Bim Nedir ? yapı bilgi modellemesi nedir? Bim ile ilgili bazı sorularım var. Bim nedir , bim'in avntajları nelerdir, bim kavramını açıklarmısınız ideCAD Statik ve ideCAD Mimari ne tür bim programıdır.
Yapı bilgi modellemesi ile bim aynı şeymidir?

Teşekkürler
 
Şükrü bey sağolunda onu okudum. Şunu merak ediyorum burada yazanlar beylik laflar bütün programlar aynı şeyi yazıyor. Şunu merak ediyorum
bim ile yapı bilgi modellemesi aynı şey mi?
 
Evet yapı bilgi modellemesi ve bim aynı şeylerdir. Bim ingilizce açılımı ile "Building Information Modelling" Türkçe anlamıyla "Yapı Bilgi Modellemesi" anlamına gelmektedir. Yapı bilgi modellemesi, bir projede, bilgi alışverişi ve birlikte çalışmayı kolaylaştırmak için sürecinin dijital olarak temsil edilmesidir. Projenin,fiziksel olarak gerçek zamanlı olacak şekilde dijital olarak temsil edilmesi sağlanır. Akıllı objeler kullanılarak yapının dijital modeli oluşturulur. Yapı lego ile oluşturulur gibi gerçek elemanlarıyla ; kolon, kiriş, duvar , pencere vs aklıllı yapı elemanlarıyla bir kere oluşturulur.
Bu yapı bilgi modeli mimari, görselleştirme , statik, betonarme tasarım , çelik tasarım detaylar gibi süreçlerde ortak kullanılır.

İnşaat projelerinin kompleks yapısı ve projelerde farklı disiplinlerin ortak çalışması nedeniyle gecikmelere ve belirsizliklere neden olur. Disiplinlerin girdileri arasında sorunlar ,projeler arasında uyumsuzluklar ve projeler arasından çakışma sorunları ortaya çıkar.Projelerde farklı disiplinler çok parçalı bir yapı halinde çalışır. Bu durum tüm tasarımda ek çalışmalara yol açar. Zaman ve maliyet kaybına neden olur. Yapı Bilgi Modellemesi (bim) bu sorunlara bir çözüm olarak bilgi akışını tüm disiplinler arasından eş zamanlı bir biçimde sağlar. Gerçek zamanlı sorunların proje inşa edilmeden önce dijital ortamda tespit edilip zamandan ve maliyet kaybı olmadan sorunun çözümünü sağlar.

Örnek verecek olursa bir mimari proje ve statik proje geleneksel yöntemler ile yapılıp, belediye onayı alınıp inşaat başladığında projeler arasında uyumsuzluk çıkma, çakışma sorunlarının çıkma ihtimali vardır. Çünkü geleneksel yöntemler ile projeler 2 boyutlu çizimler ile çakıştırıldığında hataların gözden kaçma olasılığı yüksektir. Mimari projeye göre açıklık olması gereken bir yerde kolon, statik projeye göre döşeme olması gereken bir alanda şaft olması gibi hatalar proje inşa edilirken gerçek zamanlı olarak ortaya çıkar. Bu hatalar projelerin tekrar yapılandırılması, revizyonlara vakit kaybına,tekrar onay alınmasına kadar bir sürü zaman ve maliyet kaybına neden olur. ideYAPI mimari ve statik entegrasyon kapsamında bu kayıpları en aza indirir.

Statik ve mimari entegrasyon olacak şekilde Yapı Bilgi Modellemesi (bim) ile bu proje modellenirse yukarıda örnek verdiğim sorunlar ön tasarım, tasarım geliştirme gibi süreçlerde bilgi modeli ile ortaya çıkar. Oluşturulan dijital modelde ,3 boyutlu görselleştirme sayesinde çakıştırmalar ve sorunlar hemen tespit edilir.Proje oluştururken yapılacak değişikliler ile bu sorunlar önlenir. Bu durumda yapı bilgi modellemesi ile zaman ve maliyet kaybı olmadan, hata yapma olasılığınızı minimuma indirerek , çalışan disiplinlerin eşzamanlı çalışmasını sağlayarak proje süreçlerini verimli bir şekilde ilerlemesini sağlayabilirsiniz.
 
Geri
Üst