sonuçlarla elde edilmekte, özellikle temel hesaplarında 1.derecede önemli zemin yatak katsayısı değeri zemin cinsine göre büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin "Kil, yarı sert" sınıfında olduğu kabul edilen bir zeminin yatak katsayısı Ko=1000 ~ 1500 aralığındayken, "kil, sert" sınıfında olduğu kabul edilen zeminin yatak katsayısı K0=1500 ~ 3000 aralığındadır. Biz ise projelerde zemin yatak kaysayısını (1) tek bir değer olarak kabul etmek durumundayız. Örneğin çoğumuz "kil, sert zemin sınıfı" için ortalama Ko= 2000 eğerini kabul ederiz. Temel sisteminde taban alanı büyükçe bu değerin değişkenliği daha fazla olabilir.

Zemin sınıfına göre yatay katsayıları:
Kil,plastik Ko=500 ~ 1000
Kil, yarı sert Ko=1000 ~ 1500
Kil, sert Ko=1500 ~ 3000
Dolma toprak Ko=1000 ~ 2000
Kum, gevşek Ko=1000 ~ 2000
Kum, orta sıkı Ko=2000 ~ 5000
Kum, sıkı Ko=5000 ~ 10000
Kum-çakıl, sıkı Ko=10000 ~ 15000
Sağlam şist Ko> 50000
Kaya Ko>200000

İkinci husus ise zeminin yapı yükleri altında vereceğidir ve tepkinin şekli çok da belirgin değildir. Zemin, yapıdan gelen yüklere göre yine zemin cinsine göre farklı davranışlar gösterebilir. Sadık Köseoğlu, Temeller kitabında(2), zeminin kırılma noktasına kadar oluşabilecek deformansyonları üçe ayırmıştır. Elastik deformasyon, plastik deformasyon ve kompresif deformasyon. Elastik deformansyonda yük kaldırıldığında zemin eski durumuna gelir. Plastik deformansyonda ise yük kaldırıldığında ihmal edilebilir bir deformasyon gösterir. Kompresif deformansyon ise su ve havanın zemin içinden dışarı çıkarak boşluk hacminin azalması ve danelerin birbirine yaklaşması ile açığa çıkan deformasyondur. Daha ayrıntı bilgiler ilgili kitaptan izlenebilir.

Şimdi, hesap sonucunda açığa çıkan zemin gerilmesinin maksimum zemin gerilmesinden küçük olup olmadığını teyit etmek durumundayız. Yapı tabanında zeminin her noktasında açığa çıkan deformansyonlar yapı etkilerine göre farklılıklar gösterecektir. Özellikle perde ve uzun kolon altlarında bazı bölgelerde ani moment artışından dolayı diğer bölgelere göre çok daha büyük deformansyonlar oluşabilecek ve bu deformansyonlar dolayısıyla o noktalardaki zemin gerilmeleri temelin diğer bölgelerine göre fazla çıkacabilecektir. Tüm temel sistemini bu noktalarda açığa çıkacak büyük zemin gerilmesine göre donatılandırmak ne kadar isabetli olur? Mühendis bu noktada, zeminin öngörülen davranışını gözlemlerek uygun bir çıkış yolu bulabilmelidir. Ortalama gerilme bu anlamda bizlere verilmiş seçeneklerden biri olarak değerlendirilmelidir.

2.sorunuz:
Bunun yanıtı yine 1.yanıtta bulunmaktadır. Yapı yükleri altında özellikle deprem yüklerininin tersine etkiği kombinasyonlarda düşeyden oluşan etkilerin temeli yukarıya kaldırıp kaldırmağını gözlemlemek durumundayız. Program temel sisteminde negatif yay yerleştirmesine karşın mühendis temelin böyle bir davranışına izin verip vermeyeceğine karar vermelidir. Yapı bir noktadan çökerken diğer noktada yukarı kalkabilir. Temeli dizayn ederken bu seçenekle programın bizleri uyarmasını sağlıyoruz. Yapı sisteminde değişikliğe gidilip gitmeyeceğine karar veriyoruz.

3.sorunuz:
Bunu bir olanak olarak algılayın. Ülkemizde deprem gerçeği var. Tüm yapılarımızı depremli duruma göre dizayn etmek zorundayız. Bunun dışında depremsiz diyaznı da olanak olarak vermek durumundayız. Örneğin bir güçlendirme projesi yapabilirsiniz ve zamanında deprem tesirleri temelde dikkate alınmamış olabilir. Siz de çözüp sistemin durumuna bakmak isteyebilirsiniz. Benzer şekilde program yurt dışında da kullanımdadır. Örneğin Libya'da A0 değeri 0.02 alınmakta ve mühendis bu seçeneği kullanmamaktadır.

İyi çalışmalar...

(1)- Zemin yatak katsayısını zemine yayacak yöntem 6.0051 versiyonunda programa eklenmiştir. (Winkler)
(2)- Sadık Köseoğlu Temelller sy:21

cassabotanic":rghpgarq' Alıntı:
ideCAD deki bu opsiyonlar sadece zemin emniyet gerilmeleri içindir. Donati hesabı deprem +- düşey yukler sonucu için çikan momenlere göre en elverişsiz kombinasyonu dikkate alacak şekilde yapılmaktadir. Zemin emniyet kontrolunde kullanıcının temel sisteminde insiyatif kullanması için bu opsiyonlar vardir. Bence bu konuya bukadar kafa takmayın. Bazı muhendisler hala ust yapının toplam ağırlığını radye alanına bölerek hesap yapmakta bu da çok hatalı olmamakta. Bir radye sisteminde negatif gerilme çıkarmak baya yetenek ister. Negatif deplasmanlar her koşulda hesaplanır. Fakat rapor alırken sizi bağlamasın istiyorsanız negatif gerilmeleri dikkate alma opsiyonunu işaretleyin. İşaretli değilse gözünüzden kaçabilir.
 
Geri
Üst