V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Beton kenar örtüsü hatası

ndll

Üye
merhabalar herkese ekledigim celik projede kolon ayagını moment aktaran kolon ayagı secmem gerekiyor ama bunu sectigim zaman beton kenar örtüsü hatasını çözemiyorum ankrajları iceri aldıgım zamanda kolonlar hata veriyor birde ek olarak ne yaparsam yapayım asıkların hatasını çözemedim yardımcı olabilecek kimse var mıdır acaba

Ekli dosyalar

• sss.cde
    sss.cde
    9.9 MB · Görüntüleme: 4
merhabalar herkese ekledigim celik projede kolon ayagını moment aktaran kolon ayagı secmem gerekiyor ama bunu sectigim zaman beton kenar örtüsü hatasını çözemiyorum ankrajları iceri aldıgım zamanda kolonlar hata veriyor birde ek olarak ne yaparsam yapayım asıkların hatasını çözemedim yardımcı olabilecek kimse var mıdır acab

bahsettiğiniz beton kenar örtüsü kontrolü geometrik bir kontroldür ve bulonun beton kenar mesafesine belli bir uzaklık kadar olması gerekmektedir. Bu sebeple beton kolon boyunu büyütmek veya ankrajları betonun daha iç bölümlerine yerleştirmek gerekiyor. Kolonların boyutunu küçültecek önlemler alınırsa bu durumu oluşturabilirsiniz.

Ankrajları içeri almak uygun bir yöntem olmayabilir.

Projenizle alakalı bazı durumlar tespit ettim. Tüm bunlar uygulandığında daha makul sonuçlar çıkacaktır.

R katsayısı için "süneklik düzeyi yüksek dışmerkez çaprazlı sistem" seçilmiş. ancak projede böyle bir çaprazlı çerçeve bulunmuyor. Aynı zamanda r=8 olacak şekilde moment aktaran çelik çerçeveler de projede mevcut değildir. Çünkü kolonlar kirişlerle mafsallı olarak bağlanmıştır. Bu da TBDY içerisinde tanımlanan moment aktaran çerçeve tanımına uymamaktadır.

1764329102439.png

Çelik sistemin moment aktaran çerçeve oluşturabilmesi için çelik kirişlerin kolonlara kuvvetli eksenlerinde ve TBDY 'de tarif edilen birleşimlerle bağlanması gerekiyor. Aşağıda yeşil renk ile işaretlediğim birleşimler gibi moment aktaran birleşimler teşkil edilmelidir. Aksi halde sistemden bir süneklik beklenemez.

1764329220978.png

Çatı çaprazları çok dar ve sayısı fazla 1 veya 2 adet çapraz tanımlayıp çaprazların kesiştikleri bölümden stabilite elemanları bağlayarak bir çatı sistemi oluşturmak mümkün.

1764329396567.png

Tali kiriş ve döşemeler tek tek tanımlanmış. Böyle bir tanıma ihtiyaç yoktur. Tali kiriş komutuna tıkladıktan sonra 1 ve 2 ile gösterdiğim kirişlere tıkladığınızda aradaki mesnetler algılanacaktır.

1764329537499.png

Çelik ile ilgili eğitim videolarımız mevcuttur. Aşağıda ulaşabilmeniz için linklerini gönderiyorum.

SAygılarımla...

Geri