V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Betonarme binalarda kar yükü ve çatı yükü tanımlaması.

selami can

Yeni Üye
Betonarme binalara hareketli yüklerden olan kar yükü ve çatı yükü(SABİT YÜK) nasıl yapıya tanımlanır? veya kar yükünü hareketli yayılı yük olrak girsek olur mu catı yükünü ise sabit yük olarak tanımlıyorum.(G VE Q)
TEŞEKKÜRLER İYİ ÇALIŞMALAR...

Merhaba, kar yükünü Q hareketli yük olarak, çatı yükünü ise G sabit yük olarak tanımlayabilirsiniz.

Çatı üzerinde yürünecekse Q yükünü 200 kg/m2 + kar yükü alırsınız.

Dip not: Betonarme binalarda kar yükü tasarımı etkileyecek ölçüde fazla olmaz.

selami can":3f4cq1gx' Alıntı:
Betonarme binalara hareketli yüklerden olan kar yükü ve çatı yükü(SABİT YÜK) nasıl yapıya tanımlanır? veya kar yükünü hareketli yayılı yük olrak girsek olur mu catı yükünü ise sabit yük olarak tanımlıyorum.(G VE Q)
TEŞEKKÜRLER İYİ ÇALIŞMALAR...

Yazdığınız gibi evet, çatı yükü sabit yük, kar yükü ise çatıyı çözecekseniz hareketli yük olarak ( TS498 -kasım 1987- sayfa 6 da ) kulanılır.
Çatı arası betonarme döşemeler için hareketli yük tanımlaması ise yine TS498 Sayfa 13 çizelge 7 ye göre yapılır.

Merhaba. İdecad betonarme modülünde ekteki görseldeki gibi herhangi bir elemana kar yüklemesi tanımladığında dinamik analizlerde kat kütle hesabında yönetmeliğe göre %30 ilave ediliyor. 2018 deprem yönetmeliğine göre yükleme durumlarında kar yükü etkisini göremedim. Sizce bu yük değeri sabit ağırlık olarak etki etmek mi gerekir? O zaman kütle katılımına %100 olarak mı girer? Bu konuda fikri olan yazabilir mi?

Ekli dosyalar

• İdecad Kar Yüklemesi.png
    İdecad Kar Yüklemesi.png
    130.2 KB · Görüntüleme: 163
Merhaba. İdecad betonarme modülünde ekteki görseldeki gibi herhangi bir elemana kar yüklemesi tanımladığında dinamik analizlerde kat kütle hesabında yönetmeliğe göre %30 ilave ediliyor. 2018 deprem yönetmeliğine göre yükleme durumlarında kar yükü etkisini göremedim. Sizce bu yük değeri sabit ağırlık olarak etki etmek mi gerekir? O zaman kütle katılımına %100 olarak mı girer? Bu konuda fikri olan yazabilir mi?
Kar yükleri hareketli yük gibi değerlendirilir. Bu nedenle dinamik analizde kütle katılım oranını %30 almak uygundur. Ancak betonarme binalarda çatı katlarında alınan 150 - 200 kg/m2 hareketli yük yerine daha düşük olan kar yükünün alınması uygun olmaz. Hareketli yüke ilave olarak kar yüklerinin alınması uygun olur.

Kar yükleri hareketli yük gibi değerlendirilir. Bu nedenle dinamik analizde kütle katılım oranını %30 almak uygundur. Ancak betonarme binalarda çatı katlarında alınan 150 - 200 kg/m2 hareketli yük yerine daha düşük olan kar yükünün alınması uygun olmaz. Hareketli yüke ilave olarak kar yüklerinin alınması uygun olur.
Cevabınız için teşekkür ederim. Cevabınızı anladım. Üstündeki çatıya gelen kar yüklerini çatı modeli kurup kar yüklerini yükleyip çatı modelini analiz edip çatının mesnetlendiği yerlere kar yükünden oluşan betonarme sisteme gelen mesnet reaksiyonlarını "Kar Yükleri" tipinden girmek doğru bir yaklaşımı da yapılabilir.

Cevabınız için teşekkür ederim. Cevabınızı anladım. Üstündeki çatıya gelen kar yüklerini çatı modeli kurup kar yüklerini yükleyip çatı modelini analiz edip çatının mesnetlendiği yerlere kar yükünden oluşan betonarme sisteme gelen mesnet reaksiyonlarını "Kar Yükleri" tipinden girmek doğru bir yaklaşımı da yapılabilir.
Eğer betonarme ve çelik model birlikte giriliyorsa zaten herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Ancak çelik mesnet reaksiyonlarını betonarmeye aktarmak biraz karışık bir iş.

Eğer betonarme ve çelik model birlikte giriliyorsa zaten herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Ancak çelik mesnet reaksiyonlarını betonarmeye aktarmak biraz karışık bir iş.
Anladım. Teşekkür ederim. Çatı malzemesine göre (ahşap veya çelik) uzman kişiler tarafından hesaplar yapılıp doğru şekilde betonarmeye reaksiyonları aktarmak gerekir.

idecad de betonarme üzerine aynı projede çelik çatı çözümü yapıldığında çatıdan kaynaklı oluşacak yükler sistemi analiz ettiğimde betonarme kolon kirişlere aktarılmış oluyor mu? yoksa çelikten gelecek yükleri betonarme yapıya manuel olarak işlememiz mi gerekiyor? birde üst katta döşeme olmayıp sadece kolon kiriş sistemi olan alana çelik çatıyı bindirdiğimizde çatıdan gelecek yükleri sisteme nasıl aktaracağız(noktasal,doğrusal,trapez yük)?

idecad de betonarme üzerine aynı projede çelik çatı çözümü yapıldığında çatıdan kaynaklı oluşacak yükler sistemi analiz ettiğimde betonarme kolon kirişlere aktarılmış oluyor mu? yoksa çelikten gelecek yükleri betonarme yapıya manuel olarak işlememiz mi gerekiyor?
Çelik çatıyı betonarme yapı ile birlikte modeller ve analiz yaparsanız, Betonarme elemanların tasarımında çelik çatıdan gelen yükler dikkate alınır.

üst katta döşeme olmayıp sadece kolon kiriş sistemi olan alana çelik çatıyı bindirdiğimizde çatıdan gelecek yükleri sisteme nasıl aktaracağız(noktasal,doğrusal,trapez yük)?
Çelik çatı betonarme modelle birlikte çözüldü ise yapmanız gereken bir şey yok.
Çelik çatı ayrı çözüldü ise mesnetlendiği betonarme elemanlara çatı yüklerinin aktarılması gerekir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Screenshot_3.png
Deprem etkisi ile kar bu şekilde birleşiyor, düşey yükle nasıl birleşir bilmiyorum, TS-500'e bakmak lazım

Geri