V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

bant kiriş

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan trkitaro
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba, TDY 2018’de bant veya yastık kirişle ilgili özellikle bir bilgi göremedim. Statik proje çizerken veya projeleri kontrol ederken yastık kiriş kullanımıyla ilgili dikkat edilecek herhangi bir husus var mı? Açıkçası yastık kiriş kullanımını pek uygun bulmuyorum. Özellikle projeleri kontrol ederken nasıl bir yol izlemeliyiz? Teşekkür ederim.

Merhaba, TDY 2018’de bant veya yastık kirişle ilgili özellikle bir bilgi göremedim. Statik proje çizerken veya projeleri kontrol ederken yastık kiriş kullanımıyla ilgili dikkat edilecek herhangi bir husus var mı? Açıkçası yastık kiriş kullanımını pek uygun bulmuyorum. Özellikle projeleri kontrol ederken nasıl bir yol izlemeliyiz? Teşekkür ederim.
Bant yazarak bilgi bankasından arama yaptırabilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhaba, Ünver Bey'in paylaştığı link sorunuzun cevabını vermediği için cevap yazayım. Bant kiriş ya da mantar kiriş ya da fiktif kiriş, adına ne derseniz diyelim bu elemanlar döşemede bulunduğu noktada donatıyı arttırmaktan başka işe yaramaz. Yani gerçek bir kiriş elemanı gibi yapı rijitliğine katkıda bulunmaz. Bu elemanları, örneğin döşemedeki şaft boşluklarının etrafını kapalı etriyeli donatı çizdirmek için kullanırız. Biliyorsunuz ya da şimdi öğreniyorsunuz döşemelerde bu tür boşlukların etrafında oluşacak eğik çatlakların önüne geçilebilmesi için tbdy 2018'de 7.11.6'da bu madde eklendi. Sonuç olarak, ideCAD yazılımında bant kiriş sadece çizim elemanıdır.

Bazen kolonları birbirine bağlayan kiriş gibi çizildiğini de görebilirsiniz. Eğer döşeme analizlerinde ilave döşeme donatı ihtiyacını karşılamak için çizildiyse ne ala, yok bunun kiriş gibi çalışacağını düşünerek çizildiyse gereksiz yapılmış demektir.

Şimdi gelelim piyasada bunun yaygın kullanılmasının sebebine. Piyasadaki diğer hakim yazılım kirişsiz döşemelerin analizini yaparken sonlu elemanlar ile değil çerçeve yöntemi ile analiz yapabiliyordu. Güncel durumda nasıl çalıştığını bilmiyorum, bu dediğim en az 6-7 yıl önceydi. Çerçeve analizi yapabilmesi için de kolonlar birbirine kiriş ile bağlaması gerekiyordu. Bu nedenle mantar kiriş diye bir elemanı vardı. Ve ne yazık ki o elemanlar gerçekten çerçeve elamanı gibi çalıştırılıyordu. Piyasada bu nedenle bu elemanın kullanımını yanlış biliniyor.

Kirişsiz döşemeli bir yapıda döşemelerin yatay kuvvetleri perdelere aktarması ile ilgili bir çok kontrol var. Bu maddelere göre kontrol yapacaksınız. Kolonlar zaten olumsuz durum düşünülerek sanki sadece düşey yük taşıyormuş gibi düşünülüyor yönetmelikte. Bu yüzden mafsallı analiz yapıyorsunuz.

Erhan beye ilave olarak 7.4.1.b maddesi var.

Kiriş yüksekliği döşeme kalınlığının üç katından ve 300 mm’den daha az olmayacaktır. Bu şartı sağlamayan elemanlar çözümlemede döşeme elemanları ile beraber modellenecek, kiriş gibi donatılacak ancak çerçeve kiriş olarak kabul edilmeyecektir.

Geri