V11.13 kullanıma sunulmuştur.

bina önem katsayısı 1.5 Sistem Rijitliği sorunu

ha_sezer55

Yeni Üye
Merhabalar,

Şuaralar üzerinde çalışmakta olduğum bir projede sorun yaşıyorum, bina önem katsayısı 1 olunca yapıda çok bir sıkıntı yok ama 1.5 olunca içinden çıkamadım. kolonlarda çok donatı çıkıyor. Yardımlarınızı bekliyorum, acaba neyi yanlış yapıyorum ?

Ekli dosyalar

ha_sezer55":hpr7n463' Alıntı:
Merhabalar,

Şuaralar üzerinde çalışmakta olduğum bir projede sorun yaşıyorum, bina önem katsayısı 1 olunca yapıda çok bir sıkıntı yok ama 1.5 olunca içinden çıkamadım. kolonlarda çok donatı çıkıyor. Yardımlarınızı bekliyorum, acaba neyi yanlış yapıyorum ?

Merhaba,

Bina önem katsayısı 1 iken de çok sıkıntı yok yazmışsınız... Kesme güvenliği yetersiz kirişler,maksimum pursantajı aşan kolon ve kirişler var. Zımbalama yetersizliği, eksik donatılı elemanlarınız var. Bina önem katsayısı 1 iken yapınızda sıkıntılar fazla...

Yapı önem katsayısını 1.5 kat arttırmanız ise deprem yüklerini 1.5 kat arttırmanız anlamına gelmektedir. Buna göre taşıyıcı sistemi de 1.5 kat güçlendirmeniz gerekir. Yapının taşıyıcı sistemi yetersiz.

Not: Geometri kontrolündeki hataları da gidermeniz önemlidir. Özelikle nervür tipik diş sürekliliği ile ilgili olan mesaj nervür döşeme hesabını etkiler.

İşte onları gerekli müdahaleler ile düzeltebilirim ama diğer sistem rijitliği kısmını ne yaptıysam gideremedim, bence kolonlarda çok ve yerli yersiz donatılar veriyor, bu 2. kez baştan modellemem diğer konularda sıkıntıları gideriyorum ama dediğim gibi bu iki sorunla baş edemedim. Vergi dairelerinin bina önem katsayıları 1.5 olmayabilir mi acaba ? Sonuçta Patlayıcı madde üretilmeyecek itfaiye yada sağlık hizmetleri de verilmeyecek acil müdahale etmeyi gerektirecek bir yapı da değil ama işte işin içinden çıkamadım.

idarenin talebi yok ise bina önem katsayısı 1 olmalıdır.

Ekli dosyalar

• bina.png
    bina.png
    74.7 KB · Görüntüleme: 4,469
Geri