V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

B+Z+14KAT bir proje için önerilerinizi bekliyorum

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan etriye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

etriye

Üye
öncelikle iyi akşamlar ve iyi çalışmalar diliyorum...
bodrum+zemin+14 kat bir proje için temel değerleri daha net olarak belli değil ancak Z2 olan bir bölge zemin emniyet gerilmesi daha belli olmadığından temel projelendirilmedi

bu projede Z3 alarak çözüm yaptım ancak yaptıgım araştırmalarda izmir istanbul gibi büyük şehirlerde yüksek yapı yönetmeliği
söz konusu ve ambrik yöntemlerde yüzey alanının 0.01 i perde olması yada inşaat alanının 0.002 si oranında (PERDE ORANI KONTROLÜ-idecadSTATİK bu raporlama mevcut)

sizlerden ricam eleştrileri ve önerilerinizi bekliyorum
-0.002 oranında perde kontrolü yapmalımıyım(ve burada bir şey fark ettim aksları az atmak adına projeyi bir kenarı dik olarak attığımda x ve y yönü alanlar 45derecelik açıyla yatay yaptığımda farklı çıkıyor) haliyle x ve y yönleri farklı olduğundan etkileride farklı olmakta ama garibime gitti başına böyle bir olay gelen varmı yada 0.002 oranı konrolünü projelerinizde yaptırıyormusunuz

-donatılar (kendi FİKRİM) bence az çıkıyordu bende perdelerde orta bölgede 12 lik yaptım ve 14 lük olmak üzere seçim yapıldı sizce bir tık büyütülmelimi yani alt katlardan 18 lik ve 16 lık gelip üst katlarda mı düşürmek mantıklı?

-ortada perde mevcut tam 45 derecelik simetrik kısımda ve yanlarında asmolen balkonlar mevcut sizce bunlar normal döşeme mi olmalı benim düşncemnormal döşemeden yana mimarisinde değişiklik yaptırmayı düşünüyorum.

--baştanda söylediğim gibi fikir öneri eleştri bekliyorum isteyenler yazsın yok bilmiosan yapma gibi tavırlara girecek arkadaşlar ellerini yormasınlar...ben sadece ve sadece daha doğru olanı yapamaya çalışıyorum ve eksiğim varsa kapatmak adına

ilgilenen arkadaşlara teşekürler...iyi çalışmalar

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

-

Bu tür projelere mimari olmadan yorum yapmak zor elbet. Ama düşey eleman miktarının yoğun olduğunu söyleyebilirim. Bu düşey elemanların bir kısmı poligon kolon olarak tanımlanmış. Buna da çok ihtiyaç olmadığı görüşündeyim. Eğer poligon kolon yerine panel objesi ile girilirse kabuk olarak modelleme imkanına sahip olacaksınız. Nervür döşemeler konusunda çok bir şey söyleyemeyeceğim ama D58-59 döşemelerindeki nervürlerin P16 perdesine dik dizayn edilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Klasik döşemelerin büyük bir bölümü bence gereksiz yere çok kalın olmuş. Büyük döşemelerdeki kalınlıklar nedeniyle bir standarda gidilmiş anladığım kadarıyla. Ama bu yapıya ekstra ağırlık ve yük demektir.

Üst rijit bodrum kat numarası -1 verilmiş hatalı olmuş -2 olmalı.
bütün kiriş yükleri de 19cm tuğla duvar görünüyor. Yine çok fazla yük anlamına geliyor.
hareketli yüklerde de 0.500 ve hatta 0.250 gibi yükler var. Elbette bir şeye göre seçmişsinizdir ama mimari olmadığı için sağlıklı bir değerlendirme yapamadım. Oysa balkon gibi görünen yerlerde 0.250 gibi görünüyor.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
mim proje -45derecelik ve yatay olarak değerlendirilen perde 0.002 olayını anlatmaya çalıştım-

->poligon kolonları saplama kiriş ve mimari kaygılardan dolayı yaptım asansör perde kısmınıda perde yapmayı düşündüm ancak perde uçlarında kirişle bağlantı yapamıyoruz; kesme hataları çıktı poligon kolon olarak tasarladık--ama aklınıza başka bir kolon perde sistemi gelirse denerim hemen---

->döşemeler konusunda haklısınız 12 yaptım ufak odaları doğru söylüyorsunuz asmolen döşemede de yönü dik yada paralel denemekte fayda var balkonda hareketli yük .250 almışım gözümden kaçmış haklısınız

->duvar yükleri 19 cm aldım bilerek çünkü betondan kaynaklanan sıkıntılar olabiliyor malum,beton kalitesi düşük geldiğinde bir üstten güvende giderek sıkıntısız bir şekilde inşaatı tamamlamak adına...aslında inşaat aşamasında yerinde daha az yükleme mevcut olacak...

->bodrum kat -1 olacak subasman perdesiyle çevrilecek komple o yüzden daha tam netlik kazanmadı beklemede ama hiç perde olmazsa dediğiniz doğru -2 alınmalı

->bazı yerlerde duvar bölüntüleri mevcut bu yerlerde .200 olan yerlerin duvar yerini .350 olarak hareketli yüke aktardık-yatakodası+koridor+banyo-

->salonda bant kiriş uygulamayı düşünüyorum 45/15 öneriniz ne olur?

ilginize teşekkürler iyi çalışmalar dilerim

3.6.1.2 Taşıyıcı sistemi sadece perdelerden oluşan binalarda , den 3.14 ile verilen koşulların her ikisininde sağlanması durumunda perde kalınlığı, binadaki en yüksek katın yüksekliğinin 1/20 sinin ve 150 mm den az olmayacaktır.
Denk 3.14 bodrum katlarının çevresinde çok rijit perdelerin bulunduğu yapılarda zemin kat düzeyinde , diğer yapılarda temel üstü kotu seviyesinde uygulanacaktır.
- bodrum kata perde tanımlarsan denk 3.14 kontrolü rahatlayabilir.
-Tdy 2007de yer alan bu maddeyi detaylı açıklamak tecrübeli büyüklerimizin işidir ancak bu madde insiyatifli bir madde mi ?
-sistem gayet sünek gözüküyor deformasyonları sınırlandırılmış
-Temeli girdiğinde sistem değişebilir

iyi çalışmalar

Sn etriye

Önerilerim:
-D52,D61 niye nervürlü yaptınız? Ağırlık artar.
-Merdiven modellemesi mimari projeye uygun değil. (Düz döşeme yapmak doğru sonuç vermez.)
-merdivenlere ara kat kirişi vererek, mesnetlemesini yapıp projenizi yarı rijit diyaframlı çözün.

Kolay gelsin.
Ünver ÖZCAN

Geri