V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Beton Numune Sonuçları Ve Performans Analizi

statikçim

Etkin Üye
Merhaba saygıdeğer meslektaşlarım ve hocalarım, 2018 yılında çizmiş olduğum projenin müteahhidi yapı kullanım ruhsatını alabilmek için belediyede tüm harçlar ve gerekli projeleri teslim ettikten sonra belediye yapı kontrol müdürlüğü ekipleri tamamlanmış ve kullanımda olan yapıyı kontrole geliyorlar. Her şey projeye uygun lakin bina ana merdiveninin ve yangın merdiveninin projede her ikisinin de en üst kuleye çıkıyor olması gerektiği halde ana merdivenin çıkarılmamış olduğunu fark ediyorlar bunun üzerine hem ceza kesiliyor hem de bu merdivenin olmadığı halinin performans analiz raporunu istiyorlar. Proje müellifi olmam sebebiyle ilk olarak beni aradı yapı sahibi. Bende belediyedeki mühendislerle görüşmelerim neticesinde yapıdan tekrar karot alınmasına gerek olmadığını inşa sırasında dökülen beton numunelerinin çipli olması sebebiyle bu numunelerin performans analizinde kullanılabileceğini söylediler. Bende labaratuvardan tüm binanın hazır beton numune değerlerini istedim ama bu numuneler küp olarak alınmış olduğu için bunları silindire çevirmek gerektiğini düşünüyorum. Bu numunelerin performans analizinde nasıl kullanacağımı tam olarak bilmiyorum. Elimde mevcut yapının datası var ve eski versiyona göre rapor aldığımda hiçbir hata ile karşılaşmıyorum. Şimdi bu datada merdiveni silip döşeme tanımlayıp beton değerlerini numune sonuçlarına göre revize edip performans analizi yapıp ilgili raporu belediyeye sunmam gerekiyor fakat beton numune değerlerini analizde nasıl kullanacağım hakkında çok bir fikrim yok. Ekte sunduğum 1 sayfalık deney raporundaki 7 ve 28 günlük küp numune dayanım değeri olduğunu düşünüyorum. Bunu silindire çevirmek gerekir mi? detaylı olarak yardımcı olacak bir hoca/üstat/büyük varsa açıklarsa burada bir sonraki arkadaşlarımıza da kaynak olmuş olur.
(elimde statndart sapma ile çarpılmış örnek bir projenin karot sonuçlu tablosu var fakat dediğim gibi benim numunelerim küp dayanımları ) (ekte sunduğum rapor gibi her beton dökümündeki elemanların yani tüm binanın raporları var)

2018 de 2007 tbdy'ye göre analiz yaptığım projeyi büyük kesitli kolonlar ve hassas olarak çok dikkatli yüklemlerle modellemişim. Basit bir şey olarak görünebilir ama şimdiki bu büyük felaketten önce de zaten bu biliçteydik ama çalışmalarıma ekstra hassasiyet yükleme bilinci oluşturdu.

Bundan sonraki süreçte çok çok özenle yapılarımızı tasarlayıp projelendirme temennisiyle tüm meslektaşlarımdan özel ricam lütfen 3-5 bin lira için öncelikle kendimizi sonra başka insanların hayatını riske atmayalım gelin özverili olalım gelin eleman boyutlarında cömert, denetimlerimizde dikkatli ve tavizsiz olalım. Şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar.
kolon tabliyesi numune sonuçları.png
 
C25/30 beton sinifinindaki 25 kup numune dayanimi, 30 ise silindir numune dayanimidir.

Inşaat yapilirken küp numune alinir ve o degerler küp içindir.

Karot alinirken küp alinamayacagi icin silindir alinir.

Ekteki raporda zaten knumune sekli küp oldugu belirtilmektedir.

Hatta en sağ altta kup/silindir bilgileri verilmekte.
 
C25/30 beton sinifinindaki 25 kup numune dayanimi, 30 ise silindir numune dayanimidir.

Inşaat yapilirken küp numune alinir ve o degerler küp içindir.

Karot alinirken küp alinamayacagi icin silindir alinir.

Ekteki raporda zaten knumune sekli küp oldugu belirtilmektedir.

Hatta en sağ altta kup/silindir bilgileri verilmekte.
sayın meslektaşım bu dediklerinizi biliyorum benim sorum gayet açık küp numunesinde çıkan ortalama değerleri performans analizinde nasıl dönüştürüp kullanıcaz onu soruyorum
 
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

merhaba,
-görsel 1 adlı resimde yuvarlak yere numunelerin basınç dayanımları girilir ve ilgili formülde o15 adlı sütunu numune adedine göre düzenlenmeli ve tik ile işaretli ilgili hücrelerdeki formüldeki o15 değeri aynı şekilde düzenlenmelidir.
-görsel 2 adlı resimde standart sapma değerlerini şekildeki gibi numunelere bağlı olarak artarsa ok yönünde aşağıya doğru sürüklemeniz yeterli olacaktır eğer daha az numune olursa ilgili yerlerin basınç dayanımı ve standart sapma değerleri silinmelidir.
- dahil edilebilir bölümündeki n hücresinin yanına numune adedini girmeniz yeterlidir.
-dahil edilebilir sonucu çıkarsa ilgili hücredeki hesaplanan beton sınıfını ve elastisite modülünü hesaplarda kullanacaksınız veya değerlendirme dışı sonucu çıkarsa hemen altındaki hücredeki hesaplanan beton sınıfını ve elastisite modülünü hesaplarda kullanacaksınız.
-etabs,sap2000,perform-3d için hazırladığım bu exceli idecad programında da kullanabilir ve ilgili parametreleri tanımlayabilirsiniz.
-ilgili numune basınç dayanımlarının fazla olmasının sebebi istanbul sarıyer'deki 27 katlı iz plazanın performans hesabında kullanılmasıdır.
-exceldeki küsüratlardan ve yuvarlama formülünü kullandığım için 1 mpa gibi farklılık olabilir.

isteyenler için ilgili excel linki üstte mevcuttur.performans analizi yapan meslektaşlarıma faydalı olması dileğiyle.kolay gelsin, iyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • GÖRSEL 1.PNG
    GÖRSEL 1.PNG
    73.2 KB · Görüntüleme: 90
  • GÖRSEL 2.PNG
    GÖRSEL 2.PNG
    24.8 KB · Görüntüleme: 93
Son düzenleme:
İyi çalışmalar analizinde c30 olarak yaptığımız binanın, imalatında aynı donatılarla c30 yerine c35 olarak beton dökmenin herhangi bir olumsuz yansıması olur mu ?
 
Geri
Üst