V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Bazı Tespit ve Öneriler

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan proisa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

proisa

Tanınmış Üye
Öncelikler herkese merhabalar diyorum...

Bir inşaat mühendisi olarak ülkemizde kendi ürünümüz olan Statik programlar olduğu için mutluyum.
Bunların içinde en güzel ve profesyonel olanın ideCad olduğunu düşündüğüm için ideStatik kullanıyorum.
İdeCad in seneler içindeki gelişimini takdir ediyor ve hatta ayakta alkışlıyorum. Daha da iyiye gideceğinden de şüphem yok.

Bu sebeple bazı tespit ve önerilerimi burada sizinle paylaşmak istiyorum.
Bir kısmını forumda daha önce belirtmiş olabilirim yada benim bilgi eksikliğimden kaynaklanıyor olabilir. Onun için sürç-ü lisan edersem peşinen özür diliyorum.

Analiz ve Raporlar

1.Merdivenin yapı ile beraber çözümünün yapıldığı durumlarda; merdiven tesirlerinin mesnet elemanlarına olan etkileri raporlardan takip edilemiyor. Merdivenden dolayı kirişlere gelen sabit ve hareketli yükler ve diğer elemanlara gelen tesirler merdiven adı verilerek raporlarda basılmıyor. Merdivenin mesnetlendiği kirişlerin yük analizinde mukarrer olarak nerden geldiği belli olmayan sabit ve hareketli yük satırları çıkmasına rağmen, mesnetlenme yerinden bağımsız olarak a ve b değerleri hep 0 basılıyor ve yük değerleri de hep aynı.

2.Merdiven döşemelerinde TS 500 döşeme kalınlığı kontrolü yapılmıyor.

3.Kolonların donatı seçiminde farklı donatı çapları seçilmesine rağmen hep tek donatı çapı ile betonarme dizaynı yapılıyor. Örneğin majör ve minör yönde 14 ve 16 çapları seçili olmasına rağmen program sadece 14 lük çapı kullanıyor ve kolon boyutuna göre değişmekle beraber statikçe gerekli pursantaj 'dan veya %1 den daha yüksek pursantaj veriyor. (İki çapı majör ve minör yönde kombine ederek %1,01 pursantaj verilebilecek yerde %1,12 pursantaj veriyor.)

4.Her hangi bir kirişe, kiriş uç noktası hariç orta bölgeden saplanan kirişlerin birbirine olan tesirleri hesap raporlarında basılmıyor ve tereddüt oluşturuyor.

5.Raporlarda bütün kirişler için kiriş normal kuvvet kontrolü tablo halinde basılabilir. Normal kuvveti 0.1Ac.fck değerini geçen kirişler kolon gibi donatılandırılabilmeli ve böylece bu durum hata olmaktan çıkmalıdır.

6.Kolon objesi ile girdiğimiz örneğin 30/150 gibi kolonları kabuk olarak modelleyebilsek güzel olur, yada panel objesi ile giriş yaptığımızda donatı dizaynı kolon gibi verilebilir.

7.Son versiyonla beraber kolona veya perdeye mesnedi olmayan bazı tali kirişlerde 'kiriş genişliği 25cm den az olamaz' uyarısı alıyorum. (Hepsinde hata vermiyor.)

8. Açıklık çekme bölgesi üstte olan kirişlerde minimum çekme bölgesi donatı oranı kontrol edilmiyor.

Çizim ve Diğer

9.Kolon aplikasyon planında perde uzun yönü için sadece başlık ve orta bölge uzunlukları veriliyor ve aks kaçıklıkları verilmiyor.

10.Kolon aplikasyon planında iki ucu kolona mesnetlenen perdeler hariç diğer perdeler için plan ve kolon ölçeği gibi perde ölçeği parametresinin eklenmesinin güzel olacağını düşünüyorum.

11.Kolon aplikasyon planında perde orta bölgesi için donatı aralığı haricinde orta bölgesi donatı sayısı yazılması bence lazım. Uygulamada sıkıntı çıkabiliyor. Perde detaylarında bu veriliyor ama kolon aplikasyonda verilmiyor.

12.Kolon aplikasyon planında çirozların da kolon plan kesiti içindeki adetleri ve düşey aralıkları verilirse güzel olur.

13.Kolon etriye dizaynında çoklu etriye kullanıyorum. Fakat ekran alıntısında ki gibi bazı etriye detaylarını inşaatta uygulatmakta zorluk çekiyorum. Kolonu tek seferde dıştan sarmayan etriyeleri, tek seferde dıştan sarıp ikinci etriyeyi başka şekilde vermek istiyorum. Bunu dizayn sırasında kolon ayarlarından yapabilsek ve o kolon ebatı için şablon olarak kaydedebilsek şahane olur. Çizim esnasında kolayca etriye çizebilsekte detaylarını hazırlamak ve boylarını yazmak gerekiyor. (şekilleri aşağıda)

14.Komut satırına silme komutu da eklenmesi çok kullanışlı olacaktır. Delete tuşu çizim esnasında kullanışsız.

