Aynı profile ait eksenel kapasite farklılıkları

Merhaba. bir proje üzerinde çalışıyorum. hea 300 profili kullanmaktayım ve bu elemana ait sonuçları incelerken bir şey dikkatimi çekti. bu profilin eksenel kapasite değerleri iki ayrı kolonda farklı gözüküyor.
Eksenel kapasite değeri aynı profil olduğu için aynı olması gerekmez mi?
 

Ekli dosyalar

  • ide yardım 2.png
    ide yardım 2.png
    353.4 KB · Görüntüleme: 19
  • ide yardım.png
    ide yardım.png
    353.3 KB · Görüntüleme: 19
Merhaba;

Çelik profillerin kesitlerinin aynı olması basınç kapasitelerinin de aynı olmasını gerektirmez.

Çelik elemanlarda basınç kapasitesini enkesitin özellikleri dışında burkulma faktörü (K) ve yanal tutululuk oranı (L faktör) değeri de belirlemektedir. Bu sebeple bu değerler birbirinden farklı ise çelik elemanların da basınç kapasiteleri birbirinden farklı çıkacaktır.

Aşağıdaki resimde, sizin gönderdiğiniz görselleri yanyana getirerek K faktör değerlerini işaretledim. iki kolon için K minor değerleri birbirinden farklı olarak hesaplanmıştır.

1625469320017.png

Bu konu ile ilgili aşağıdaki videoları izleyin





Saygılarımla...
 
Ayrıca minör doğrultuda yapıda nasıl bir modelleme mevcut, düğüm noktalarının doğru olup olmadığını kontrol ediniz. Herhangi bir modelleme hatası yapmadığınızdan emin olunuz. Kminör değerlerinizden kaynaklı kapasite ciddi farklılık olduğu görülüyor, bu nedenle tasıyıcı sistem modelleme kuralları - moment aktaran veya merkezi çaprazlı sistemlerin oluşturulması, standart bir sanayi tipi yapıda veya cok katlı yapıda uygulanacak birleşimler ve bu birleşimlerin elemanlar arasında uygun şekilde girildiğinden emin olunuz. Analiz sonrası perspektif ekran - sağ tus- analiz görüntüleme - deformasyonlar -modal ve düşey için yapı hareketine bakarak bir sorun olup olmadığını görebilirsiniz.
 
Geri
Üst