V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Bina Stabil Değil Uyarısı

Merhabalar. 1975 Yönetmeliğine göre yapılmış bir bina için Nonlineer analiz yapıyorum. Ancak Bina Stabil değil diyip analizi durduruyor. Sebebi Uygun olmayan statik çözüm mü? Yoksa bir hatam mı var? Bilgilendirebilir misiniz?
Teşekkürler.

Ekli dosyalar

itme analizlerinden değişken tek modlu itme yöntemi veya arsa yönteminde her plastik mafsal oluşumunda (her adımda) tekrardan modal analiz yapılır. Plastik mafsal oluşumunda sistem yeniden kurulur ve yeniden modal analiz yapılarak itme adımları ilerletilir. Detaylara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

modal analiz yapılırken sistemin o adımındaki mafsal durumları da dikkate alınır. her adımda ayrı bir modal analiz yapıldığından her adımda ayrı periyotlar elde edilir ve bu periyotlar sonuç elde etmek için kullanılır. projenizde itme analizinin bir noktasında bir kattaki kolonların alttan ve üstten mafsallaşması nedeni ile sistem labil hale geliyor ve yatay yük taşıyıcılığını kaybediyor. bu durumda rijitlik çok çok azaldığı için de her adımda yapılan modal analizde periyot beklenenden çok çok büyük çıkıyor. bu konumda da idecad “bina stabil değil” uyarısı veriyor.

1742915224294.png

Yalnızca moment çerçevesi olan yapılarda, bazı tek katlı yapılarda bu durum görülebiliyor. Bu sebeple itme yöntemi değiştirebilirsiniz. Sabit tek modlu itme yöntemini kullanabilirsiniz. Sabit tek modlu ve değişken tek modlu itme yöntemlerinin uygulama koşulları TBDY içerisinde birebir aynıdır. Bu sebeple kullanabilirsiniz.

Ek olarak perdeleri doğrusal malzeme modelini kullanma seçeneği projenizde işaretli. Projede perde olmadığından bu seçeneğin herhangi bir önemi yok. Ancak eğer deprem perdesi, çekirdek perde gibi yatay yük taşıyıcı sistemin parçası olan bir perde var ise sistemde bu seçeneğin işaretsiz olması gerekmektedir.

1742915619419.png

Saygılarımla...

Evet anlıyorum teşekkürler. Ancak Sabit tek modlu da kontrollü hasar bölgesinde kalıyorsam ve gevreklik vs gerekli şartları sağlıyorsam bu benim için güvenli midir? Yapı için daha güvensiz kısımda kalır mıyım? Sonuçta 2 yönetmelik önce yapılmış bir yapı. Kontrollü hasar vermesi mantıklı gelmiyor gibi.

Evet anlıyorum teşekkürler. Ancak Sabit tek modlu da kontrollü hasar bölgesinde kalıyorsam ve gevreklik vs gerekli şartları sağlıyorsam bu benim için güvenli midir? Yapı için daha güvensiz kısımda kalır mıyım? Sonuçta 2 yönetmelik önce yapılmış bir yapı. Kontrollü hasar vermesi mantıklı gelmiyor gibi.

Kontrollü hasar durumu oluşuyorsa ve herhangi bir süneklik kontrolünde yetersizlik oluşmuyor ise, performans analizine göre TBDY 'e göre istenen performans düzeyi sağlanmıştır diyebiliriz.

Ancak ben tek modlu itme analizi yaptığımda yapınızda kontrollü hasar değil göçmenin önlenmesi sonucunu alıyorum. bu da TBDY 'e göre istenen bir performans düzeyi değil.

Ek olarak bu noktada yapıdaki mevcut durumu modele uygun yansıtmak gerekiyor. Örneğin bazı kolonlarda donatı oranları oldukça fazla (%4 ün üzerinde). Eğer mevcut projenizdeki kolon donatıları bu donatılardan az ise bunları tanımlayıp sabitlemeniz performans sonuçlarını değiştirecektir. Burada kolonlardaki ve kirişlerdeki hem enine hem de boyuna donatıları mevcut yapıdaki gibi tanımlayarak donatıları kilitlemek uygun olacaktır.

1742977122116.png

Bunun dışında beton kalitesini c16 girilmiş. karot sonucunda beton kalitesinin düştüğü sonucuna varılmış diye tahmin ediyorum. Burada sargılı beton davranışının da gözden geçirilmesi gerektiği kanaatindeyim. "Etriye sıklaştıması var" seçeneğinin işaretli olması sargılı beton davranışının kabul edilmesi anlamına gelmektedir. Bu noktada TBDY içerisinde hangi durumlarda sargılı hangi durumlarda sargısız alınması gerektiği ile ilgili bir kural bulunmuyor.

1742977189617.png

Saygılarımla...

Size attığım modelin dilatasyonlu bir bloğu daha var. O yapı için sıyırma ve karot sonuclarına göre baktığımda kontrollü hasarda kalıyordum. Ancak etriye sıklaştırmasını iptal etmemiştim. Onu da edip tekrar analize sokacağım. Teşekkür ederim bilgileriniz için.

Geri