15.Scale komutu ile yazı objeleri taşınamıyor.

Şimdiden teşekkür ediyorum...

Etriye Düzenleri

Etriyeler...

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı2.JPG
    Ekran Alıntısı2.JPG
    35.3 KB · Görüntüleme: 9,333
  • Ekran Alıntısı1.JPG
    Ekran Alıntısı1.JPG
    27.6 KB · Görüntüleme: 9,333
Merhaba,

Öncelikle öneri ve tespitleriniz için teşekkür ederiz.

proisa:pg0l2o2d' Alıntı:
1.Merdivenin yapı ile beraber çözümünün yapıldığı durumlarda; merdiven tesirlerinin mesnet elemanlarına olan etkileri raporlardan takip edilemiyor. Merdivenden dolayı kirişlere gelen sabit ve hareketli yükler ve diğer elemanlara gelen tesirler merdiven adı verilerek raporlarda basılmıyor. Merdivenin mesnetlendiği kirişlerin yük analizinde mukarrer olarak nerden geldiği belli olmayan sabit ve hareketli yük satırları çıkmasına rağmen, mesnetlenme yerinden bağımsız olarak a ve b değerleri hep 0 basılıyor ve yük değerleri de hep aynı.
Merdivenin mesnetlendiği kirişteki yük bilgileri kirişin zati yükü ve duvar yükü. Bu yükler merdivenden kirişe bağlanan rijit kollar nedeniyle tekrarlı bir şekilde basılıyor. a ve b sütunları yükün, kirişin sol ve sağ ucundan uzaklığını ifade ediyor. O yüzden sıfır yazıyor. bu raporda merdivene ait bir yük basılmıyor.

3.Kolonların donatı seçiminde farklı donatı çapları seçilmesine rağmen hep tek donatı çapı ile betonarme dizaynı yapılıyor. Örneğin majör ve minör yönde 14 ve 16 çapları seçili olmasına rağmen program sadece 14 lük çapı kullanıyor ve kolon boyutuna göre değişmekle beraber statikçe gerekli pursantaj 'dan veya %1 den daha yüksek pursantaj veriyor. (İki çapı majör ve minör yönde kombine ederek %1,01 pursantaj verilebilecek yerde %1,12 pursantaj veriyor.)
Bu durumun oluştuğu örnek proje ekler misiniz?
4.Her hangi bir kirişe, kiriş uç noktası hariç orta bölgeden saplanan kirişlerin birbirine olan tesirleri hesap raporlarında basılmıyor ve tereddüt oluşturuyor.
Daha önce bu konu ile ilgili forumda sorduğunuz soruya detaylı bir cevap verildiğini düşünüyoruz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
15.Scale komutu ile yazı objeleri taşınamıyor.
Scale komutu ölçekleme komutu. Normalde yazılar ölçekle komutu ölçeklenebiliyor. Sorun yaşadığınız duruma örnek proje ekler misiniz?

Ekli dosyalar

• kiriş_yük_1.PNG
    kiriş_yük_1.PNG
    26.2 KB · Görüntüleme: 9,312
Levent Özpak":2yuy85e9' Alıntı:
Merhaba,

Öncelikle öneri ve tespitleriniz için teşekkür ederiz.

Merdivenin mesnetlendiği kirişteki yük bilgileri kirişin zati yükü ve duvar yükü. Bu yükler merdivenden kirişe bağlanan rijit kollar nedeniyle tekrarlı bir şekilde basılıyor. a ve b sütunları yükün, kirişin sol ve sağ ucundan uzaklığını ifade ediyor. O yüzden sıfır yazıyor. bu raporda merdivene ait bir yük basılmıyor.
Sabit yük yazıyor evet. Ama merdivenden dolayı geldiği belli değil ayrıca merdiven kirişin orta noktasından mesnetlense bile a ve b hep 0. Duvar yükünün ise merdivenle alakasını çözemedim.

4. madde ile ilgili forumda bana cevap vermiştiniz teşekkürler. Ama cevabınız bu tesirlerin gösterilmediği yönünde idi.

15. madde de STRETCH yerine scale yazmışım özür diliyorum.

Levent Özpak":1ckvfv6k' Alıntı:
Merhaba,

proisa":1ckvfv6k' Alıntı:
Bu durumun oluştuğu örnek proje ekler misiniz?

