Son kullanıcı ve upgrade fiyat listeleri 15 Haziran 2025 tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihten sonra yeni fiyatlar geçerli olacaktır.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Betonarme Kolon Kesit Küçülmesi

Herkese iyi çalışmalar 3 sorum olacak cevaplarsanız çok sevinirim
1- Resimde görüldüğü gibi bodrum kat kolonu diğer katlardan daha büyük giriş holünün büyük olması için bunu yapmak zorundayım üst katlarda da kolonları öne alamıyorum maalesef bunun statik açıdan problemi ne olur rijitlik ve zayıf kat problemi yaşar mıyım ? Donatılarını nasıl devam ettirmem en mantıklısı olur ?
Screenshot_1.png
2- Merdivenlerin bağlı olduğu kat sahanlıklarını saplama kirişle desteklemem mi mantıklı olur ? Ama saplama kiriş atarsam merdiven donatısı sahanlığa düzgün bağlanamaz diye şekilde görüldüğü gibi attım yorumlar mısınız ?
Screenshot_2.png
3- Asansör ve makine daire katında devam eden perdelerin hemen üzerine 25 lik minik perdeler attım ama donatıları birbirine devam etmiyor son şekilde çizim için 25 lik kolon mu yoksa perde tarzında atmak mı statik açıdan daha mantıklı yoksa perdeleri 30 a çekip kolon mu atmalıyım ? Şimdiden teşekkür ederim projenin sıkıştırılmış halini paylaşıyorum
Screenshot_3.png

Ekli dosyalar

Modelle önerilerim;
1- Resimde görüldüğü gibi bodrum kat kolonu diğer katlardan daha büyük giriş holünün büyük olması için bunu yapmak zorundayım üst katlarda da kolonları öne alamıyorum maalesef bunun statik açıdan problemi ne olur rijitlik ve zayıf kat problemi yaşar mıyım ? Donatılarını nasıl devam ettirmem en mantıklısı olur ?
--statik açıdan problem olmaz, program doğru bir şekilde detay üretiyor,
1749566435847.png
2- Merdivenlerin bağlı olduğu kat sahanlıklarını saplama kirişle desteklemem mi mantıklı olur ? Ama saplama kiriş atarsam merdiven donatısı sahanlığa düzgün bağlanamaz diye şekilde görüldüğü gibi attım yorumlar mısınız ?
--aşağıdaki işaretlenen yere kiriş ilave etmeniz uygun olur,
1749566523841.png
3- Asansör ve makine daire katında devam eden perdelerin hemen üzerine 25 lik minik perdeler attım ama donatıları birbirine devam etmiyor son şekilde çizim için 25 lik kolon mu yoksa perde tarzında atmak mı statik açıdan daha mantıklı yoksa perdeleri 30 a çekip kolon mu atmalıyım ? Şimdiden teşekkür ederim projenin sıkıştırılmış halini paylaşıyorum
--eklediğiniz şekilde kalabilir.

İlave önerilerim
Düzensizlik hesaplarında kesit değişimi dikkate alınır. Sorun yaşadığınız durumda yardım sayfalarını inceleyiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Kolon detayları uygun şekilde oluşturulur. Üst katlara devam eden donatı filiz sayılarını kontrol ediniz. Üst kattaki donatı çap ve adetlerde olmasını sağlayınız.

Ünver bey'in önerisini dikkate alınız.

Perde (kısa başlık perdesi) olarak yapılabilir. Perdelerin başlık bölgesi boyutlarını ve donatılarını tüm katlarda eşitleyerek donatı sürekliliğini sağlamanız uygun olur.
Mevcut çizimlerde başlık bölgesi boyutu en üst katta değiştiği için sadece bu kesite geçebilen donatılar devam etmiştir.

Perde üzerine kolon olarak devam ederseniz, kolon ve perde detay çizimleri ayrı verilir. Bu çizimleri birleştirmeniz uygulama açısından uygun olur.
Ayrıca perdeden üst kattaki kolona filizler devam etmez. Bu filizlerin manuel olarak çizimlere eklenmesi gerekir.
1749565754344.png

Geometri kontrolü hatalarını düzeltiniz. Kiriş ve perdelerin üzerinden/ kenarıdan döşeme kenarı çizmeyiniz.
1749564966869.png

--aşağıdaki işaretlenen yere kiriş ilave etmeniz uygun olur,
Daha önce de saplama kiriş atarak çözüyordum ama kat sahanlığı mantığını uygulamadığı mı ve merdivenden gelen boyuna donatıların döşeme içine rahatça girebilmesi için kiriş atmamam gerektiği söylendiği için sizlerden de fikir almak istedim. Saplama kiriş koymak merdiven bağlantısı için daha mı sağlıklı olur ?

Geri