Örnek proje ekliyorum

2 şer adet aynı ebatlı kolon yerleştirdim. Birer tanesini elle düzenledim. Birer tanesi programın verdiği donatı şeklinde.

Ekli dosyalar

Tekrar merhaba,
proisa":p0xpmvng' Alıntı:
Sabit yük yazıyor evet. Ama merdivenden dolayı geldiği belli değil ayrıca merdiven kirişin orta noktasından mesnetlense bile a ve b hep 0. Duvar yükünün ise merdivenle alakasını çözemedim.
Sabit yük kirişin zati yükünü ifade ediyor. Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi Kiriş yükleri bölümünde merdivenden gelen yükler gösterilmiyor. Gösterilmesine yönelik istek notlarımız arasına alındı.
proisa":p0xpmvng' Alıntı:
15. madde de STRETCH yerine scale yazmışım özür diliyorum.
Programda Autocad teki Strech komutunun karşılığı yok. Yapmak isteyip te yapamadığınıza bir örnek verirseniz, belki alternatif çözüm yolları üretebiliriz.

İyi çalışmalar

Levent Özpak":2hlr8qw8' Alıntı:
Tekrar merhaba,

Programda Autocad teki Strech komutunun karşılığı yok. Yapmak isteyip te yapamadığınıza bir örnek verirseniz, belki alternatif çözüm yolları üretebiliriz.

İyi çalışmalar

Genelde aksların dışa taşıklıkları uzun olduğu zaman onları geri çekmekte kullanıyorum. Komut Düğüm Noktası Taşı olarak geçiyor.

Cephesinde balkon olmayan kısımlarda akslar kontur çizgilerinden fazla çıktığı zaman, aynı zamanda pafta boyunu kısaltmak için kullanıyorum. Aks çizgileri ve çemberleri taşınıyor fakat yazılar eski yerinde kalıyor.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    15.2 KB · Görüntüleme: 9,257
proisa":aepzinzf' Alıntı:
Levent Özpak":aepzinzf' Alıntı:
Tekrar merhaba,

İyi çalışmalar

Genelde aksların dışa taşıklıkları uzun olduğu zaman onları geri çekmekte kullanıyorum. Komut Düğüm Noktası Taşı olarak geçiyor.

Cephesinde balkon olmayan kısımlarda akslar kontur çizgilerinden fazla çıktığı zaman, aynı zamanda pafta boyunu kısaltmak için kullanıyorum. Aks çizgileri ve çemberleri taşınıyor fakat yazılar eski yerinde kalıyor.

Merhaba,
Aksları düzenlemek için ayarlarına girip sağ ve sol delta değerlerini değiştirebilirsiniz fakat değiştir menüsünden obje edit aks ve kontur hesapla dediğinizde otomatik olarak akslar kontur çizginize göre değişecektir.
Pafta boyutu içinse pafta ayarlarına girip boyutu ile ilgili değişiklik yapabilirsiniz.
Düğüm noktası taşı komutu ideCAD Mimari' de de mevcuttur. Değişiklik yapmak istediğiniz 2 veya 3 boyutlu objelerin (duvar, mahal, çizgi, dış cephe kaplaması...) düğüm noktasını seçerek stretch işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Ekli dosyalar

• D.N Taşı.png
    D.N Taşı.png
    24.6 KB · Görüntüleme: 9,249
Programın her hangi bir çizimde verdiği ölçülendirmelerde, ölçü yazılarını m tuşunu kullanarak blok içi taşıma yapabiliyoruz.
Fakat Serbest Ölçülendirme ile sonradan verdiğimiz ölçülerin yazılarını taşımaya çalıştığımızda blok komple taşınıyor dolayısı ile bloğu patlatmak ve sonra tekrar gruplamak gerekiyor.

Bunun bir çözümü var mıdır?

proisa":3fttivdh' Alıntı:
Programın her hangi bir çizimde verdiği ölçülendirmelerde, ölçü yazılarını m tuşunu kullanarak blok içi taşıma yapabiliyoruz.
Fakat Serbest Ölçülendirme ile sonradan verdiğimiz ölçülerin yazılarını taşımaya çalıştığımızda blok komple taşınıyor dolayısı ile bloğu patlatmak ve sonra tekrar gruplamak gerekiyor.

Merhaba,

Ölçülendirmenin üzerinde sağ klik, "Ölçülendirme yazılarını taşı" komutu var.

HakanŞahin":1216p0fa' Alıntı:
proisa":1216p0fa' Alıntı:

Merhaba,

Ölçülendirmenin üzerinde sağ klik, "Ölçülendirme yazılarını taşı" komutu var.

Bunu farketmemiştim
Teşekkürler....

Geri